Ψωμί σπιτικό με αλεύρι ολικής



Ψωμι σπιτικο με αλεύρι ολικής


ΥΛΙΚΑ


1 κιλό αλεύρι ολικής
2 φακελάκια μαγιά
600 ml νερό
Μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη
Μισό φλιτζάνι τσαγιού λαδί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο νερό προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Το αφήνουμε περίπου 15 λεπτά μέχρι να αφρίζει. Προσθέτουμε το 1 κιλό αλεύρι και το λαδί και τα κτυπάμε στο  μίξερ μέχρι να μην κολλάει, αν κολλάει συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι. Μπορεί να ζυμωθεί και στο χέρι. Μετά το βάζουμε σε μια μεσαία λεκάνη και το αφήνουμε να φουσκώσει  πολύ, σκεπασμένο με πετσέτα. Όταν ξεχειλίσει το λεκανάκι  κόβουμε το ζυμάρι στα δυο. Παίρνουμε 2 φόρμες και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί. Γεμίζουμε με τα δυο κομμάτια τις φόρμες και αφήνουμε σκεπασμένα ένα τέταρτο. Κάνουμε τέσσερις χαρακιές λοξές μέχρι κάτω και αλείφουμε  την επιφάνεια με ζαχαρόνερο (μια κουταλιά γλυκού  ζάχαρη σε ένα ποτήρι του κρασιού. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 15 με είκοσι λεπτά. Με ένα μυτερό μαχαίρι τρυπάμε σε μια άκρη κι αν βγει στεγνό το ψωμί μας είναι έτοιμο.


Ρούσσινου Ανδρομάχη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.