Στο τούνελ της ζωής - (Άνα Ζουμάνη)Έγινα  απόλυτη.
Όταν ταξιδεύω με κάποιον από το Α.  για το Ω. με το τρένο, πχ,  και ο συνοδός μου δεν κρέμεται από το παράθυρο θαυμάζοντας το τοπίο, έχω ξενερώσει.
Περιμένει λοιπόν μια «ενδιαφέρουσα συνομιλία για να περνάει η ώρα». Πωωωωχ ξενέρωμα!
Όταν λέει «κλείσε το παράθυρο» (πράγμα προς εξαφάνιση στα τρένα) , έχω τελειώσει μαζί του.
Με ρευματικά, γαστρεντερικά και άλλες οργανικές αδυναμίες δεν μπορείς να με συγκινήσεις, προδίδει κατώτερη ράτσα, τώρα, το 2018, μέσα στην κρίση.

Έγινα απόλυτη.
Όταν στο Δ. του δείχνω το βρυχόμενο, σκοτεινό ποταμάκι, που αφρίζει από πάθος, πρέπει να ενθουσιαστεί. Να ενθουσιαστεί. Να συγκλονιστεί... πρέπει, πρέπει, πρέπει... πώς το λένε.
Όταν του δείχνω την γαλήνη στον μακρύ, επαρχιακό δρόμο, πρέπει να γαληνεύσει και ο ίδιος.
Όταν του δείχνω το χαμηλό, χιονόλευκο σπίτι με τα σκούρα κάγκελα και λέω, «εδώ ζούσε ο στρατηγός Τάδε του Μπίσμαρκ», πρέπει να νιώσει το ιερό ρίγος να ανεβαίνει στην πλάτη του.
Σε χαμηλότερη τιμή δεν πουλάω τίποτα.
Ξέσπασαν σκληροί καιροί για τις αληθινά ευαίσθητες ψυχές και πρέπει να κάνεις αυστηρό έλεγχο στον συνοδό σου πριν πας να κάνεις βόλτα μαζί του.
Αν δεν κοιτάζει την Ανατολή του ήλιου και προτιμά να μου μιλά για τους έρωτες της ζωής του, τον «πόνο στον κόσμο», πάει.. το έχασε το τρένο.
Ακόμα και ο ήχος της μηχανής πρέπει να τον ενδιαφέρει.

Έγινα απόλυτη.
Αν πει, «την τάδε ώρα πρέπει να είμαι εκεί», την πάτησε. Με μένα φτάνεις πάντα νωρίς στο σπίτι, ποτέ αργά.
Στον γυρισμό πρέπει να 'ναι κάποιος άλλος, απ' ότι στον πηγαιμό. Πρέπει να γίνει διαφορετικός στην επιστροφή, να μην ειναι στάσιμος. Άλλο όταν πάμε, άλλο όταν γυρίζουμε. Πως θα το κάνει δεν ξέρω, είναι δικό του πρόβλημα.
Στο ατέλειωτο τούνελ της ζωής δεν χρειάζεται να «γίνεις κάτι», ομως  μπορείς να λυπάται επειδή δεν  έγινες. Κάτι είναι κι αυτό.

Έγινα απόλυτη.
Σύντομη διαδρομή, σύντομη διαμονή, επιστροφή.. και τα ξέρω όλα.


Άνα Ζουμάνη


Αρχική
Πρόδρομος
Εφημερίδα
Εφημερόπτερα
Εφημερόσταγμα
Εφημερίδιον
Εφημεράνθη
Εφημερόγευμα
Ιστορίες
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.