Η πίπα του Στάλιν (του Δημήτρη Τριάντου)Παραδόξως ο Στάλιν είχε χιούμορ, το αγαπημένο του ανέκδοτο που το έλεγε με κάθε ευκαιρία: «Ο Στάλιν δέχεται στο γραφείο του μια αντιπροσωπεία βιομηχανικών εργατών από τα Ουράλια. Μόλις φεύγουν, ψάχνει την πίπα του να καπνίσει—πουθενά η πίπα. Φωνάζει αμέσως τον Μπέρια (ο μακροβιότερος αρχηγός της μυστικής αστυνομίας του): Λαβρέντι, ήταν εδώ εργάτες από τα Ουράλια, μόλις έφυγαν και δεν μπορώ να βρω την πίπα μου, για κάνε κάτι...Ο Μπέρια αμέσως τρέχει πίσω από την αντιπροσωπεία. Ο Στάλιν ψαχουλεύει λίγο ακόμα στο γραφείο του, ανοίγει ένα συρτάρι, σηκώνει κάτι χαρτιά και βρίσκει από κάτω την πίπα. Παίρνει αμέσως τηλέφωνο: - Λαβρέντι, άκυρο, τη βρήκα τελικά την πίπα. Στο συρτάρι ήταν, - Μα πως; του λέει ο Μπέρια, εδώ όλοι έχουν ήδη ομολογήσει»!

Τρία χρόνια μετά τον θάνατό του Στάλιν, ο Νικίτα Χρουστσόφ, νέος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, κάνει την ιστορική ομιλία στο συνέδριο του Κόμματος, αποκαθήλωσης του, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για την εκκαθάριση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, καθώς μιλούσε ακούστηκε μια φωνή από το βάθος της αίθουσας : Αν έτσι αισθάνεσαι τώρα, γιατί δεν μας τα έλεγες και τότε; Ο Σοβιετικός ηγέτης βροντοφώναξε: - Ποιος το είπε αυτό; Ακολούθησε νεκρική σιγή, Ποιος το είπε αυτό; ξαναρωτά, πάλι νεκρική σιγή, τότε του απαντά : - Τώρα κατάλαβες το γιατί ! (όπως δεν μιλάς εσύ τώρα, έτσι δεν μίλησα και εγώ!)

Το παρακάτω, αφηγείται ο ίδιος ο Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, στο BBC:
«Ο Ιβάν περιμένει ώρες να αγοράσει βότκα, αλλά η ουρά έξω από την κάβα είναι τεράστια, εξαιτίας της εκστρατείας του Κόμματος ενάντια στον αλκοολισμό και την εμπορία ποτών. Κάποια στιγμή, χάνει την ψυχραιμία του και βάζει τις φωνές: - Δεν αντέχω άλλο! Τον μισώ τον Γκορμπατσόφ, τον μισώ! Θα πάω τώρα, τώρα, στο Κρεμλίνο και θα τον σκοτώσω! Φεύγει σε αλλόφρονα κατάσταση. Έπειτα από 1 ώρα επιστρέφει, πιο ήρεμος, κι αρχίζει να σπρώχνει για να ξαναμπεί στην ουρά. Οι κοντινοί του τον ρωτάνε « τι έγινε, τον σκότωσες τον Γκορμπατσόφ? - Μπα, λέει ο Ιβάν, η ουρά για να τον σκοτώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερη».
- Πόσες φορές μπορούσες να πεις ένα καλό ανέκδοτο στη Σοβιετική Ένωση;
- Τρεις: Μια φορά στον καλύτερο φίλο σου, μια στον ανακριτή και μια τρίτη στον συγκρατούμενο σου στην φυλακή! (φίλοι δεν υπήρχαν, κατέδιδε αδελφός τον αδελφό)

Το όνομα του Στάλιν, ψευδώνυμο (σημαίνει «ατσάλινος»), γιος τσαγκάρη και μιας πλύστρας, η μάνα του τον ήθελε ιερέα, σπουδάζει Θεολογία εκεί μαθαίνει ρωσικά μια που ο ίδιος ήταν από την Γεωργία, παρατάει τις σπουδές και από παπάς θα γίνει διάολος, ο Τρότσκι, ο μεγαλύτερος εχθρός του, είναι εκείνος που επινόησε τον μύθο ενός Στάλιν επαρχιώτη, άξεστου και αγράμματου γραφειοκράτη, ελλείψει πρόσβασης σε αρχεία, οι ιστορικοί επαναλάμβαναν αυτές τις ανακρίβειες.

