Παρουσίαση κόμικ: Skin & Earth της LightsΤο Skin & Earth είναι η πρώτη δουλειά στην κατηγορία των κόμικς της τραγουδίστριας και τραγουδοποιού της εναλλακτικής σκηνής της Ποπ στις ΗΠΑ, Lights (πάνω). Και είναι μια δουλειά εξαιρετική, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από ένα σάουντρακ με 14 τραγούδια που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία που αφηγείται εδώ.

Τα γεγονότα διαδραματίζονται σε μια δυστοπική κοινωνία, όπου υπάρχουν δύο τάξεις ανθρώπων: οι προνομιούχοι που ανήκουν στην ομάδα των Κόκκινων και οι οποίοι είναι φυσικά οι ολίγοι και εκλεκτοί, και οι μη προνομιούχοι που είναι οι Ροζ.

Η πρωταγωνίστριά μας, η Ενάϊα, είναι Ροζ, αλλά σε αντίθεση με τα άλλα μέλη της τάξης της αυτή διαθέτει ένα προνόμιο: πηγαίνει στο πανεπιστήμιο και σπουδάζει γεωλογία. Γιατί διάλεξε το συγκεκριμένο θέμα; Επειδή τρέφει μέσα της τη φρούδα ελπίδα ότι κάποια μέρα θα μπορέσει να σώσει τον κόσμο από την ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή. Ο αέρας που αναπνέουν οι Ροζ είναι τοξικός, η γη και το νερό είναι μολυσμένα.

Ωστόσο δεν είναι όλα σκοτεινά στον κόσμο της. Υπάρχει ελπίδα, κι αυτή ακούει στο όνομα Priest (Παπάς). Ο Παπάς είναι ο μεγάλος της έρωτας και δε θέλει να τον χάσει με τίποτα. "Όταν σ' ένα άσχημο κόσμο βρίσκεις κάτι όμορφο κάνεις ό,τι μπορείς για να το κρατήσεις", σκέφτεται. Αλλά, δεν μπορεί να το κρατήσει, να τον κρατήσει. Εκείνος φεύγει, την παρατά χωρίς ποτέ να εξηγήσει το γιατί. Κι αυτή μένει πίσω "σαν ένας μοναχικός λύκος μέσα σ' ένα γαλαξία θλίψης".


Η Ενάϊα νιώθει να πέφτει και να πέφτει. Μέχρι που εμφανίζεται από το πουθενά μια νέα γυναίκα που ακούει στο όνομα Μιτσούκι. Κι αυτή γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη μια φίλη, αλλά και ερωμένη της. Σύντομα πολύ αυτή της ανοίγει τα μάτια σ' ένα καινούριο κόσμο, αλλά της δείχνει κιόλας και πραγματικότητες που μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούσε. Τώρα η Ενάϊα πρέπει να διαλέξει: θα παραμείνει πιστή στις αρχές της και στην τάξη της ή θα τα προδώσει όλα στο βωμό της προσωπικής ευτυχίας; Θα πάρει τον εύκολο δρόμο ή θα συνεχίσει ν' αγωνίζεται μόνη ενάντια σ' ένα πανίσχυρο εχθρό;

Το Skin & Earth είναι μια ιστορία για την οικολογία, την κοινωνική πάλη, τη φιλία και την προδοσία, τον πόλεμο και τον έρωτα. Μα πάνω απ' όλα είναι μια ιστορία με ψυχή. Η συγγραφέας-εικονογράφος έχει κάνει εξαιρετικά δουλειά τόσο στην περιγραφή του κόσμου της ηρωίδας της όσο και στην απεικόνισή του στο χαρτί. Θα περιμένω με ενδιαφέρον να δω τι μας επιφυλάσσει στο μέλλον. Προς το παρόν θα πω απλά ότι μαζί με τα Lighter Than My Shadow και A Quiet Girl in a Noisy World, αυτό είναι ένα από τα καλύτερα κόμικς που έχω διαβάσει τον τελευταίο χρόνο.

Λάκης Φουρουκλάς
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.