Ο Γαλατας - Μάχη Ρουσσίνου

Φωτογραφία της Maxi Roussinou.

Καλησπερούδια σας.
Είπα να αρχίσω μια ενότητα με επαγγέλματα που έχουν ξεχαστεί... Αρχής γεννομένης απο απόψε με ΤΟΝ ΓΑΛΑΤΑ...

Αναμοχλεύοντας την μνήμη μου στις παλιές γειτονιές της Αθήνας που γεννηθηκα και μεγαλωσα, θυμήθηκα διαφόρους γραφικούς χαρακτήρες - μικροπωλητές που σήμερα δεν υπάρχουν. Ο κ. Νικόλας λοιπόν ο γαλατάς στη γειτονιά του Γκύζη, με τη χαρακτηριστική του φωνή, γαργάλαγε τα αυτια μας καθε πρωι.
Ο ΓΑΛΑΤΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ. Νοικοκυράδες βγείτε να πάρετε όποια προλάβει τον όμορφο Νικόλα.
Δεν ήταν όμορφος, θα τον έλεγα ηλικιωμενο. Ντυμένος φτωχικά, αλλά πάντα πεντακάθαρος με τη λευκή του μπλούζα σαν ντοτόρος.
Η μητέρα μου έβγαινε στην αρχή με κάτι σαν καλδάρα κι αργότερα με γυάλινο μπουκάλι. Ελα Νικόλα γέμισέ το. Κι εκείνος με ενα πλατύ χαμόγελο έτρεχε και έκανε τη δουλειά του. Εγώ γάλα δεν έπινα με τίποτα αλλά το γιαούρτι το τσάκιζα. με ψωμάκι.
Ήταν η δεκαετία του 60 με τα χαμηλά ακόμα σπίτια με τις πανέμορφες αυλές. Τους άδειους από αυτοκίνητα δρόμους, που παίζαμε τα παιδιά και οι μεγάλοι καθόντουσαν στα πεζούλια η σε σκαμνάκια και μας πρόσεχαν. Τις Κυριακές που δεν είχαμε σχολείο (τότε πηγαίναμε και Σάββατο) όταν βλέπαμε τον κυρ Νικόλα, μαζευόμασταν όλα γύρω του και εκείνος μας σκόρπιζε το καλύτερο χαμόγελό του και μας χάιδευε τα κεφαλάκια.

Τα χρονια διάβηκαν. Η πόλη άλλαξε, όπως φυσικά και η γειτονιά μου. Τα τυποποιημένα πια προϊόντα πήραν τη θέση και του κυρ Νικόλα. Όμωςέχει μείνει χαραγμένος στην ψυχή μου: Ο ΓΑΛΑΤΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ, ελάτε τρέξτε....

Μάχη Ρούσσινου
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.