Ο τίτλος «μάνα» κερδίζεται. Δεν χαρίζεται - Άνα ΖουμάνηΜια επικίνδυνη ασθένεια για τα νέα κορίτσια είναι: Η αιώνια επικέντρωση στην «διασκέδαση». Διότι τίποτα δεν μπορεί να οργανωθεί -σιγά σιγά- στον εσωτερικό αν διακόπτεται συνεχώς από  εξωτερικότητες. Οι μάνες που χαίρονται επειδή οι κόρες του συνεχώς χαίρονται, είναι προφανώς ανόητες. «Είναι συχνά προβληματισμένη», θα σήμαινε «είναι πολύτιμη», «είναι μονίμως ευδιάθετη», θα σήμαινε «είναι ρηχή και άχρηστη».

*

Άνθρωποι με μελαγχολία, με θλίψη, με πένθος, με αργό μεταβολισμό, χρειάζονται ελάχιστη ποσότητα τροφής. Γιαουρτάκια, παξιμαδάκια, ρυζάκι, μανιταρόσουπα, πατατοσαλατούλα (την ελληνική με λαδολέμονο εννοούμε, όχι την εισαγόμενη με μαγιονέζα), λευκό κρεατάκι, ελαφρά πράγματα.
Η λέξη «φαΐ» είναι καλά αφομοιωμένη στα κρανία των χαζόμυαλων. Την λέξη «χώνεψη» δεν την καταλαβαίνουν. Διότι όντως χωνεύουν ό,τι χλαπακιάζουν τα ζώα της υγείας. Συνεπώς πώς θα καταλάβουν τους ασθενείς; Ίσα ίσα που οι ασθενείς θα έπρεπε να θεραπεύουν τους υγιείς, ώστε να  αποτρέπουν τα  «θεραπεύτικά» τους εγκλήματα.
Μια μέρα είδα ένα Γερμανό να τρώει τουρσί λάχανο και λουκάνικα για πρωΐνό, ως εκ τούτου έκοψα αμέσως τις επαφές μαζί του. Τι καλό θα μπορούσε να προκύψει από αυτόν τον εγκληματικό τρόπο ζωής;

*

- Δεν μου λες Άνα; Μπορείς να μου πεις τι λέει  ένας τόσος ευφυής άνθρωπος σ' εκείνη την κότα;

- Εκείνη την κουκλάρα; Ό,τι θα έλεγε σε μια αντιλόπη, έναν κύκνο, ένα κολίμπρι, μια αλκυονίδα. Τη θαυμάζει.

- Και δεν βαριέται μαζί της;

- Όχι. Εκείνη βαριέται. Πχ εγώ, ακόμη κι αν καθόμουν παρέα με τον Σοπέν, θα κοίταζα αν τα νύχια του είναι πεντακάθαρα και προσεκτικά κομμένα. Αργότερα θα μάλωνα τον εαυτό μου και θα μου υπενθύμιζα πως έγραψε τo νυχτερινό νούμερο 20.

*

Η πίστη είναι μια λέξη που την επινόησαν οι άντρες για την ωραία αυταπάτη και οι γυναίκες για τα ωραία λεφτά.

*

Η πρώτη απογοήτευση που θα προκαλέσεις σε μια γυναίκα, είναι ταυτόχρονα και η τελευταία. Μην πιστεύεις σε συμπτώσεις. Ήταν, είναι και θα είναι μια τακτική και προσγειωμένη κατσίκα.

*

Και όπως είπαμε: Τον τίτλο «μάνα» πρέπει να τον κερδίσεις. Τιμητικούς τίτλους δεν απονέμουμε.


Άνα Ζουμάνη

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.