Η χαμένη Ρωσία του Δόκτωρ Ζιβάγκο σε έγχρωμες φωτογραφίες του Σεργκέι Προκούντιν ΓκόρσκιΠοιος θα το πίστευε ότι οι φωτογραφίες αυτές είναι εκατό χρονών; 
Και όμως είναι!
Έχω δει χιλιάδες παλιές φωτογραφίες ψάχνοντας για θέματα, όμως ποτέ δεν είχα πιο έντονη την αίσθηση: «Σε λίγο θα μου μιλήσουν». 
Ποιο ζωντανές δεν γίνεται. 
Το 1948 η Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου αγόρασε την συλλογή 2.οοο φωτογραφιών από τους γιους του Sergey Mikhaylovich Prokudin-Gorsky, ένα Ρώσο χημικό και φωτογράφο που αποθανάτισε την εποχή του με μια πρωτοπόρα και ασύγκριτη για τον καιρό του τεχνική.
Οι φωτογραφίες του αποτελούν το ζωντανό πορτρέτο ενός χαμένου κόσμου -της Ρωσικής Αυτοκρατορίας μεταξύ 1905 και 1915, τις παραμονές του ΑΠΠ και την ερχόμενη Ρωσική επανάσταση.
Για να δημιουργηθεί το ντοκουμέντο αυτό, ο Τσάρος ο ίδιος -Νικόλαος Β- του έδωσε ένα εξοπλισμένο σιδηροδρομικό όχημα και την άδεια να έχει πρόσβαση σε όλες τις περιορισμένες περιοχές.
Όταν ο Τσάρος και η οικογένειά του εκτελέστηκαν, ο φωτογράφος έφυγε άρον άρον για το Παρίσι, την εξορία που επέλεξε ο ίδιος. 
Όμως πριν αναχωρίσει κατασχέθηκαν 3.500 χιλιάδες αρνητικά από τις Ρωσικές αρχές. Ο Σεργκέι έδωσε μερικά και κατάφερε να κρύψει κάποια άλλα. 
Ως σήμερα δεν βρέθηκε κανένα από τα αρνητικά που κατασχέθηκαν, διασώθηκαν μόνο 2000, οι οποίες όπως προανέφερα, βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου. 
Μετά το θάνατο του φωτογράφου, ένα μήνα μόλις μετά την απελευθέρωση του Παρισιού, το 1944, το έργο του αποθηκεύτηκε στο κελάρι ενός παριζιάνικου κτιρίου. Η οικογένειά του, που ανησυχούσε μη καταστραφεί το πολύτιμο ιστορικό υλικό, άδραξε την ευκαιρία όταν εμφανίστηκε ένας ερευνητής της Βιβλιοθήκης και πούλησε την συλλογή  για 5.000 δολάρια. 
Η πιο γνωστή φωτογραφία του Προκούντιν Γκόρσκι ήταν το έγχρωμο πορτέτο του Τολστόι, που κυκλοφόρησε ως κάρτα σε όλον τον κόσμο και του «εξοικονόμησε» μια παρουσίαση στον Τσάρο και στην οικογένειά του. 
Ο Σεργκέι είχε σπουδάσει την τέχνη της φωτογραφίας στη Γερμανία, όπου έμαθε διάφορες τεχνικές, όπως πχ την ευαισθητοποίηση των χρωμάτων και την τρίχρωμη φωτογραφία. 
Ο Prokudin-Gorsky είναι ο φωτογράφος που δημιούργησε φωτογραφίες με ποιότητα μηχανής του χρόνου. Σε βάζει να προβληματιστείς τι θα σκέφτονται οι άνθρωποι για τις δικές μας φωτογραφίες σε εκατό χρόνια. 
Τις φωτογραφίες τις βρήκε ΕΔΩ  Library of Congress.


Άνα Ζουμάνη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.