Τα φαντάσματά του - Κεφάλαιο 14. ΠροδημοσίευσηΠερίμενε περισσότερη κίνηση, περισσότερη δράση, έτσι τώρα νιώθει λίγο πολύ απογοητευμένος.

Εντάξει τα κανάλια ήταν εκεί, και πήραν φωτιά τα δελτία ειδήσεων μετά την ανάρτηση του βίντεο, αλλά η αντίδραση από την αστυνομία ήταν σχεδόν νωχελική. Μοιάζουν να μην ξέρουν τι να κάνουν.

Πέρασε δυο φορές από την πλατεία της Κακοπετριάς σήμερα. Μια το πρωί πριν την ανάρτηση του βίντεο και μια αργά το απόγευμα, μετά από αυτή. Είδε σχεδόν τον ίδιο αριθμό υπηρεσιακών αυτοκινήτων γύρω από το μικρό κτήριο που στεγάζει το αστυνομικό τμήμα. Κανένα νέο.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει; Μα, είναι δυνατόν τίποτα να μην έχει αλλάξει;

Σίγουρα θα έρθουν ενισχύσεις. Και μάλλον θα εντατικοποιηθούν οι έρευνες για εντοπισμό του πτώματος. Χα, του πτώματος. Χαμογελά. Οι ηλίθιοι δεν κατάλαβαν ότι είναι ακόμη ζωντανή.

Και εξακολουθούν να ψάχνουν στις λάθος περιοχές. Το ξέρει στα σίγουρα αυτό. Το άκουσε στα δελτία ειδήσεων, το διάβασε στις ιστοσελίδες.

Το απολαμβάνει πολύ αυτό το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα προσπαθήσουν να στήσουν κάποια παγίδα, να τον πιάσουν στη φάκα, το μόνο που δεν καταλαβαίνουν ότι αυτός είναι η γάτα.

Το σχέδιο αυτό το κατέστρωνε εδώ και μήνες. Είχε φροντίσει την κάθε του λεπτομέρεια, το μελέτησε ξανά και ξανά από κάθε οπτική γωνία. Έμαθε απέξω κι ανακατωτά το άτυπο εγχειρίδιό του προτού βάλει μπρος.

Αλλά η ανυπομονησία δεν του πάει. Πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, το ξέρει. Πρέπει να μην τραβήξει την προσοχή τους απάνω του. Διαφορετικά…

Το μόνο που δεν είναι τόσο προσεκτικός όσο θα έπρεπε, καθώς αυτή ακριβώς τη στιγμή κάθεται σ' ένα καφενεδάκι σχεδόν ακριβώς απέναντι απ' το τμήμα. Το αμάξι του το άφησε κάπως μακριά, αφού οι χώροι στάθμευσης στη γύρω περιοχή είναι τώρα ουσιαστικά ανύπαρκτοι.

Τον ξέρουν εκεί. Τον έμαθαν. Πηγαίνει εκεί κάθε δειλινό και πίνει ένα καφέ ή καμιά μπύρα και συζητά με τους άλλους συνδαιτυμόνες για τα της δουλειάς, για το ποδόσφαιρο και για τους άχρηστους πολιτικούς. Όλοι άχρηστοι είναι, έτσι λέει. Κι οι άλλοι χαμογελούν.

Σήμερα, όμως, όπως και τις δύο τελευταίες ημέρες το βασικό θέμα της συζήτησης είναι ένα: η εξαφάνιση. Θέλει περισσότερο από καθετί άλλο ν' ακούσει τι έχουν να πουν, αλλά είναι αποφασισμένος να μην κάνει κάποιο σχόλιο - ούτε καν για τους άχρηστους μπάτσους, αφού λίγο πολύ όλοι τους γνωρίζουν ή είναι φίλοι ή συγγενείς τους.

Άκουσα θα φέρουν σκυλιά, λέει κάποιος. Καιρός ήταν, σκέφτεται αυτός.

Και ελικόπτερο, συνεχίζει. Χα, τα πράγματα γίνονται επιτέλους ενδιαφέροντα.

Άκουσες κάτι νέο, εσύ που είσαι μέσα στα πράγματα; ρωτά ένας μεσήλικας άντρας, κάποιο γηραιότερό του.

Πώς είναι μέσα στα πράγματα αυτός;

Από τον καιρό που αφυπηρέτησα δεν έχω και πολλά πάρε δώσε με τους συναδέλφους, αλλά ξέρεις τι, έμαθα ότι βρίσκεται εδώ ένας παλιός μας γνώριμος. Ο Πέτρος ο Ιωάννου. Ο Χοντρός.

Ποιος είν' αυτός;

Ευτυχώς κάνει ο άλλος την ερώτηση και τον σώζει από τον εαυτό του.

Δεν τον ξέρεις; Από τη Γαλάτα. Υπηρέτησε εδώ πριν από τριάντα και βάλε χρόνια. Την εποχή των πρώτων εξαφανίσεων.

Και τι κάνει εδώ; Αν δε δουλεύει στο τμήμα…

Η υπόθεση πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις. Κι αυτός έχει το αυτί του αρχηγού. Δεν τον συμπαθούν πολλοί, αλλά απ' ό,τι ακούω πάντα καταφέρνει και λύνει τις πιο δύσκολες υποθέσεις.

Θέλει να σηκωθεί πάνω και να φύγει, αμέσως. Αλλά δε θέλει να δείξει την ταραχή του. Θα καθίσει εκεί λίγο ακόμη. Θα πιει μέχρι την τελευταία γουλιά την μπύρα του. Και θα συγκεντρώσει τις σκέψεις του.

Εξάλλου ίσως μάθει άλλο κάτι χρήσιμο ακόμη. Και μετά, θα τρέξει στο σπίτι του. Θα βάλει μπρος το λαπτόπ του και θα μάθει τα πάντα για τον Χοντρό. Ποιος είναι; Τι κάνει; Τι κουμάσι είναι; Ο πρώτος κανόνας είναι: γνώρισε τον εχθρό σου. Κι αυτός ο εχθρός είναι κάποιος που δεν ξέρει.

Ακούει ένα ελικόπτερο να υπερίπταται πάνω από την περιοχή, αλλά δεν ανησυχεί, αφού σύντομα θα νυχτώσει. Και όταν πέσει η νύχτα τα πράγματα θα γίνουν γι' αυτόν πιο εύκολα κι απλά. Ο θάνατος δεν μπορεί να περιμένει.

Λάκης Φουρουκλάς

Για να διαβάσετε τα προηγούμενα κεφάλαια κάντε κλικ...

Η εικόνα είναι παρμένη από εδώ.

Προδημοσίευση από το 2.5 τόμο της σειράς "Οι περιπέτειες του Χοντρού". Ολόκληρη η νουβέλα θα δημοσιευτεί αποκλειστικά εδώ.  
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.