Ο χαμένος Παράδεισος της Ειρήνης στην Παλαιστίνη και στην Ιερουσαλήμ (Εικονογράφημα 1919)Σήμερα θα ξεφύγουμε λίγο από τον βομβαρδισμό των πολιτικών απόψεων και τον βομβαρδισμό του πολέμου, συνεπώς δεν θα σχολιάσω την παρούσα κατάσταση και ούτε θα μεταφέρω κακές ειδήσεις. Απλώς θα μοιραστώ μαζί σας μια συλλογή υπέροχων εικόνων από μια άλλη εποχή. Από έναν παράδεισο ειρήνης και γαλήνης. 
Η Παλαιστίνη και η Ιερουσαλήμ του 1919. 


To πιστεύετε, δεν το πιστεύετε, οι φωτογραφίες που βλέπετε έγιναν το 1919 από έναν μικρό σύλλογο φωτογράφων με το όνομα «American Colony Photo Department» που βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ, αρχές του 20ου αιώνα. 
Σύμφωνα με την Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου, ή οποία κατέστεησε τις φωτογραφίες αυτές προσιτές στο διαδίκτυο, ο σύλλογος ιδρύθηκε στα τέλη του 1890 από τον Ελία Μέιερς, ενώ στη διάρκεια επικεφαλής έγινε ο Λιούις Λάρσον, ενώ η ομάδα αποτελούνταν από τους φωτογράφους  Έρικ Λιντ, Λαρς Λιντ, Φιούρμαν Μπόλντουιν και Έρικ Μάτσον. 
Οι αρχειονόμοι της Βιβλιοθήκης δηλώνουν πως οι περισσότερες φωτογραφίες ζωγραφίστηκαν με τον χέρι. Μια άλλη γνώμη υποστηρίζει πως πρόκειται για μια μέθοδο γνωστή με το όνομα «φωτολιθογραφία», όπου τα ασπρόμαυρα αρνητικά μεταφέρονται σε έγχρωμες λιθογραδικές πλάκες και πέτρες όπου γίνεται επεξεργασία με το χέρι. 
Ίσως όμως η φωτογραφίες να είναι συνέπεια ενός  συνδυασμού των δύο παραπάνω τεχνικών, ή να πρόκειται για κάποια άλλη άγνωστη στους πολλούς τεχνική. (Όποιος γνωρίζει περισσότερα, ας με ενημερώσει).
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο μέρος που σήμερα ονομάζεται «Ισραήλ» και στην Δυτική Όχθη. Επάνω ένας μοναχός διαβάζει στον Κήπο της Γεσθημανής, στους πρόποδες του όρους των Ελαιών -ένα μέρος που μπορούμε και σήμερα ακόμη να βρούμε σε παρόμοια κατάσταση. 


Ο θεμέλιος βράχος είναι το σύμβολο της δημιουργίας του κόσμού. Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι του προφήτης Μωάμεθ στον Ουρανό. Οδός Δαβίδ
Μια Παλαιστίνια με κεντημένη στολή από τη Ραμάλα


Ένας βοσκός κοντά στη Νεκρά Θάλασσα


Θάλασσα της Γαλιλαίας

Γιάφα


Via Dolorosa


Η λαϊκή αγορά της Ιερουσαλήμ


Άνα Ζουμάνη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.