Ελλάδα Uber Alles- του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται απαραίτητη η ανάγκη προώθησης του ελληνικού πολιτισμού, όχι μόνο μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για να επιτευχθεί η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, μπορούν να γίνουν τα εξής:
- Συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ κι εκθέσεις, πχ. θέατρο, βιβλίο, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κλπ.
Αυτό προϋποθέτει πληροφόρηση, παρότρυνση και υποστήριξη από το ελληνικό κράτος σε καλλιτέχνες, ομάδες και οργανισμούς.
- Ανταλλαγή/δανεισμός έργων τέχνης σε μουσεία και εκθέσεις στο εξωτερικό.
Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία των υπουργών πολιτισμού και εξωτερικών με τους αντίστοιχους ομόλογούς τους στο εξωτερικό, συνεργασία διευθυντών μουσείων αλλά και ανάπτυξη εμπιστοσύνης για την ασφάλεια των εκθεμάτων.
- Συμμετοχή σε συμπαραγωγές θεατρικών και κινηματογραφικών έργων, αλλά και ευνοϊκότερες συνθήκες για παραγωγή ταινιών και ντοκιμαντέρ στον ελλαδικό χώρο.
- Εξαγωγή παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, όπως τρόφιμα, ποτά, εργόχειρα. 
Γι αυτό θα χρειαζόταν μια ευνοϊκή πολιτική εξαγωγών και  χαμηλή φορολογία για τους παραγωγούς.
- Διοργάνωση διαλέξεων και ημερίδων πολιτισμού σε Πανεπιστήμια και Ιδρύματα του εξωτερικού.
Αυτό προϋποθέτει ζωντανή και διαρκή επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Ελλάδας – εξωτερικού.
- Εφαρμογές και υπολογιστικά προγράμματα για διευκόλυνση πρόσβαση και παρουσίασης ελληνικών αρχαιολογικών χώρων ή χώρων ιστορικού ενδιαφέροντος.
Υπάρχουν πολλοί νέοι Έλληνες προγραμματιστές που θα μπορούσαν να πετύχουν αυτό το στόχο. Επιπρόσθετα, θα ήταν κατά τη γνώμη μου πολύ αποδοτική  η προώθηση- δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών με θέμα την ελληνική ιστορία και μυθολογία.
Οι θετικές συνέπειες από τέτοιες ενέργειες- δράσεις  κατά την άποψή μου θα ήταν οι εξής: η ενίσχυση της οικονομίας μέσω του τουρισμού και των ελληνικών συνεταιρισμών . Σεβασμός και ορθή κατανόηση του ελληνικού πολιτισμού, αρχαίου και συγχρόνου από την διεθνή κοινότητα. Επιπλέων θα μπορούσαμε να πετύχουμε ευνοϊκότερη αντιμετώπιση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και να ενισχύσουμε την σχέση μας με τα ξένα κράτη. Επίσης θα δημιουργούταν ενδιαφέρον στην ξένη νεολαία για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Τέλος , σαν συνέπεια όλων αυτών , θα αναπτυσσόταν αίσθημα ψυχικής ανάτασης και ευρύτερης αποδοχής στους Έλληνες δημιουργούς , παραγωγούς , καλλιτέχνες αλλά και γενικότερα σε όλον τον Ελληνικό λαό.
Μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού για την γενικότερη ευημερία της Ελλάδας.

Κωνσταντίνος Απόλλων Ηλιόπουλος
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.