«300 βόδια, ο Μεσσίας και ο Μπόμπ Μάρλεϊ» του Δημήτρη Τριάντου19 Αυγούστου του 1924, η Αθήνα και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης υποδέχονται (όπως αυτές τις μέρες) έναν άλλο διάδοχο Θρόνου, τον Χαϊλέ Σελασιέ, Αντιβασιλέα της τότε Αβησσυνίας (σημερινής Αιθιοπίας), το πραγματικό του όνομα ήταν Ρας Ταφάρι. Επειτα από επίσκεψή στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ξεριζωμένων της Μικρασιατικής Καταστροφής, συγκινήθηκε και αποφάσισε να δωρίσει 300 βόδια από τη χώρα του, ώστε να σιτίζονται οι πρόσφυγες.

Τα ζώα μεταφέρθηκαν από την Αφρική με έξοδα του Ελληνικού κράτους με ενοικιασμένο ατμόπλοιο, κατά την διέλευσή του όμως από την διώρυγα του Σουέζ, έπρεπε να πληρώσουμε διόδια και τα χρήματα δεν έφταναν, η Ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Γαλλική εταιρία που διαχειριζόταν την διώρυγα να εξαιρεθούν των διοδίων, λόγω του φιλανθρωπικού σκοπού του ταξιδιού, οι Γάλλοι αρνήθηκαν, το ατμόπλοιο παρέμενε 10 ημέρες στο Σουέζ, χρεώνοντας έξτρα το κράτος (ήταν νοικιασμένο με την ημέρα) που τελικά αναγκάζεται να πληρώσει και τα διόδια και σαν μην έφτανε αυτό, τα 300 βόδια μόλις έφτασαν στο Πειραιά, εξετάστηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και θεωρήθηκαν ακατάλληλα να επιβιώσουν στην Ελλάδα, άλλοι λένε κατέληξαν στα σφαγεία και άλλοι ότι πουλήθηκαν σε πολύ χαμηλή τιμή.

Ακολούθησε πάρτι στις Ελληνικές εφημερίδες όπως και στην τότε Βουλή, κρίμα που δεν υπήρχε τότε facebook και twitter, αν και τώρα δεν έχομε παράπονο, οι Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες πάντα ήταν κωμωδία.

Ο Χαϊλέ Σελασιέ (Ρας Ταφάρι) έμεινε στη Ιστορία και για ένα άλλο λόγο, χωρίς να το επιδιώξει ο ίδιος τον έχρισαν ιδρυτή Θρησκείας, του ρασ-ταφαρι-ανισμού (από το όνομα του). Αρχές του 20ού αιώνα υπήρχε η προφητεία για την έλευση μαύρου βασιλιά-Μεσσία στην Αφρική που θα απελευθέρωνε τους μαύρους σκλάβους όλης της οικουμένης από τα αποικιοκρατικά δεσμά τους και θα τους έπαιρνε κοντά του στη Μητέρα Αφρική, στην προγονική Γη της Επαγγελίας, από όπου τους πήραν οι αποικιοκράτες με την βία. Η Δευτέρα Παρουσία επιβεβαιώθηκε όταν ο Ρας Ταφάρι στέφθηκε Αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, θεωρήθηκε άμεσος απόγονος του βασιλιά Σολομώντα και μετατράπηκε αυτόματα σε Σωτήρα, Μεσσία, μετενσάρκωση του Ιησού, η Αιθιοπία, ο τόπος ενθρόνισης του ονομάστηκε Νέα Σιών. Το θρησκευτικό και πολιτικό κίνημα του ρασταφαριανισμού ξεκίνησε από την Τζαμάικα εκεί δηλαδή που ο μαύρος πληθυσμός μεταφέρθηκε από την Αφρική μέσα στα δουλεμπορικά, μάλιστα η επίσκεψη του Βασιλιά στη Τζαμάικα, στις 21 Απριλίου του 1966, εορτάζεται μέχρι σήμερα ως θρησκευτική εορτή.

Στις καθημερινές πρακτικές των οπαδών (των ρασταφάρι) περιλαμβάνονται: χορτοφαγία, η χρήση της κάνναβης ως αναζωογονητική ουσία που ενισχύει τη διάθεση κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων, η υιοθέτηση μακριάς κόμμωσης σε πλεξίδες (dreadlocks) όπως επιτάσει η Βίβλος (εδάφιο 21:5, Λευιτικόν της Παλαιάς Διαθήκης) και τέλος η μουσική τους συνδυασμός γκόσπελ και αφρικανικής μουσικής παράδοσης, γεμάτη βαθύτερους συμβολισμούς.

Σήμερα οι Ρασταφάρι σε όλο τον κόσμο υπολογίζονται σε 200.000-1.000.000, το κίνημα εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο, ιδιαίτερα χάρη στη διάδοσή του μέσα από την ρέγγε κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 και τον ασπασμό του από τον Μπομπ Μάρλεϊ, ανήκε στη ρασταφαριανή «Φυλή του Ιωσήφ» όπου ανήκαν όσοι είχαν γεννηθεί Φεβρουάριο.

Φωτο 1. Ο Χαϊλέ Σελασιέ (Ρας Ταφάρι) με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη
Φωτο 2. Ο Μεσσίας των Μαύρων παρακολουθεί μαζί με τον Πρόεδρο παράσταση στο Ηρώδειο
Φωτο 3. Ο Μπομπ Μάρλεϊ εκτελώντας τα θρησκευτικά του καθήκοντα! Τον Ιούλιο του 1977, διαγνώστηκε με μελάνωμα στα πόδια, αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό, σύμφωνα με την πίστη των Ρασταφάρι το σώμα πρέπει να είναι αρτιμελές «ολόκληρο», πέθανε στο Μαιάμι σαν αυριο το πρωί της 11ης Μαΐου 1981 σε ηλικία 36 χρονών, τα τελευταία του λόγια «Money can't buy life» («Τα λεφτά δεν αγοράζουν ζωή»), στο τάφο του τοποθέτησαν ένα δαχτυλίδι που φορούσε καθημερινά δώρο του γιου του Χαϊλέ Σελασιέ, την κιθάρα του, μια ποδοσφαιρική μπάλα, ένα μεγάλο κλαδί κάνναβης και την Βίβλο!
Get up, stand up: stand up for your rights!
Get up, stand up: don't give up the fight!

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.