Κάποια πράγματα για τον Μάρκ Τουέιν που ίσως δεν γνωρίζατεΗ αμερικάνικη λογοτεχνία, δήλωσε κάποτε ο Χέμινγκγουέι, χρωστάει την ζωή της στον Μάρκ Τουέιν. Οι ιστορίες του Μισισσιπή μέσα από τα ανήσυχα μάτια του Χάκ Φίν και του Τομ Σόγιερ έχουν γίνει εθνικοί θησαυροί. Και ο Μαρκ ο ίδιος αποτελούσε χαρακτήρα, αλλά κάπως έξω από τα κλασικά κλισέ, θα έλεγα. 
Από τις ψυχικές του τάσεις μέσα σε μια μυστηριώδη κοινωνία, απομονώσαμε κάποια γι' αυτόν «συναρπαστικά» γεγονότα. 


Το πραγματικό του όνομα δεν ήταν Μαρκ Τουέιν... και η ιστορία πίσω από αυτό το γεγονός είναι τραγική. Το πραγματικό όνομα του Τουέιν ήταν Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς και ήταν ένα από τα επτά παιδιά των γονιών του. Ντόπιος του Κεντάκυ,  ονειρευόταν να γίνει καπετάνιος σε ατμόπλοιο. 
Όταν ο Σαμ πήρε το πιστοποιητικό του πιλότου (φωτογραφία επάνω) βοήθησε τον μικρότερό του αδερφό, τον Χένρυ, να πιάσει δουλειά στο ποταμόπλοιο της Πενσυλβανίας ως μούτσος, αλλιώς ναύτης καταστρώματος. 

Την παραμονή του πρώτου ταξιδιού τους, ο νεαρός Σαμ ονειρεύτηκε το θάνατο του αδερφού του. Τον είδε μέσα σε ένα μεταλλικό φέρετρο περιτριγυρισμένο από λευκά τριαντάφυλλα και μόνο ένα κόκκινο μπουμπούκι ήταν τοποθετημένο πάνω στο στήθος του. 
Λίγο αργότερα ένα τρομερό ατύχημα στο πλοίο προκάλεσε το θάνατο του Χένρυ. Τα λόγια «Μάρκ Τουέιν» (μαρκ νούμερο δύο) συμβολίζουν τα 12  πόδια βάθους του νερού που είναι απαραίτητα για την ασφαλή αποβίβαση ενός ατμόπλοιου και σηματοδοτεί ένα από τα πρώτα γεγονότα που ο Τουέιν εξέλαβε ως ψυχικό δώρο. 


Ένα από τα παλάτια του Μαρκ Τουέιν, το Whimsical American Mansion


Η δουλειά του συγγραφέα δεν πληρώνει πάντα τους λογαριασμούς, πόσο μάλλον την τιμή μια αρχοντικής έπαυλης. Εκτός αν είσαι ο Μάρκ Τουέιν. Το σπίτι του συγγραφέα στο Κονέκτικατ είναι ένα εκκεντρικό, γοτθικό αριστούργημα μέσα στο δάσος. 

Ο Τουέιν με την οικογένειά του έζησαν εδώ από το 1874 ως το 1891. Εδώ έγραψε τις περισσότερες από τις ιστορίες του, συμπεριλαμβανομένων των Χακ Φιν και τον Τομ Σόγιερ. 
Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε το σπίτι αυτό αν θέλετε. Πατήστε ΕΔΩ

Ο Τουέιν έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση του σπιτιού και απ' ότι θα δείτε παρακάτω κάθε άλλο παρά μας απογοήτευσε. «Για εμάς», έγραψε, «το σπίτι μας έχει καρδιά, έχει ψυχή και έχει μάτια για να μας βλέπει...»
Ο Τουέιν γεννήθηκε με τον κομήτη του Halley — και πέθανε με αυτόν

“I came in with Halley’s Comet in 1835. It is coming again next year, and I expect to go out with it. It will be the greatest disappointment of my life if I don’t go out with Halley’s Comet. The Almighty has said, no doubt: ‘Now here are these two unaccountable freaks; they came in together, they must go out together.” – said Mark Twain before his death. 
Ο Τουέιν, που ήταν μάλλον εσωτεριστής, ήταν πολύ περήφανος που γεννήθηκε όταν εμφανίστηκε ο κομήτης του Halley, κάπου το 1835 — κάτι που συμβαίνει κάθε 76 χρόνια. Πέθανε το 1909, όταν ο κομήτης έλαμπε φωτεινός όσο ποτέ δεν έχει λάμψει ως σήμερα. 


