Μικρό αφιέρωμα: Τζακ Κέρουακ - Ο Αλήτης του Ντάρμα“Είμαι ένα ρεμάλι, αλλά αγαπώ την Αγάπη”. Αυτές οι λίγες λέξεις ίσως να κρύβουν όλη την κοσμοθεωρία του Τζακ Κέρουακ, του συγγραφέα που θεωρείται σαν ένα από τα κατατεθέντα σήματα των Μπίτνικς.

Ο Κέρουακ, ένας ατίθασος νεαρός από το Λόουελ της Μασαχουσέτης στον Καναδά, έφθασε στις αρχές της δεκαετίας του ΄40 στη Νέα Υόρκη, χάρη σε μια αθλητική υποτροφία που κέρδισε για το πανεπιστήμιο Κολούμπια. Η οικογένειά του τον ακολούθησε εκεί ελπίζοντας σε μια καλύτερη τύχη, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά, κι έτσι πολύ σύντομα βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ο Τζακ παράτησε το πανεπιστήμιο όταν ο προπονητής του αρνήθηκε να του επιτρέψει να παίξει ποδόσφαιρο, ενώ ο πατέρας του από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκε άνεργος. Ο υιός Κέρουακ στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους δικούς του σάλπαρε σε εμπορικό πλοίο. Όταν όμως δεν βρισκόταν στη θάλασσα έκοβε βόλτες στους δρόμους της Νέας Υόρκης με μια παρέα από δημιουργικούς παρίες, τους Άλεν Γκίνσμπεργκ, Λυσιέν Καρ, Ουίλλιαμ Μπάροουζ και Νιλ Κάσιντι. Οι πιο πάνω θα γίνονταν στο μέλλον, μαζί με τον ίδιο, οι πιο γνωστοί από τους εκπροσώπους της Γενιάς των Μπιτ.


Ενώ συνέβαιναν τα πιο πάνω ο Κέρουακ άρχισε ήδη να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα “The town and the city”, το οποίο κυκλοφόρησε μετά από πολλές προσπάθειες του Γκίνσμπεργκ. Χάρη σ’ αυτό το βιβλίο κέρδισε μερική αναγνώριση, αν και δεν είχε γίνει ακόμη διάσημος. Θα περνούσαν πολλά χρόνια μέχρι να συμβεί αυτό, με τη δημοσίευση του επόμενού του βιβλίου, το οποίο ήταν το οδοιπορικό - σταθμός στην ιστορία της αμερικανικής λογοτεχνίας, “On the Road”. Ωστόσο αυτό δε συνέβηκε από τη μια στιγμή στην άλλη, αφού χρειάστηκε επτά χρόνια μέχρι να βρει εκδότη πρόθυμο να επενδύσει σ’ αυτό. Όταν τελικά κυκλοφόρησε έπιασε τη λογοτεχνική Αμερική εξ απροόπτου και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις - θετικές, αλλά και αρνητικές. Έτσι από τη μια μέρα στην άλλη ο Κέρουακ απέκτησε φανατικούς οπαδούς και τεράστια φήμη, και το βιβλίο του μεταμορφώθηκε πολύ σύντομα σε κάποιου είδους βίβλο για την ποιητική/λογοτεχνική γενιά που τότε είχε αρχίσει να κάνει έντονη την παρουσία της, τους Μπίτνικς.

Η φήμη που απέκτησε τόσο ξαφνικά έπιασε το συγγραφέα εξ απροόπτου, που φοβούμενος ότι δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο μέλλον στις απαιτήσεις του κοινού άρχισε να κάνει διάφορες καταχρήσεις -τόσο αλκοόλ όσο και ναρκωτικών ουσιών - συνεχίζοντας ωστόσο τις ανά την Αμερική περιπλανήσεις του.Στο μεταξύ οι κριτικοί λογοτεχνίας επέκριναν με δριμύτητα τα κείμενά του και ό,τι αυτά αντιπροσώπευαν, γεγονός που πλήγωνε βαθιά το συγγραφέα. Η μεγάλη φήμη που απέκτησε, αλλά και η δριμεία κριτική που του ασκήθηκε, όλα δείχνουν ότι ήταν οι αιτίες που τον οδήγησαν προς την καταστροφή. Προτού όμως επέλθει η ολοκληρωτική κατάρρευση πρόλαβε και έγραψε μερικά βιβλία που θα τον εδραίωναν, κατόπιν εορτής και στις συνειδήσεις των διαφόρων επικριτών του: το “Αλήτες του Ντάρμα”, το “Σατόρι στο Παρίσι”, τη “Ματαιοδοξία των Ντιλιόζ”, το “Big Sur” και το μικρό αριστούργημα “Τα Οράματα του Ζεράρ”, το αγαπημένο μου από τα βιβλία του, μέσα από το οποίο ξεχειλίζει όλη η ευαισθησία και ο λυρισμός του συγγραφέα.

Ο Κέρουακ ήταν στ’ αλήθεια ένας μοναχικός θλιμμένος τύπος. Η θλίψη του -θα λέγαμε- άγγιζε τα όρια της μιζέριας. Δεν τον χωρούσε ο κόσμος τούτος, δεν μπορούσε να συμβιβαστεί, γι’ αυτό και οδήγησε μόνος τον εαυτό του προς την καταστροφή. Πέθανε τον Οκτώβρη του 1969 στη Φλώριδα σε ηλικία 47 χρόνων.

Λάκης Φουρουκλάς
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.