Παρουσίαση κόμικ: A Sea of Love των Wilfrid Lupano & Gregory Panaccione


Αυτό είναι ένα από εκείνα τα κόμικς που σε κάνουν να χαμογελάς μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν. Και είναι ένα από εκείνα τα κόμικς που σου προκαλούν τη συγκίνηση χωρίς, φαινομενικά τουλάχιστον, να προσπαθούν να το κάνουν.

Το σενάριο του Lupano είναι εξαιρετικό και η εικονογράφηση του Panaccione όλα τα λεφτά. Μιλάω για σενάριο και εικονογράφηση μοναχά, αφού αυτή είναι μια ιστορία δίχως λόγια.

Ένας ψαράς αφήνει το ταπεινό του σπιτάκι νωρίς κάθε πρωί και βγαίνει με το καΐκι του στη θάλασσα προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζην. Σ' αυτό το τακτικό ταξίδι τον συνοδεύει κι ένας καλός του φίλος και συνάδελφος. Η ζωή τους δεν είναι εύκολη, αλλά δε φαίνεται να τους καταβάλλει κιόλας. Κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν. Ωστόσο μια μέρα τα πράγματα πηγαίνουν στ' αλήθεια στραβά, όταν από ένα γύρισμα της τύχης αυτοί έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με το θάνατο. Ο καλός μας ο ψαράς τότε αποφασίζει να σώσει τη ζωή του φίλου του δίνοντάς του το μοναδικό τους φουσκωτό. Κι έτσι ενώ ο ένας μοιάζει να οδηγείται προς την καταστροφή, ο άλλος παίρνει το δρόμο προς τη σωτηρία.

Ο τελευταίος επιστρέφει σιγά σιγά στο χωριουδάκι τους και λέει στους άλλους και στη γυναίκα του φίλου του τι συνέβηκε. Εκείνη όμως αντί να τα βάψει μαύρα αποφασίζει να πάει να τον βρει και να τον σώσει, αφού σύμφωνα μ' ένα μέντιουμ της κακιάς ώρας βρίσκεται καθοδόν προς την Κούβα.

Η γυναίκα ξοδεύει ότι έχει και δεν έχει για να πάρει ένα ατμοπλοϊκό εισιτήριο για το νησί, στη διάρκεια του οποίου θα διδάξει τους σεφ του κρουαζιερόπλοιου πώς να μαγειρεύουν και στις πλούσιες κυράτσες πώς να κεντούν, ενώ θα ρίξει και μερικούς χορούς στην πίστα. Στο μεταξύ ο άντρας της εξακολουθώντας να παλεύει με τα στοιχεία της φύσης μένει ακόμη ζωντανός.

Καθώς τα πάνελ διαδέχονται το ένα το άλλο βλέπουμε τα συναισθήματα των ηρώων μας να αλλάζουν: η χαρά γίνεται λύπη ή και το αντίστροφο, η ανακούφιση και η τραγωδία βαδίζουν χέρι-χέρι και η αγωνία δε μοιάζει να έχει τέλος. Το χιούμορ όμως πάντα κερδίζει τη μέρα.

Οι περιπέτειες των δυο τους είναι συναρπαστικές. Η ταπεινή νοικοκυρά θα βρεθεί σε μπουντρούμια και σαλόνια και θα κάνει υψηλές γνωριμίες. Κι εκείνος θα πιάσει φιλίες με τα πουλιά, θα πέσει σε χέρια πειρατών και θα φάει τις… σαρδέλες της ζωής του. Αλλά ό,τι και να τους συμβαίνει η σκέψη τους πάντα ταξιδεύει στο ταπεινό τους σπιτάκι και στην αγάπη τους.

Το κόμικ αυτό το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους, αφού είναι μια από τις πιο ανθρώπινες ιστορίες που διάβασα τα τελευταία χρόνια, κι ας μην είναι γραμμένη με λέξεις.

Λάκης Φουρουκλάς
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.