Του άρεσε να μεταμφιέζεταιΔεν αποτελεί οπωσδήποτε έκπληξη το ότι ο Τουέιν φαίνεται να είναι ένας κωμικός πατέρας και να σπάει πλάκα με τις τρεις του κόρες Σουζυ, Κλάρα και Τζήν. Εδώ μεταμφιεσμένος γυναίκα και με κόρη... που δεν μου φαίνεται πως το διασκεδάζει όσο αυτός (ούτε εγώ θα το διασκέδαζα ομολογουμένως). 


Ο Τουέιν ήταν το «πειραματόζωο» του ΤέσλαΤον συγγραφέα τον συνάρπαζε η τεχνολογία και ο Τέσλα ήταν ούτως ή άλλως θαυμαστής του Τουέιν, όταν συναντήθηκαν οι δρόμοι τους. 
Τον Τουέιν τον ενθουσίαζε η ιδέα του ηλεκτρισμού ιδιαιτέρως και έτσι πήγαινε συχνά στο εργαστήριο του Τέσλα για να συμμετέχει στα πειράματά του. 
Μια μέρα ο Τουέιν έκατσε ως "πειραματόζωο" του Τέσλα πάνω σε έναν ηλεκτρομηχανικό δονούμενο δίσκο, για τον οποίο ο επιστήμων ήλπιζε ότι είναι θεραπευτικός. 
Ο δίσκος επέδρασε καθαρτικά και ο Τουέιν πέρασε το υπόλοιπο της ημέρας στην τουαλέτα με κόψιμο. 


Ο μεγάλος του έρωτας Λώρα Ράιτ «Έβαλα το χέρι μου γύρω από την μέση της και την τράβηξα κοντά μου, γιατί την αγαπούσα...», έγραψε ο Τουέιν για την πρώτη του, μεγάλη αγάπη, την Λώρα Ράιτ. Η πρώτη τους συνάντηση ήταν πολύ σύντομη, με τον Τουέιν να «τσεκάρει» στα γρήγοα ένα ανώνυμο κορίτσι που στεκόταν δίπλα του στο ατμόπλοιο. «Σαν όραμα εμφανίστηκε εκείνο το κορίτσι...», έγραψε. 

Πιθανώς οι δυο τους ξαναβρέθηκαν και άρχισαν την αλληλογραφία. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Για το υπόλοιπο της ζωής του το όραμα εκείνο τον στοιχειώνει και κατευθύνει το συγγραφικό του έργο. Υπάρχει και εκείνο, το ημι-αυτογραφικό: «Η πλατωνική μου αγάπη», η «αφήγηση ενός ονείρου».
Εκείνος ήταν 23 ετών, εκείνη 14. 
Και έτσι καταλήγουμε στο επόμενο και τελευταίο μυστήριο....


Του Τουέιν η συλλογή εφήβων κοριτσιών: “Aquarium”Το 1905 ο εβδομηντάχρονος Mark Twain αρχίζει να συλλέγει έφηβα κορίτσια με τα οποία εν μέρει συζούσε και τα ονόμαζε «άγγελους», δηλώνει η Λίντα Σάιμον στο The Paris Review το 2017. «Υποστήριζε πως λαχταρούσε εγγόνια. Οι κόρες του είχαν μεγαλώσει -η πιο αγαπημένη του, η Σούζυ, είχε πεθάνει- και ένιωθε μόνος».
Το 1902 ο Τουέιν είχε στρατολογήσει 10 πανέμορφα κοριτσάκια και την συλλογή του την ονόμασε “The Aquarium Club.»Φωτογραφίες του Τουέιν και των «αγγέλων» του, τον δείχνουν να τα κρατά σφιχτά στην αγγαλιά του, να αγγίζει τα σώματά τους. 
Μπορεί να ήταν κόρες του, μπορεί ερωμένες του. Μπορεί να ήταν ένας αιώνιος έφηβος, σαν τον Χακ Φιν, το αγόρι που αρνήθηκε να μεγαλώσει (!)


Άνα Ζουμάνη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.