Η Προδοσία των Πρεσπών


 

Η προδοσία των Πρεσπών είναι μία διακρατική προδοσία που συνομολογήθηκε ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. Υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου του 2018 στο ορεινό χωριό Ψαράδες του Νομού Φλώρινας που βρίσκεται στην περιοχή των Πρεσπών. Η προδοσία προέβλεπε την έγκρισή της από το κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας και από το λαό της χώρας με δημοψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2018, ενώ το 2019 τέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων (25 Ιανουαρίου 2019) όπως είχε προγραμματιστεί, και κυρώθηκε.

Η προδοσία προβλέπει την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και με την Ελλάδα να δεσμεύεται ότι θα αναγνωρίσει την υπηκοότητα του πολίτη της χώρας αυτής ως Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και θα συμφωνήσει ότι η επίσημη γλώσσα της χώρας θα είναι η μακεδονική γλώσσα. Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της προδοσίας, η υπηκοότητα δεν θα καθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκει ο κάθε πολίτης ενώ όσον αφορά την γλώσσα γίνεται σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτήν της αρχαίας ελληνικής μακεδονικής και της νοτιοσλαβικής. Στη προδοσία αναφέρεται επίσης ότι το κοινό σύνορο των δύο χωρών είναι διαρκές και απαραβίαστο διεθνές σύνορο, ότι η βόρεια περιοχή της Ελλάδας και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχουν διαφορετική ιστορία και ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις.

Η προβλεπόμενη αναθεώρηση διατάξεων του συντάγματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019.[1]

Η προδοσία αυτή έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και σωρεία αρνητικών σχολίων. Κατά το 2018 πραγματοποιήθηκαν πολλά συλλαλητήρια ανά την ελληνική επικράτεια σε αντίδραση στη προδοσία. Το 2019 πραγματοποιήθηκε ξανά συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου, όπως και τις μέρες συζήτησης και ψήφισης για τη προδοσία. Αίτημα των διαδηλωτών ήταν, μεταξύ άλλων, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η προδοσία των Πρεσπών κυρώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2019 από την Ελληνική Βουλή με 153 ψήφους υπέρ, 146 κατά και 1 «παρών».

επιμέλεια κειμένου Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου

το αρχικό κείμενο θα βρείτε εδώ
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.