Βιβλιοπαρουσίαση: The Book of Hidden Things του Francesco Dimitri


Αν είναι ένα πράγμα που σίγουρα γνωρίζουμε για τους ιταλούς είναι ότι είναι πολύ καλοί παραμυθάδες. Δεν το λέω αυτό επειδή τούτο το βιβλίο είναι παραμύθι, αλλά επειδή ο τρόπος αφήγησής του θυμίζει τέτοιο.

Αυτή είναι η ιστορία τεσσάρων φίλων: του Μάουρο, του Φάμπιο, του Τόνι και του Αρτ. Οι τέσσερίς τους όταν αποφοίτησαν από το σχολείο έδωσαν μία υπόσχεση. Κάθε χρόνο θα επέστρεφαν για μια τουλάχιστον μέρα στην πόλη τους, την Κασαλφράνκο για να φάνε πίτσα και να τα πούνε.

Η κολόνια αυτή κρατάει για χρόνια, αλλά αυτή τη φορά κάτι πάει στραβά. Ο Αρτ, ο εμπνευστής της υπόθεσης και συνδετικός κρίκος της παρέας, και ο μοναδικός που ζει ακόμη στην πόλη, δε δίνει το παρόν του. Κι αυτό το γεγονός βάζει φωτιά στα μπατζάκια των κολλητών του. Έπαθε κάτι; Αν ναι, γιατί δεν τους ειδοποίησε; Και γιατί δεν απαντάει το κινητό του;

Οι καλοί φίλοι έχουν καλό λόγο να ανησυχούν, αφού ο πολυτάλαντος και εκκεντρικός Αρτ είχε από πάντα τον τρόπο να βάζει τον εαυτό του σε μπελάδες. Όταν ήταν 14 χρόνων εξαφανίστηκε για μια βδομάδα και όταν επέστρεψε συμπεριφερόταν λες και δε συνέβηκε τίποτα. Δεν ήξερε, λέει, τι του είχε συμβεί. Αλλά, κι αυτό ήταν το πιο παράξενο πράμα, τα ρούχα που φορούσε ήταν πεντακάθαρα, όπως ακριβώς την ημέρα που είχε χαθεί από προσώπου γης.

Το ίδιο υποψιάζονται ότι συνέβηκε κι αυτή τη φορά, οι φίλοι του. Αλλά, το ερώτημα είναι: εξαφανίστηκε από μόνος του ή τον εξαφάνισαν; Ο Αρτ, όπως έμαθαν, είχε πάρε δώσε με τη ντόπια μαφία.

Καθώς οι τρεις τους αρχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του, ο αναγνώστης κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και μαθαίνει περισσότερα πράγματα απ' τις προσωπικές τους ιστορίες. Και ρίχνει επίσης βαθιές ματιές στον εσωτερικό τους κόσμο. Κανείς απ' αυτούς δεν είναι στ' αλήθεια ευτυχισμένος. Ο καθένας απ' αυτούς ακολούθησε το δικό του μονοπάτι κι έφτασε στο αποκλειστικά δικό του αδιέξοδο. Η εξαφάνιση του Αρτ θα τους φέρει πιο κοντά, αλλά θα βγάλει στο φως και κάποια από τα πιο σκληρά τους μυστικά. Ωστόσο η λύτρωση δε θα κάνει ξαφνικά την εμφάνισή της σε κάποια γωνία.

Η λύση του μυστηρίου θα έρθει αργά και δε θα είναι απόλυτη, αλλά ούτε και οι πολύπλοκοι κόμποι των ζωών των τριών φίλων θα λυθούν τόσο αναίμακτα. Όλοι έχουν αμαρτήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και όλοι πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο. Το κόστος διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ο συγγραφέας κάνει εξαιρετική δουλειά αφηγούμενος την ιστορία του από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ο πολύπλοκος κόσμος των ηρώων του γίνεται πιο προσιτός μ' αυτό τον τρόπο. Αλλά και οι περιγραφές του της φυσικής και άγριας ομορφιάς του τοπίου δεν πάνε πίσω. Λες και στις ψυχές των ανθρώπων αντικατοπτρίζονται τα κέφια της φύσης.

Θα σας συμβούλευα, αν διαβάσετε αυτό το βιβλίο, να το κάνετε με γεμάτο το στομάχι, αφού εκτός όλων των άλλων, οι σελίδες ξεχειλίζουν κι από φαγητό. Για να δοκιμάσετε όλ' αυτά που περιγράφει ο συγγραφέας θα χρειαστείτε καμπόσο χρήμα και χρόνο, αλλά σίγουρα αξίζουν τον κόπο. Προς το παρόν όμως μπορείτε να απολαύσετε αυτό το βιβλίο με μπύρα και σουβλάκι. Κι ένα αεράκι δροσερό για να σας ξυπνάει τις αισθήσεις.

Λάκης Φουρουκλάς
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.