Μόντ Λιούις. Μια ζωγράφος με αθρίτιδα. Μια άλλη Φρίντα

Μια φορά κι έναν καιρό, κάπου στον Καναδά, στα μέσα του '30,  ήταν η Μοντ (Maud Lewis), μια ορφανή κοπέλα που υπέφερε από βαριά αθρίτιδα.
O αδερφός της πούλησε το πατρικό τους σπίτι και την παράτησε σε μια θεία τους, κάπου σε ένα χωριό, στην ακτή του Ατλαντικού.
Όμως η Μόντ θέλει να ζήσει την δική της ζωή.
Μια μέρα έμαθε ότι ο περιθωριακός Έβερετ Λιούις ψάχνει οικιακή βοηθό...Με τα πιο αναγκαία πράγματα στο βαλιτσάκι της πήρε τον επαρχιακό δρόμο και κούτσα κούτσα, με τα πόδια, έφτασε στο μοναχικό σπιτάκι του Έβερετ (αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία).
Εγκαταστάθηκε λοιπόν στο σπιτάκι του γκρινιάρη και αντικοινωνικού Έβερετ, ο οποίος βιοπάλευε πουλώντας ψάρια. Τον καθάριζε, του μαγείρευε,  απολαμβάνοντας παράλληλα το μεγάλο πάθος της για την ζωγραφική. Φυσικά ζωγραφίζοντας. Σύντομα η Μόντι έγινε μια γνωστή καλλιτέχνιδα.
Πρώτα ζωγράφισε τις πόρτες και τους τοίχους του σπιτιού με λουλούδια και μετά άρχισε να ζωγραφίζει τοπία και σκηνές της καθημερινής ζωής σε κάρτες και σε ξύλινα πάνελ, τα οποία πουλούσε.
Ταυτόχρονα προσπαθούσε να προσαρμοστεί στον άγαρμπο τόνο που επικρατούσε μέσα στην ξεπεσμένη ξύλινη καλύβα. Η ιεραρχία που επέβαλε ο Έβερετ είναι ξεκάθαρη και υπεράνω κριτικής:
«Πρώτα έρχεται το σκυλί μου, μετά το αυτοκίνητό μου, μετά οι κότες μου, μετά εσύ».


(Αυτός ήταν ο πρώτος πίνακας της Μοντ που βρήκα και έλιωσα)
Την ιστορία την είδα σε ταινία (Maudie). Και είναι αληθινή.
Η περίεργη  αγάπη  της ευαίσθητης καλλιτέχνιδος και του χολερικού ψαρά είναι αληθινή. 
Οι δύο αυτοί περιθωριακοί άνθρωποι θα γίνουν ζευγάρι και στο τέλος θα παντρευτούν.


Ωραία η ταινία (στη φωτογραφία το αυθεντικό ζευγάρι)
Χωρίς μαλοδραματισμούς και υπερβολές, η Ιρλανδή σκηνοθέτης Aisling Walsh μας δείχνει την προσέγγιση των δύο αυτών "παράξενων" ανθρώπων και την αντιστροφή των ρόλων.
Σύντομα η «ανάπηρη» Μοντ θα κερδίζει το χρήμα και ο Έβερετ θα καθαρίζει τις πατάτες. 
Εκείνη βρίσκει μια στέγη και εκείνος μια τρυφερότητα που του ήταν άγνωστη ως τότε. Η σκηνοθέτης της ταινία «Maudi», δεν βιάζεται. Παίρνει τον χρόνο της και μας αφήνει να απολαύσουμε τα υπέροχα άγονα τοπία της Καναδικής Ανατολικής Ακτής.

Ας απολαύσουμε τώρα και μερικά από τα πανέμορφα πινακάκια της Μοντ. Χωρίς λόγια.

Άνα Ζουμάνη


Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.