Αφιέρωμα - του Κώστα ΓραμματικάκηΚηδεύομε την Πέμπτη την πεθερά μου Κωνστάντζα Γαβριλάκη. Ασφαλώς και είμαι πολύ μα πολύ συγκινημένος. Δεν μπορώ όμως, ούτε και θα 'θελα να σας γράψω για τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου. Έχω τις απόψεις μου, όμως είναι πολύ βαθιά καταχωνιασμένες και δεν είναι ώρα να σας τις εκθέσω.  Θα ήθελα πάντως σαν ένα είδος μικρού αφιερώματος, να γράψω δυο λόγια για την εποχή της Κωνστάντζας, που ήταν πραγματικά μακρυά και κυριαρχούσε, θα έλεγα, στο Ηράκλειο. Αστή κατά 100%, μπορείς να την πεις και υπόδειγμα αυτής της τάξεως, που έχει πια χαθεί, ή πνέει τα λοίσθια.

Θυμάμαι κάμποσα χρόνια εκείνης της εποχής, με τις Ηρακλειώτισσες να πηγαίνουν βεγέρες, ή στο σινεμά, βεβαίως συνοδευόμενες πάντοτε από τους συζύγους τους. Μετά όλοι μαζί γύριζαν για κασάτο παγωτό στου Κιρκόρ ή στου Ραφτόπουλου.

Οι κυρίες μ' ένα ζακετάκι, ριχτό στους ώμους και με το πρώτο μόνο κουμπί κουμπωμένο, ώστε να στηρίζεται η ζακέτα,  απολάμβαναν το παγωτό και κουστομπόλευαν αυστηρά, αλλά χωρίς μοχθηρότητα.

Η παρέα μου, συνομήλικοι όλοι, πηγαίναμε πάνω κάτω στα Λιοντάρια, καμαρώναμε τις νεαρές κυρίες και αναζητούσαμε «πιάτα» (ήταν δέ τα  «πιάτα», τα μπούτια των κυριών που ξεφεύγαν από τις στενές φούστες). Οι νεαρές  μας έπαιρναν γρήγορα χαμπάρι και αναλόγως με τη διάθεσή τους είτε κάλυπταν, είτε αποκάλυπταν περισσότερα «πιάτα». Μετά όμως από λίγη ώρα και από τα τελευταία τραπεζάκια, μια πολύ γλυκιά φωνή ακουγόταν να τραγουδά επιτυχίες της εποχής.
Αυτή ήταν η Κωστάντζα, που έκανε τη βαβούρα όλου του ζαχαροπλαστείου να σιγήσει.

Και συγχωράτε με, μα δεν μπορώ να γράψω άλλο.


Κώστας Γραμματικάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.