Παρουσίαση ταινίας: Along With the Gods: The Two WorldsΑυτή είναι μία ακόμη από τις πολλές ασιατικές ταινίες που αν γυρίζονταν στη δύση θα ήταν καταδικασμένες να αποτύχουν από την αρχή. Γιατί; Απλά επειδή οι δυτικές ευαισθησίες και ειδικά οι αμερικανικές διαφέρουν πολύ απ' αυτές του υπόλοιπου κόσμου και θα ήταν πολύ δύσκολο για ένα μη ασιάτη σκηνοθέτη να εισβάλει στον κόσμο όπου δρουν οι ήρωές μας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στην ιστοσελίδα Rotten Tomatoes το σκορ της ταινίας είναι μόλις 50%, ενώ αυτό του κοινού διαφέρει πολύ από εκείνο των κριτικών ακουμπώντας το 85%. Τώρα θα μου πείτε: ο καθένας με τις ευαισθησίες του. Κι εγώ θα σας πω: κι οι αμερικανοί με τις αμερικανιές τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όταν βγήκε στις αίθουσες το καταπληκτικό ανιμέισιον The Tale of Princess Kaguya ήταν με διαφορά η καλύτερη ταινία στην κατηγορία, αλλά το Όσκαρ κατέληξε στο Big Hero 6.

Όπως και νάχει, η ταινία με την οποία καταπιανόμαστε σήμερα έχει μεγάλες πιθανότητες να αρέσει σ τους φίλους του ασιατικού κινηματογράφου γενικά και του κορεατικού ειδικά. Πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία με μπόλικο δράμα και καμπόση δράση, ενώ δεν της λείπει και το χιούμορ.


Όλα αρχίζουν όταν ένας πυροσβέστης ονόματι Ja Hong πεθαίνει προσπαθώντας να σώσει τη ζωή ενός παιδιού. Στην αρχή δεν αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί, αφού το πνεύμα του βρίσκεται ακόμη εκεί και παρακολουθεί τη σκηνή, αλλά σύντομα δύο "οδηγοί" που φέρουν την ευθύνη του περάσματός του από τον (και όχι στον) άλλο κόσμο και την πορεία του προς την μετενσάρκωση, του ανοίγουν τα μάτια στην αλήθεια.

Σύντομα εισέρχεται στη μεταθανάτια ζωή εκεί βρίσκει να τον περιμένει ένας τρίτος "οδηγός", και όλοι μαζί αρχίζουν το μακρύ και ολίγον επίπονο ταξίδι. Αν όλα πάνε καλά αυτό θα διαρκέσει 49 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων ο Ja πρέπει να περάσει με επιτυχία από εφτά διαφορετικές κολάσεις. Η πορεία του μπορεί να ανακοπεί σε οποιαδήποτε από αυτές, αφού αν ο τελευταίος έχει υποπέσει σε κάποιο από τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα στα οποία αυτές αντιστοιχούν, τότε θα του επιβληθεί τιμωρία άμεσα. Οι "οδηγοί" -δύο άντρες και μία νέα γυναίκα- θα λειτουργήσουν σαν δικηγόροι και υπερασπιστές, αλλά και σαν εξομολογητές του άντρα σ' αυτό το ταξίδι.

Στην αρχή όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά. Ο Ja μοιάζει όντως να είναι ένας Παράγοντας, όπως χαρακτηρίζουν τους πραγματικά καλούς ανθρώπους, και καθώς συναντά και κρίνεται από τους διάφορους θεούς-δικαστές των κολάσεων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται κι ένα κοριτσάκι με το… γλειφιτζούρι του, η αισιοδοξία των συνοδών του μεγαλώνει.Ωστόσο κάποια στιγμή τα πράγματα παίρνουν μια μεγάλη στροφή προς το χειρότερο. Κάποιος πεθαίνει και γίνεται ένα πνεύμα εκδικητικό, κάτι που ανατρέπει την πορεία του Ja, αφού αυτός είναι συγγενικό του πρόσωπο. Και λες και αυτό δεν ήταν αρκετό κάποια στιγμή βγαίνει στο φως μια εικόνα-φάντασμα από το παρελθόν που φαίνεται να αποδεικνύει ότι ο ήρωάς μας είχε όντως υποπέσει στο μακρινό παρελθόν σε κάποιο από τα θανάσιμα αμαρτήματα.

Τώρα τόσο οι συνοδοί του όσο και ο ίδιος επιδίδονται σε μια μεγάλη μάχη με το χρόνο και τα όλο και μεγαλύτερα εμπόδια που αναδύονται στο δρόμο τους σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους. Θα μπορέσει ο Ja να βρει τη σωτηρία και τη μετενσάρκωση ή μήπως εκείνη η στιγμή αδυναμίας θα του κοστίσει τα πάντα;

Εδώ έχουμε μια εξαιρετική ιστορία με καταπληκτικές ερμηνείες, ενώ και τα οπτικά εφέ είναι πρώτης τάξεως. Όσοι πιστοί λοιπόν προσέλθετε.

Σαν υστερόγραφο, αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή η ταινία γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε έχει γυριστεί ήδη ένα σίκουελ, το οποίο προβάλλεται στην Κορέα από την 1η Αυγούστου, και που ήδη σπάει ταμεία αφήνοντας τις υπερπαραγωγές του Χόλυγουντ να τρώνε τη σκόνη του. Ο τίτλος της είναι: Along With the Gods: The Last 49 Days.

Λάκης Φουρουκλάς
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.