Η πόλη όπου απαγορεύεται να πεθάνεις, αλλά μπορείς να βρεις δουλειάΜια παγωμένη κοιλάδα στεγάζει τα καραμελένια σπίτια της Longyearbyen. Η Longyearbyen είναι μια από τις βορειότερες πόλεις του κόσμου στο αρχιπέλαγος της Αρκτικής του Σβάλμπαρντ, ένας τόπος με ένα ασυνήθιστο πρωτόκολλο.
Πχ, στην πόλη αυτή είναι παράνομο να βγεις από το σπίτι άοπλος, διότι μπορεί να συναντήσεις στο δρόμο σου μια πολική αρκούδα. Παράνομο είναι και να πεθάνεις.Ακούγεται γκροτέσκο, σαν μαύρο χιούμορ, όμως είναι αλήθεια. Εδώ και μισό αιώνα, η νησιώτικη πόλη της Νορβηγίας, με γύρω στους 2.000 κατοίκους, κυρίως ανθρακωρύχους και επιστήμονες ερευνητές, υποτάσσεται σε μια «απαγόρευση θανάτου» που ξεκίνησε μετά από την τρομάρα μιας πανδημίας


.

Το 1950, οι τοπικοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα σώματα στο νεκροταφείο της πόλης διατηρούνταν σχεδόν αναλλίωτα στον αιώνιο πάγο. Οι θερμοκρασίες στην πόλη πέφτουν ως τους -26 βαθμούς Φάρενάιτ και οι νεκροί δεν μπορούν να αποσυντεθούν. Αυτό σημαίνει ότι, τυχόντες ιοί-δολοφόνοι στο σώμα παραμένουν σώοι και αβλαβείς. Παράδειγμα η Ισπανική Γρίπη. LONGYEARBYEN, 1950.
Το 1918, η Ισπανική Γρίπη -πού σκότωσε το 5% του τότε πληθυσμού- τα κατάφερε να φτάσει ως την μικρή πόλη Longyearbyen, η οποία ήταν προσιτή μόνο με έλκυθρα που τα τραβούσαν σκυλιά.
Οι επιστήμονες ανησυχούσαν ότι η πόλη θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα θανατηφόρα επιδημία και έτσι απαγορεύτηκε ο θάνατος και η ταφή.
Σήμερα οι βαριά άρρωστοι μεταφέρονται σε άλλες πόλεις, πχ στο Όσλο, για να περάσουν εκεί τις τελευταίες τους μέρες, ή μεταφέρονται αμέσως μετά το θάνατό τους.
Όμως υπάρχει ένας τρόπος να παρακάμψεις το νόμο στην μικρή αυτή πόλη: Να καείς. Και υπάρχει ένα μικρό νεκροταφείο κάπου πάνω στους λόφους. 

Και παρόλο που στο Longyearbyen απαγορεύεται να πεθάνεις, το αρχιπέλαγος είναι  visa-free zone, που σημαίνει ότι μπορείς να ζήσεις και να δουλέψεις εκεί, όποια κι αν είναι η υπηκοότητά σου.

Όσοι ενδιαφέρεστε, πατήστε ΕΔΩ


Άνα Ζουμάνη

 
  
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.