Υστερία, η καλλιεργημένη - (Άνα Ζουμάνη)Δεν είναι «παιδεία», δεν είναι «πολιτισμός» να βλέπεις μια μάνα να δέρνει το παιδί της μπροστά στα μάτια σου και να μην την.... επειδή φέρνει «καλά λεφτά» στο σπίτι, ή επειδή την «ψήφισε» το παιδί της, ή επειδή «υπάρχουν χειρότερες μάνες από αυτήν», ή επειδή είναι «γριά, άρα αξιοσέβαστη»... κι ας είναι η τσαρίνα Γιεκατερίνα Πηγαδοτρύποβα. 
Ως εκ τούτου..

Μια φορά κι έναν καιρό τέσσερα κορίτσια απο τέσσερα πολιτισμένα σπίτια διάβασαν στην εφημερίδα μια απίστευτη υπόθεση κακοποίησης παιδιού από τη μητέρα του. Το δικαστήριο την άφησε ελεύθερη με μια προειδοποίηση.
Η μάνα αυτή  χτυπούσε με ένα κουτάλι τα χείλη του παιδιού της, τα άνοιγε - και μόλις αυτά επουλώνονταν, τα άνοιγε ξανά.

Το πρώτο κορίτσι είπε: «Τρομερό! Αλλά που θα φτάναμε αν προβληματιζόμασταν συνεχώς για τα δεινά του κόσμου; Θα αρρωσταίναμε και δεν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε κανέναν τελικά.

Το δεύτερο κορίτσι χλώμιασε και βυθίστηκε στη σιωπή.

Μία ώρα αργότερα το τρίτο κορίτσι ξέρασε τη σούπα που είχε φάει και άρχισε να κλαίει.

Το τέταρτο κορίτσι έψαξε και βρήκε το σπίτι της κακιάς μάνας και την άλλη μέρα της χτύπησε την πόρτα. «Εσύ είσαι η αθώα;», της είπε, έβγαλε μια κουτάλα από την τσάντα της και της έσπασε το στόμα.

Η υστερία, δηλαδή η υπερευαισθησία των νεύρων, ο υπερβολικός ερεθισμός που προκαλείται από εντυπώσεις, έχει διάφορους βαθμούς, άρα και διαφορετικές συνέπειες.
Η Ιωάννα της Λωραίνης και ο Παπαφλέσσας είχαν προφανώς τον ύψιστο βαθμό καλλιεργημένης υστερίας.
Και οι αληθινοί δημιουργοί συνηθίζουν να υποφέρουν από υπερβολική αντίδραση σε ερεθίσματα.
Η άνοιξη, το φθινόπωρο τους αναστατώνουν τόσο υστερικά, που ξεκινούν τους ύμνους.
Αυτό τους κοστίζει την ηρεμία τους, την ειρήνη, συχνά και την ευτυχία τους.
Όμως σε γενικές γραμμές η «πάθηση» αυτή ωφελεί τον κόσμο.

Μπορούμε δηλαδή απλώς να πούμε:  
«Η υστερία του καλλιεργημένου ανθρώπου είναι μια κατάσταση «ευερέθιστης αδυναμίας» που ωφελεί το σύνολο, αλλά βλάπτει τον ίδιο και εμποδίζει την ευτυχία του»


Άνα Ζουμάνη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.