Ο εμβληματικός ανάπηρος Παλαιστίνιος που έπεσε νεκρός


Ένας Παλαιστίνιος αγωνιστής που διάλεξε με τα δικά του μέσα και το δικό του τρόπο να συμμετέχει στο συλλογικό αγώνα. Το τίμημα ήταν ίδιο όπως και τόσων άλλων αγωνιστών στην Παλαιστίνη όλα αυτά τα χρόνια. Οι αντιξοότητες που κατάφερε ωστόσο να αντιμετωπίσει ήταν πολύ περισσότερες από ότι των άλλων αγωνιστών κι αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί... Στα πεδία των μαχών η αυτοσυγκράτηση (όπως ειρωνικά αναφέρει ο φίλος Γ. Καφάτος) ισοδυναμεί με δειλία... Κι οι άνθρωποι εκεί έχουν επανειλημμένα αποδείξει πως μόνο δειλοί δεν είναι...είτε είναι ανάπηροι είτε όχι. 

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με τους δεκάδες Παλαιστίνιους που έπεσαν νεκροί από τον Ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, κόβοντας την ανάσα. 
Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Φαντί Αμπού Σαλάντ, ο οποίος είχε χάσει και τα δύο του πόδια από Ισραηλινή επίθεση στις 30 Μαρτίου του 2014.
Με μια σφεντόνα ανά χείρας σα μοναδικό "όπλο" ο Φαντί, μάλλον υπήρξε ιδιαίτερα προκλητικός για τον Ισραηλινό στρατό με αποτέλεσμα να τον πυροβολήσουν και εκείνον μέσα στους δεκάδες συμπατριώτες του. 
Οι φωτογραφίες του ανάπηρου παλαιστίνιου διαδηλωτή στη Λωρίδα της Γάζας είναι τόσο δυνατές, που όχι μόνο αποτυπώνουν τη φρίκη της στιγμής, όχι μόνο αφηγούνται μια ιστορία από μόνες τους, αλλά σου κόβουν και την ανάσα...


Γιώργος Χρηστάκης

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.