Βιβλιοπαρουσίαση: Starlady/Fast-Friend του George R.R. MartinΟ George R.R. Martin πολύ προτού γίνει διάσημος με τη σειρά βιβλίων A Song of Ice and Fire (A Game of Thrones) ήταν ήδη πολύ γνωστός ανάμεσα στο κοινό των φίλων της επιστημονικής φαντασίας. Στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του έχει γράψει πολλές ιστορίες αυτού του είδους. Οι δύο που περιλαμβάνει αυτός ο τόμος είχαν πρωτοεκδοθεί το 1976 και ανατυπωθεί το 2008 με back to back εξώφυλλο, όπως μπορείτε να δείτε και πιο πάνω.

Η πρώτη ιστορία είναι και η πιο σκληρή, αφού δε χάνει χρόνο ο συγγραφέας σπεύδει να μας προειδοποιήσει από την αρχή ότι εδώ δεν υπάρχει ήρωας, εκτός κι αν μπορεί να θεωρήσει κανείς σαν τέτοιο τον Τριχωτό Χαλ. Αλλά ο Χαλ δεν είναι ήρωας, νταβατζής είναι, μα και δειλός. Μοιάζει να φοβάται τους πάντες και τα πάντα, κι ας μην είναι ακριβώς αλήθεια αυτό. Κι εκεί που θα περίμενε κανείς ότι θα κάνει το σωστό δεν παύει να απογοητεύει.

Όλα αρχίζουν μια νυχτιά, όταν ο Χαλ παρακολουθεί με απάθεια σχεδόν δυο κακοποιούς να ληστεύουν και να βιάζουν σε κάποιο σοκάκι του Αυτουβράχου όπου ζει, μια γυναίκα ξένη. Μαζί της είναι κι ένα παιδί, που κι αυτό δε βγαίνει αλώβητο απ' τη βία. Ο Χαλ δεν κάνει κάτι για να τους βοηθήσει αφού ξέρει ότι οι θύτες δουλεύουν για τον Μαρκήσιο, τον άρχοντα του υποκόσμου και το μεγαλύτερό του εχθρό. Μόνο μετά τολμά να τους πλησιάσει και να τους προσφέρει βοήθεια. Αλλά κι αυτό δεν το κάνει από καλοσύνη, μα από συμφέρον. Θέλει να βάλει τη γυναίκα στη δούλεψή του, μια κι αυτή δεν έχει πια άλλες επιλογές, ενώ το ίδιο σκοπεύει να κάνει και με το αγόρι, που το δέρμα του έχει το χρώμα του χρυσαφιού. Η γυναίκα σιγά σιγά θα χάσει το όνομά της και θα γίνει η Starlady, ενώ το αγόρι δε θα γνωρίσει καλύτερη μοίρα. Θα μπορέσει άραγε ο Χαλ επιτέλους να δραπετεύσει από τον εαυτό και τις φοβίες του και να κάνει για μια φορά το σωστό; Μόνο ο χρόνος ξέρει.

Το Fast-Friend διαδραματίζεται στο διάστημα και βασικοί πρωταγωνιστές είναι οι Μπραντ και Ρόμπι που είναι συνέταιροι στο διαστημικό τους σκάφος, που φέρει το όνομα Άρμα. Τα πράγματα μεταξύ τους δεν είναι ακριβώς μέλι-γάλα, αφού η τελευταία θέλει να ταξιδεύσουν επειγόντως προς τα αστέρια και να μαζέψουν πρώτη ύλη ώστε να κάνει απόσβεση της επένδυσής της, ενώ εκείνος έχει άλλα σχέδια. Ο δικός του στόχος ακούει στο όνομα Μελίσσα, και είναι η αγαπημένη του. Μια αγαπημένη που δε λέει να ξεχάσει κι ας το ξέρει πια πολύ καλά ότι δε θα μπορούσαν να είναι μαζί ποτέ ξανά.

Στο σκάφος μαζί τους βρίσκεται και η Έιντζελ. Αυτής ο μοναδικός σκοπός είναι να κάνει τον Μπραντ ευτυχισμένο, αλλά όσο κι αν το προσπαθεί παραμένει στη σκιά της άλλης γυναίκας.

Δε θα αναφέρω περισσότερα γι' αυτή την ιστορία αφού αν το κάνω θα σας στερήσω κάποιες απ' τις μικρές εκπλήξεις που κρύβει. Αναφέρω απλά ότι πρόκειται για μια, κατά κάποιο τρόπο, ρομαντική ιστορία, που θυμίζει κάπου το A Song for Lya.

Αν είστε οπαδοί του Παιχνιδιού των Θρόνων πολύ πιθανόν να μη σας αρέσουν αυτές οι αφηγήσεις. Αλλά αν αγαπάτε την επιστημονική φαντασία μάλλον θα σας ικανοποιήσουν.

Λάκης Φουρουκλάς
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.