Η Πόλη των Πόλεων (του Δημήτρη Τριάντου)29 Μαΐου 1453, Κων/νος την έφτιαξε, Κων/νος την παρέδωσε, η Πόλη των Πόλεων, στην ακμή της πάνω από 500. 000 πληθυσμό, έλεγες καλημέρα σε 10 γλώσσες, στα απόρθητα τείχη της περιέκλειε τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου.
Γιατί χάθηκε η χιλιόχρονη Αυτοκρατορία?,

- Στην ακμή της, η Μεσόγειος, Βυζαντινή Λίμνη, το Κωνσταντινάτο το δολάριο της εποχής, από την στιγμή που πέρασε στα χέρια των Αράβων, Νορμανδών, Βενετίας και Γένοβας (που η ίδια λανθασμένα τους έδωσε προνόμια) χάθηκε η βασική πηγή πλούτου, όποιος κυριαρχούσε στην θάλασσα κυριαρχούσε στον κόσμο, οι βυζαντινοί ναυτικοί έμειναν άνεργοι και πολλοί προσχώρησαν στους Οθωμανούς και μετετράπησαν σε πειρατές λυμαίνοντας τις θάλασσες.

- Οι Βυζαντινοί σταδιακά έμαθαν στην πολυτέλεια και απομακρύνθηκαν από την λιτή στρατιωτική ζωή, εξαγόραζαν την υποχρεωτική θητεία τους, τον στρατό πια τον συγκροτούσαν μισθοφόροι άλλων εθνοτήτων που πήγαιναν με όποιον έδινε περισσότερο, άρχισαν να χάνουν μάχες, όταν χάνεις μάχες, συρρικνώνεσαι εδαφικά αλλά και οικονομικά αφού χάνεις πλούτο

- Η υψηλή φορολογία ανάγκασε πολλούς να εγκαταλείψουν την γη και να πάνε στα μοναστήρια να γίνουν καλόγεροι μια που αυτά δεν πλήρωναν φόρο, ούτε κρατούσαν όπλα, έτσι γέμισαν με άνδρες παραγωγικής ηλικίας και μετετράπησαν σε ολόκληρες πόλεις. Την Πόλη την υπεράσπισαν 7.000 άνδρες και στα μοναστήρια ζούσαν 100.000 αμέτοχοι θεατές των εξελίξεων!

- Μια σειρά από ανίκανους Αυτοκράτορες, που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, η πιο άχρηστη, η δυναστεία των Αγγέλων, αυλική καμαρίλα, δολοπλοκίες εμφύλιες διαμάχες, από τους 88 αυτοκράτορες που βασίλευσαν μέχρι το 1453 μόνο οι μισοί πέθαναν από φυσικά αίτια, οι υπόλοιποι υπέστησαν τυφλώσεις, δολοφονίες, ακρωτηριασμούς κλπ, η αναξιότητα κάποιου Αυτοκράτορα σημαίνει την εγκατάλειψη του από τον Θεό, το πρόσωπο μπορεί να απαξιωθεί, αλλά ποτέ ο ίδιος ο

Αυτοκρατορικός θεσμός.
Την πιο κρίσημη στιγμή ξεσπά επιδημία πανώλης που εξολοθρεύει τον πληθυσμό (στην Πόλη ζουν πια μόνο 70.000) και ο Εθνικός Διχασμός, Ενωτικοί υπέρ της Ένωσης με τον Πάπα εναντίον Ανθενωτικών που δεν συγχωρούν την λεηλασία του 1204, επιπλέον, ο τουρκικός στρατός είχε το νέο όπλο, τα κανόνια, είχε προταθεί στο Βυζάντιο για αγορά, αλλά τα ταμεία ήταν άδεια. Όσο για την Κερκόπορτα? Η Ελένη Αρβελέρ λέει «Ανοιγμένη ή ξεχασμένη, αστεία πράγματα, αφού οι Τούρκοι είχαν ανεβάσει σκάλες και έμπαιναν από όπου ήθελαν».
Η πτώση Θεία Τιμωρία, ο Παλαμάς, γράφει στον "Δωδεκάλογο του Γύφτου" «Και η Πόλη πόρνη, περίμενε τον Τούρκο να την πάρει», πόρνη όπως η Βαβυλώνα, οι σύγχρονοι έλεγαν τιμωρούνται για «κρίμασιν οις οίδεν Κύριος» = για αμαρτίες που γνωρίζει ο Θεός. Μάθημα που παίρνει κανείς από τιμωρίες και συμφορές, από τότε η λέξη "παιδεύω" παίρνει την σημερινή σημασία «σταμάτα να με παιδεύεις = να με τυρρανάς!»

Φωτο 1 (πάνω). Τα πανέμορφα χάλκινα άλογα κλεμμένα από τον Ιππόδρομο της Κων/πολης κατά την λεηλασία του 1204, σήμερα στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, αντίγραφα έργο του Λύσιππου ! Η Βυζαντινή Τέχνη ακόμα συναρπάζει, μισό εκατομμύριο επισκέπτες από όλο τον κόσμο, πέρασαν πρόσφατα τις πύλες της περίφημης έκθεσης «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections» στους τρεις σταθμούς της στις ΗΠΑ!

