Βιβλιοπαρουσίαση: Miyazakiworld: A Life in Art της Susan Napier


Η αλήθεια είναι ότι δε διαβάζω πολλές βιογραφίες και δοκίμια. Αλλά όταν μου στάλθηκε αυτό το βιβλίο απλά χαμογέλασα και έβαλα αμέσως μπρος. Και το διάβασα σε λίγες μόλις ημέρες, παρά τις 340 τόσες πυκνογραμμένες σελίδες του.

Ο ανά χείρας τόμος δεν αποτελεί ακριβώς βιογραφία, αφού καταπιάνεται ως επί το πλείστον με τη δουλειά του δημιουργού, ενώ η οικογένεια και οι φίλοι του, μ' εξαίρεση τη μητέρα του που επιστρέφει ξανά και ξανά στο προσκήνιο, παραμένουν στο ημίφως.

Το πιο πάνω ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι για τον Μιγιαζάκι η δουλειά του ήταν η ζωή του. Αυτό το δίπολο δουλειά-ζωή ωστόσο επηρεάστηκε βαθιά από το παρελθόν, όχι τόσο του ίδιου όσο της οικογένειάς του. Μιας εύπορης οικογένειας, που ενώ οι άλλοι πέθαιναν από τις στερήσεις στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ζούσε την καλή ζωή. Όπως σημειώνει η συγγραφέας: "…η τέχνη του αναδύθηκε εν μέρει μέσα από τις στάχτες του πολέμου".

Ο Μιγιαζάκι που είδε αρχικά σα μικρό παιδί τις καταστροφές που προέκυψαν από το συγκεκριμένο πόλεμο, αλλά και τις μεγάλες οικολογικές που ακολούθησαν, έχει αφήσει το στίγμα του στον παγκόσμιο κινηματογράφο σαν ένας πολέμιος του πολέμου και οικολόγος δημιουργός.

Η συγγραφέας μελετά μία μία τις έντεκα ταινίες που σκηνοθέτησε και προσπαθεί να τις συνδέσει με τα γεγονότα που οδήγησαν σ' αυτές. Μας λέει, παραδείγματος χάριν, ότι η Ναυσικά είναι μερικώς εμπνευσμένη από την αγαπημένη του ομώνυμη ηρωίδα από την Οδύσσεια. Και ότι αρκετοί από τους χαρακτήρες του έχουν σαν εκκίνησή τους τη ζωή και το έργο ενός οικολόγου-καλλιτέχνη-μοναχού του 13ου αιώνα του Kamo no Chömei.

Ο Μιγιαζάκι δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος, υποστηρίζει η Ναπιέρ, αλλά από την άλλη, ποιος καλλιτέχνης είναι; Η τέχνη του είναι το πάθος του και δε διστάζει να συγκρουστεί με άλλους γι' αυτή, να τα βάλει με τους κριτικούς, να κυνηγήσει το όραμά του, όπου και αν τον οδηγήσει αυτό.

Όπως διαβάζουμε όταν δούλευε δούλευε τόσο πολύ που έβγαζε το λάδι των συναδέλφων αρχικά, και του προσωπικού του μετά. Για να καταλάβετε το Future Boy Conan, μια τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων, τη γύρισε μέσα σε έξη μόλις μήνες, και μιλάμε για ανιμέισον εδώ και όχι live-action. Το ίδιο πυρετικά λειτούργησε και στα γυρίσματα των ταινιών του. Το πείσμα και η ενέργειά του, αλλά και το ξεκάθαρό του όραμα ήταν αυτά που του άνοιξαν το δρόμο για την επιτυχία. Και όταν κάποιος τόλμησε να εισηγηθεί ότι αυτή προήλθε λόγω της επιτυχημένης διαφημιστικής καμπάνιας του παραγωγού του Στούντιο Γκίμπλι, εκείνος τους απάντησε: "Πολύ καλά για την επόμενη ταινία δε θα υπάρξει καμία διαφήμιση". Και φυσικά το όραμά του αποδείχτηκε πιο δυνατό από κάθε διαφημιστική εκστρατεία.

Η τελευταία ταινία του, The Wind Rises, ήταν και η πιο σκοτεινή του, αυτό όμως οφείλονταν στις πρόσφατες οικολογικές καταστροφές στην Ιαπωνία, τουλάχιστον σύμφωνα με τη συγγραφέα, αφού "ο κόσμος του Μιγιαζάκι εξακολουθεί να παραμένει ένα σύμπαν όπου η ελπίδα θριαμβεύει".

Αν είστε φίλος της δουλειάς του καλλιτέχνη τότε σας συστήνω αυτό το βιβλίο ανεπιφύλακτα. Είναι καλογραμμένο, εμπεριστατωμένο και διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα.

Πριν κλείσω αυτό το κομμάτι οφείλω να αναφέρω ότι σύμφωνα με τη συγγραφέα ο Μιγιαζάκι ετοιμάζει νέα ταινία, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση πριν μερικά χρόνια. Λοιπόν, η αναφορά αυτή ευσταθεί αφού έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η ταινία θα κυκλοφορήσει το 2020. Ο προσωρινός της τίτλος στα αγγλικά είναι How Do You Live?

Σημειώνω ακόμη ότι αυτός ο τόμος θα βγει στα ράφια των βιβλιοπωλείων στις 4 Σεπτεμβρίου.

Λάκης Φουρουκλάς
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.