Δημοσιογραφική δεοντολογία - του Κώστα ΓραμματικάκηΗ Άνα μου ξεκίνησε ένα, θα το έλεγα εικονογραφημένο, ρεπορτάζ σχετικά με την επιρροή που άσκησε ο γερμανικός τύπος, στη διαμόρφωση των απόψεων ολόκληρου του ευρωπαϊκού. 

Επειδή έχω προσωπική πείρα πάνω σ' αυτό, της διηγήθηκα τα παρακάτω, που ίσως φανούν χρήσιμα και σ' εσάς:
Από το Ίδρυμα Φρήντιχ Νάουμαν (Friedrich Naumann) του κόμματος των Φιλελευθέρων του Γκένσερ, μετείχα σε μια επιτροπή δημοσιογράφων που ανεβοκατέβαινε στη Γερμανία προσπαθώντας να καταρτήσει έναν «Κώδικα Δεοντολογίας», που να είναι σεβαστός απ' όλες τις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Τρία χρόνια βάστηξε η ερευνά μας που είχε ξεκινήσει από τη διάσημη σχολή δημοσιογραφίας του Νουν με τους 17 σπουδαστές και τους 2.500 υποψήφιους για να σπουδάσουν εκεί. Συνεχίσαμε με τις αίθουσες συντάξεως των μεγάλων εφημερίδων, εντρυφίσαμε για πολύ στην Frankfurter Allgemeine (της οποίας ο ιδιοκτήτης έκανε πάντοτε διακοπές στην Κρήτη) και τελικά καταλήξαμε σε μια συνεδρία στο Αμβούργο με 250 δημοσιογράφους και καμιά 500 θεατές. Ακουστήκανε πάρα πολλές απόψεις, όλες σοβαρές και καλομελετημένες.

Αυτό ήταν που με εξενεύρισε, σηκώθηκα και τους ρώτησα: «Ρε παιδιά, ποια είναι από άποψη κυκλοφορίας η μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα;». Η BILD μου είπαν όλοι με μια φωνή, με πολλά εκατομμύρια αναγνωστών ημερησίως. «Και τι είναι η BILD», εξακολούθησα να ρωτώ, «ποιο είναι το περιεχόμενό της;  Σεξ, αίμα, σκάνδαλα και ό,τι σχετικό». «Πάψετε λοιπόν να υπερασπίζεστε την άποψη ότι μπορεί να εφαρμοστεί δεοντολογία.»

Σιγή επικράτησε στο ακροατήριο. Κι αυτό είπα στην Άνα μου να έχει υπ' όψιν της.  


Κώστας Γραμματικάκης 
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.