Πρόσφατα είδαν το φως εντυπωσιακά στοιχεία που ανατρέπουν την όλη εικόνα.
Είχε μια βιβλιοθήκη με 20.000 βιβλία, λάτρευε και διάβαζε ώρες Όσκαρ Γουάιλντ, Γκόγκολ, Γκαίτε και Ζολά, έγραφε ποιήματα, τα βράδια γινόταν τύφλα με γεωργιανό κρασί, παίζοντας ασταμάτητα το ίδιο κομμάτι, το κοντσέρτο για πιάνο Νο 23 του Μότσαρτ! Είναι απορίας άξιο πως ένας που διάβαζε Πλάτωνα στο πρωτότυπο μετατρέπεται σε χασάπη! Ο Βρετανός ιστορικός Σάιμον Μοντεφιόρε, κορυφαίος στα αρχεία του Στάλιν παγκοσμίως, διηγείται: ο ίδιος ήταν ο μεγάλος τελετάρχης του τρόμου, έλεγχε όλες τις λεπτομέρειες, την περίοδο της μεγάλης τρομοκρατίας (1937-38), του υπέβαλαν λίστες με τα ονόματα και τις φωτογραφίες πιθανών θυμάτων, συνολικά 383 άλμπουμ με 44.000 ονόματα και τα είδε όλα (!) δίπλα σε ονόματα σημείωνε σχόλια " να φάει ξύλο", " να εκτελεστούν όλοι ". Τα θύματά του αδύνατο να υπολογιστούν με ακρίβεια, υπολογίζονται σε 5- 20 εκατομ, ο ίδιος ο Στάλιν επαναλάμβανε
« Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι μια τραγωδία, εκατομμυρίων, στατιστική!

Για να είμαστε ιστορικά δίκαιοι, υπάρχουν 2 βασικές διαφορές μεταξύ Σταλινισμού και Ναζισμού, τα εκατομμύρια θύματα του Σταλινισμού ήταν εντός της χώρας, αντίπαλοι του καθεστώτος, ενώ του Ναζισμού εκτός της χώρας (αιματοκύλισε όλη την Ευρώπη) και δεύτερον οι Σοβιετικοί του Στάλιν δεν μίλησαν ποτέ για άρια ανώτερη φυλή και ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι μιάσματα, κυνηγούσαν μόνο αντιφρονούντες ενώ στα θύματα του Ναζισμού συμπεριλαμβάνονταν οι πάντες, Εβραίοι, τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι κλπ. Τυχερή η γενιά μου που δεν τα γνώρισε αυτά!

Και μια που σήμερα κηδεύεται στην Καλαμαριά, ο Χάρρυ Κλυνν διηγείται « ο πατέρας μου Νίκος είχε μια πολύ όμορφη αδελφή, τη Στάλη, προέρχεται από το " ενσταλής", ένα βαπτιστικό συνηθισμένο ανάμεσα στους Ποντίους. Η Στάλη πέθανε πολύ νέα από φυματίωση. Στη μνήμη της, ο πατέρας μου βάπτισε Στάλη και την αδελφή μου, 7 χρόνια μεγαλύτερη από εμένα, συνταξιούχο σήμερα καθηγήτρια Φιλολογίας. Είναι όμως βαπτιστικό αυτό για ένα κορίτσι στην τότε Ελλάδα; Με τη βοήθεια του τελικού (ν) ηχεί σαν σπονδή στον Σοβιετικό δικτάτορα, στο γυμνάσιο, ο καθηγητής όταν το άκουσε άρχισε να ουρλιάζει: "Στάλιν; Δεν μπορεί να λέγεσαι Στάλιν, θα το κάνεις Στέλλα". Κι έτσι τρέχαμε να αλλάξουμε το όνομα της, αυτή με μεγάλωσε, η αδελφή μου , ο πατέρας μου μονίμως σε φυγή! Οπότε εάν σε έχει αναθρέψει ο « Στάλιν», το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον, o Χάρρυ πάντα έλεγε ότι ήταν κομμουνιστής (χωρίς να έχει σχέση με το ΚΚΕ)!

Για όσους ενδιαφέρονται, κυκλοφόρησαν πρόσφατα (δες σχόλια) τα Άπαντα των ανεκδότων που ήρθαν στην επιφάνεια μετά την πτώση του Τείχους το 1989, πολλοί όταν ρωτήθηκαν τι θυμούνται από το παλιό καθεστώς το πρώτο που τους ερχόταν στο μυαλό ήταν τα ανέκδοτα που σιγοψυθίριζαν μεταξύ τους, μια μορφή αντίστασης, και ένα τελευταίο!
Ανατολική Δημοκρατία της Γερμανίας, ο Ηγέτης της Έρικ Χόνεκερ ξυπνά με κέφια, ανοίγει το παράθυρο και ρωτά τον Ήλιο «Ήλιε μου, ποιος είναι ο σπουδαιότερος Ηγέτης? Εσύ Άρχοντα μου, αποκρίνεται ο Ήλιος, το μεσημέρι τα ίδια «Ήλιε μου ποιος είναι ο σπουδαιότερος Ηγέτης? Εσύ Άρχοντα μου, το απόγευμα στις 4 τα ίδια «Ήλιε μου ποιος είναι ο σπουδαιότερος Ηγέτης? Εσύ Άρχοντα μου, τέλος πριν πάει να κοιμηθεί στις 8 ανοίγει πάλι το παράθυρο για τελική επιβεβαίωση και τον ρωτά «Ήλιε μου ποιος είναι ο σπουδαιότερος Ηγέτης? Άντε στο διάολο μαλ….α, τώρα είμαι στην Δύση, του απαντά ο Ήλιος!

Φωτο, η μοναδική φωτο του Στάλιν που είναι όμορφος στα νιάτα του ! (ασπρόμαυρη που έχει επιχρωματιστεί).

 Δημήτρης Τριάντος


Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.