Χάννα, η αθάνατη - (Άνα Ζουμάνη)Ο θείος Φραντς που έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια, ήταν κάποτε πολύ όμορφος, μάλιστα ιδιαιτέρως όμορφος ακόμη και για τα σημερινά γούστα.
Λεπτός, πολύ ψηλός, γεροδεμένος, με ωραία μύτη. Ως εκ τούτου είχε μια ερωτική σχέση με την πολύ νεώτερη μοδίστρα της μητέρας του, δηλαδή της προπρογιαγιάς μου.

Μια μέρα ο θείος αγόρασε ένα μικρό σπίτι με αυλή  στο κέντρο της Ζυρίχης και κάλεσε την μοδίστρα της μαμάς του να μείνει μαζί του.
Εκείνη ήρθε και αμέσως άρχισε να καλλιεργεί και να διασταυρώνει τριαντάφυλλα. Σήκωσε  έναν ολόκληρο τριανταφυλλένιο πολιτισμό στον κήπο και ήταν χαρούμενη που δεν υπέφεραν πια από το ράψιμο τα τρυφερά της χέρια. Μάλιστα τα περιποιόταν με γλυκερίνη μελιού ως αποζημιωση για όλα εκείνα τα χρόνια της ταλαιπωρίας..
Τα τριανταφυλλένια της παιδιά τα βάπτισε «Χάννα».

Μια μέρα η οικογένεια του ψηλού, λεπτού, γεροδεμένου θείου μου με την ωραία μύτη, αποφάσισε πως εκείνος έπρεπε επιτέλους να βρει και να παντρευτεί μια καλή «παρτίδα».
«Ouí», είπε εκείνος «a la bonheur! Αλλά με τη Χάννα τι θα γίνει;»

Πάντρεψαν λοιπόν τη Χάννα με έναν άντρα που την λάτρευε από τότε που ήταν παιδί, αλλά που του έλειπε ο «nervus epitheticus»  για να την κάνει - παρντόν - για να κάνει τον εαυτό του ευτυχισμένο.
Η Χάννα ήταν σύμφωνη με όλα, διότι είναι καλύτερα να συμφωνείς εκεί, που το να μη συμφωνείς δεν ωφελεί ιδιαιτέρως.

Μετά παντρεύτηκε και ο θείος μου και πρόσθεσε ακόμα έναν όροφο στη βίλλα της Ζυρίχης.
Έπειτα προσέλαβε και κηπουρό, αφού η σύζυγός του τα τριαντάφυλλα τα είχε γραμμένα στα παλιά της τα παπούτσια.  Ο κηπουρός φρόντιζε  τον κήπο της Χάννας μέχρι το θάνατό του.

«Δε μου λες, ποια ήταν αυτή η Χάννα που έδωσε το ονομά της σ΄ αυτά τα όμορφα τριαντάφυλλα;», ρώτησε μια μέρα η θεία μου τον όμορφο θείο μου με την ωραία μύτη. 
«Η Χάννα ήταν η Χάννα», είπε ο θείος μου και κοίταξε τα ωραία τριαντάφυλλα με αδιάφορο ύφος. Ποιον ρόλο έπαιζε  πλέον η Χάννα στη ζωή του; Απολύτως κανέναν. 

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που πέθανε ο θείος Φραντς. Και πέθανε και η γυναίκα του, πέθαναν και τα παιδιά του. Δεν θυμάμαι καν τα ονόματά τους.
Όμως αθάνατα στα πανέμορφα παρτέρια έμειναν  τα τριαντάφυλλα «Χάννα».


Άνα Ζουμάνη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.