Κλασσικός χαλβάςΧαλβάς με σιμιγδάλι

  Παραδοσιακό αγαπημένο γλυκό, που το έμαθα σχετικά σε μικρή ηλικία. Η γιαγιά έλεγε... 1 ποτήρι λάδι, 2 σιμιγδάλι (τοτε εβαζε αλεύρι), 3 ζάχαρη και 4 νερό. Αυτή είναι η κλασσική συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι λάδι
2 ποτήρια σιμιγδάλι (εγώ προτιμώ το χονδρό)
3 ποτήρια ζάχαρη (αν δεν τον θέλετε πετιμέζι βάλτε λιγότερη ζάχαρη))
4 ποτήρια νερό
Προαιρετικά μύγδαλα ξεφλουδισμένα η καρυδιά
Κανέλα για πασπάλισμα και άχνη προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη κι ένα ξυλάκι κανέλας. Το αφήνουμε μέχρι να κοχλάσει και το σβήνουμε. Σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το σιμιγδάλι κι εγώ ρίχνω και λίγη κανέλα σκόνη για να μοσχοβολάει. Με ξύλινη κουτάλα αρχίζουμε κι ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το λάδι χωρίς να σταματάμε, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να το καβουρδίσει όσο θέλει, άλλα γίνεται πιο  βαρύς για το στομάχι. Όταν πάρει το χρώμα που θέλουμε, σβήνουμε τη φωτιά. Ακουμπάμε σε έναν πάγκο τη μεγάλη κατσαρόλα και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι για να μην πεταχτούν μπουρμπουλήθρες και μας ζεματίσουν.

  Ανακατεύουμε συνέχεια με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πιει όλο το νερό και να γίνει μια όμορφη μελί μάζα. Παίρνουμε μια φόρμα και ρίχνουμε σταδιακά όλο το μείγμα μέχρι σχεδόν να γεμίσει. Το πατάμε αρκετά από πάνω να ισιώσει και να σφίξει. Στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα μεγαλύτερη από τη φόρμα και πασπαλίζουμε με κανέλα. Αν θέλει κάποιος μπορεί να πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη και μετά κανέλα. Τα μύγδαλα τα χρησιμοποιώ για στόλισμα γιατί αν βάλω μέσα τα ευαίσθητα δόντια μας υποφέρουν. Καλή σας επιτυχία.

Ρούσσινου Ανδρομάχη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.