Τυροπιτάκια στο άψε σβήσε για έναν, άντε δυο - της Τριανταφυλλιάς Ηλιοπούλου



Και τα βαρέθηκες όλα, ναι, το ξέρω. Μη νομίζεις, τα ίδια κι εγώ. Το μαγείρεμα, ειδικά συνοδευτικών, γλυκών και επιδορπίων φαντάζει πολυτέλεια για τα νεύρα μας. Πριν με βρίσεις, ωστόσο, ρίξε μια ματιά στην πιο κάτω συνταγή, εύκολη, γρήγορη, γευστική και μόνο για το δικό σου στομάχι. Άντε και για τον πιο αγαπημένο κολλητό σου που θα περάσει τυχαία από το σπίτι...

-μισό γιαούρτι (παραδοσιακό με την πέτσα καλύτερα, για να μη μας κολλάνε υποψίες βιομηχανικής εκμετάλλευσης)

-1/2 ή λίγο παραπάνω ποτηράκι του κρασιού αγνό ελαιόλαδο (από τη θειά στο χωριό, αν γίνεται παρακαλώ)

-αλεύρι απλό, για όλες τις χρήσεις, καλαμποκίσιο, ολικής άλεσης ή ό,τι σε εξιτάρει, όσο πάρει για μια εύπλαστη ζύμη

-μια χούφτα τυριά, φέτα, ανθότυρο, απ του παπά τα γίδια, ό,τι σου αρέσει τέλος πάντων (αρκεί να το ψιλοκόψεις )

-1 μικρό φρέσκο αυγό (βάλε την πουλάδα να σφιχτεί να το βγάλει)

-2 όμορφα μπολ αγαπημένα, μοδέρνα ή ενθύμιο από τη γιαγιά για να ανακατώσεις τα υλικά- το ένα μεγαλύτερο

-τηγάνι και λάδι για τηγάνισμα, ό,τι χρησιμοποιείς για να τηγανίσεις πατάτες

-ολίγον άλας για το ζυμάρι

-15 λεπτά αφιερωμένα στον εαυτούλη σου

Λοιπόν, στο μεγάλο μπολ βάζεις λάδι και γιαούρτι, το αλάτι κι όσο αλεύρι πάρει για ελαστική αφράτη ζύμη. Κάντην μπαλίτσα κι άστην στη φωλίτσα της να καμαρώνει. Στο μικρό μπολ βάζεις τα τριμμένα- θρυμματισμένα τυριά και το ασπράδι του αυγού. Τον κρόκο τον κρατάς για να τον απλώσεις πάνω στα τυροπιτάκια αργότερα. Βάζεις το τηγάνι στη φωτιά με το λάδι σε μέτρια θερμοκρασία και αρχίζεις να ετοιμάζεις τα τυροπιτάκια. Παίρνεις ένα κομματάκι ζύμη, το ανοίγεις σε μικρό στρογγυλό πιτάκι με τα χέρια, προσθέτεις ένα κουταλάκι γέμιση τυριού και κλείνεις σαν μισοφέγγαρο. Επαναλαμβάνεις 5-6-7 φορές μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Σφίχτα καλά στις άκρες- σαν το πορτοφόλι σου, ξέρεις- για να μη χυθεί το τυρί απέξω. Τα πασαλείβεις με το κροκάδι και τα ρίχνεις στο καυτό πια λάδι. Αν δεν είσαι γρήγορος/η στα χέρια, φτιάξε πρώτα τα τυροπιτάκια και μετά κάψε το λάδι στο τηγάνι. Τηγανίζεις για λίγα λεπτά, γυρίζοντας μια φορά. Τα αερίζεις λίγο στο μπαλκόνι και..... καλή όρεξη!

Αν σ αρέσουν και τα μάθεις κάνεις και παραλλαγές στη γέμιση.

Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου 

στη φωτογραφία η Πάμελα Άντερσον ως σέξι μαγείρισσα
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.