 
Φωτο 2. Ο προτελευταίος Αυτοκράτωρ, ο Ιωάννης Παλαιολόγος στη περίφημη τοιχογραφία στο Παλάτι των Μεδίκων στη Φλωρεντία, ρεαλιστές οι Παλαιολόγοι, θεωρούν ότι μόνο όταν οι 2 Ρώμες ομονοήσουν θα κυριαρχήσουν, ο Ιωάννης επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας (700 σύνεδροι) πηγαίνει στην Φλωρεντία για την ένωση των Εκκλησιών, σύμφωνα με το τελετουργικό, ο Πατριάρχης Ιωσήφ έπρεπε να φιλήσει τα πόδια του Πάπα Ευγενικού, κάτι που αρνήθηκε, συζητήσεις έντονες, τελική συμφωνία ένα χρόνο μετά, η πρεσβεία επιστρέφει στην Πόλη και τους κατηγορούν για προδότες και αιρετικούς ( τίποτε δεν αλλάζει σε αυτή την χώρα, σήμερα μνημονιακοί και αντι-μνημονιακοί, γερμανοτσολιάδες και ευρωλυγούρηδες!)

 
Φωτο 3. Ο Ιωάννης πεθαίνει, τον διαδέχεται ο μοιραίος Κων/νος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο μοναδικός που δεν στέφθηκε στην Κων/πολη όπου το κλίμα για αυτόν είναι εχθρικό, αλλά στον Αγ. Δημήτριο, στην μητρόπολη του Μυστρά, διακρίνεται το σημείο όπου στέφθηκε με το οικόσημο των Παλαιολόγων, στην Πόλη σχεδόν πλήρη επικράτηση των Ανθενωτικών, ο Νοταράς, ο τότε αντίστοιχος του σημερινού πρωθυπουργού βροντοφωνάζει "Καλύτερα τούρκικο φέσι παρά Παπική Τιάρα" ( οι Νοταράδες η παλιότερη Ελληνική οικογένεια που ζει μέχρι σήμερα, Νοταράς και ο Άγιος Γεράσιμος της Κεφαλονιάς). Όταν ο Παλαιολόγος μαχόταν για τα ιερά και τα όσια στα Τείχη της Πόλης, τον έφτυναν και τον καταριόντουσαν που είχε μαγαρίσει την ΑγιαΣοφιά τον προηγούμενο χρόνο με συλλείτουργο με τους Παπικούς, πάνω στην Αγία Τράπεζα ήταν το ανάθεμα του Πατριάρχη, για αυτό και δεν ανακηρύχθηκε Άγιος!

 
Φωτο 4. Η Αγία Σοφία, ο 2ος Παρθενώνας του Ελληνισμού, ο μεγαλύτερος καθεδρικός του κόσμου για 1000 χρόνια, άλλαξε την ιστορία της Αρχιτεκτονικής, καμιά άλλη εκκλησία ή τζαμί δεν τόλμησε να κατασκευάσει τρούλο με μεγαλύτερο πλάτος (31μ) που να στέκει σε αυτό το ύψος! Χωράνε μέσα το Άγαλμα της Ελευθερίας και όλη η Παναγία των Παρισίων χωρίς το καμπαναριό, χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ σε 5 χρόνια (ο Αγ. Πέτρος στην Ρώμη σε 150 χρόνια) έδωσε δουλειά σε 10.000 εργάτες, κόστισε σημερινά χρήματα 1 τρις δολάρια, είχε 1000 κληρικούς, 75 θυρωρούς, χωρούσε 23.000 πιστούς, έχει επιζήσει όλων των σεισμών, μόλις 21 χιλιόμετρα από το περίφημο ρήγμα της Ανατολής! Ρώσοι κληρικοί που την επισκέφθηκαν έγραψαν: δεν ξέραμε αν βρισκόμασταν στα ουράνια ή στη γη αφού στην γη δεν υπάρχει τόσο μεγαλείο και ομορφιά….. το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι εκεί κατοικεί ο Θεός ανάμεσα στους ανθρώπους!. Η λαϊκή παράδοση λέει «Μετά την Άλωση, η Αγία Τράπεζα μπήκε σ' ένα καράβι για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Όμως, στη Θάλασσα του Μαρμαρά το καράβι βούλιαξε και η Αγία Τράπεζα πήγε στον πάτο. Όμως, σ' εκείνο τη σημείο η θάλασσα είναι πάντα λάδι, όση θαλασσοταραχή και κύματα κι αν είναι γύρω, και το γνωρίζουν το μέρος αυτό οι ναυτικοί από τη γαλήνη και την ευωδία που αναδύεται!

Η Τραπεζούντα στον Πόντο δεν έπεσε το 1453, θα επιβιώσει λίγο περισσότερο θα πέσει το 1461, ακριβώς όσο χρειάστηκε για να θρηνήσει τον χαμό της Βασιλεύουσας. " Η Ρωμανία πέρασεν, η Ρωμανία πάρθεν" αλλά και να αναφωνήσει "Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο".. αυτό που λέμε σήμερα η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, αλλά αφού δεν πεθαίνει έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις μην περιμένετε και Ανάσταση!
Ο Κων/νος Παλαιολόγος μπορεί να μην αγιοποιήθηκε τιμάται όμως η θεοσεβούμενη μητέρα του, Ελένη Δραγάση, την αποκαλούσαν «μάνα του λαού», αφουγκραζόταν κάθε δυσκολία και προσπαθούσε να βοηθήσει, πέθανε ως μοναχή Υπομονή, 3 χρόνια πριν την Άλωση, η κάρα της βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγ. Παταπίου στο Λουτράκι Κορινθίας, η μνήμη της τιμάται σήμερα, της Αγίας Υπομονής σήμερα, η πιο χρήσιμη Αγία για ότι βιώνουμε...!

Δημήτρης Τριάντος 

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.