Η επιστροφή του Westworld


Το Westworld είναι μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές των τελευταίων χρόνων, αλλά καθώς επιστρέφει στις οθόνες μας δεν μπορώ παρά να εκφράσω μια απορία: δε θα έπρεπε τώρα να φέρει τον τίτλο Eastworld, μια και ο δεύτερος κύκλος διαδραματίζεται στην Ιαπωνία στην εποχή του Εντό; Ηλίθια απορία, το ξέρω.

Όπως και νάχει, ο γενικός τίτλος της σειράς παραμένει ο ίδιος, αλλά το πάρκο διεστραμμένης ψυχαγωγίας όπου λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα στα νέα επεισόδια ονομάζεται Shogun World, κι οι δημιουργοί της σειράς μας υπόσχονται αίμα και βία σε αφθονία.

Στον πρώτο κύκλο τα πιστόλια είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσε τα φονικά όπλα. Τώρα τη θέση τους θα πάρουν τα παραδοσιακά γιαπωνέζικα σπαθιά, γνωστά ως Κατάνα.

Απ' ό,τι μπόρεσα να ανακαλύψω από δω κι από κει, η τοπογραφία είναι πολύ πιο εντυπωσιακή τώρα, κάτι πολύ λογικό αφού η Ιαπωνία δε θυμίζει σε τίποτα την άγρια δύση. Κάτι άλλο που πρόσεξα είναι ότι η σειρά μάλλον θα γίνει ακόμη πιο "σκοτεινή", με το θρίλερ να μετατρέπεται πού και πού σε τρόμο.

Αυτό δε με ενοχλεί και τόσο, αλλά ελπίζω οι δημιουργοί να μη θυσιάσουν το μύθο στο βωμό του εντυπωσιασμού. Δεν είναι καθόλου εύκολο κάτι πολύ καλό να γίνει καλύτερο στη συνέχεια, και κάπου εδώ είναι που παθαίνουν ηλεκτροπληξία τόσες και τόσες σειρές και μας αφήνουν χρόνους.

Στη στήλη με τα θετικά των όσων γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη νέα σεζόν είναι το γεγονός ότι οι βασικοί συντελεστές παραμένουν οι ίδιοι. Ο Άντονι Χόπκινς, που μάλλον διεκπεραίωνε το ρόλο αντί να υποδύεται το χαρακτήρα του, μας έχει φυσικά εγκαταλείψει, αλλά οι καταπληκτικές Ίβαν Ρέιτσελ Γουντ και Τάντι Νιούτον είναι ακόμη εδώ και τώρα περισσότερο από ποτέ αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους στην επανάσταση των κλώνων ή ό,τι άλλο προτιμάτε να αποκαλείτε αυτό που είναι. Μαζί τους επιστρέφει και ο πολύ καλός Εντ Χάρις, όπως και οι Τζέφρι Ράιτ και Τζέιμς Μάρσντεν.

Όπως δήλωσε ο δημιουργός Τζόναθαν Νόλαν: "Αν το στοιχείο που χαρακτήριζε την πρώτη σεζόν ήταν η τάξη, τη δεύτερη την ορίζει το χάος". Λόγια; Θα δούμε.

Το πρώτο επεισόδιο, που φέρει τον τίτλο Journey into Night μεταδόθηκε χθες και οι μέχρι τώρα κριτικές είναι ανάμικτες, αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι αφού η μετάβαση από τον ένα "κόσμο" στον άλλο δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Γνωρίζουμε ήδη τους τίτλους των επόμενων τριών επεισοδίων, οι οποίοι θα είναι: Reunion, Virtu e Fortuna και Riddle of the Sphinx, που ίσως να έχει σημείο αναφοράς, ή ίσως και όχι, τον ελληνικό μύθο της Σφίγγας.

Το Westworld είναι ίσως μια ιστορία φαντασίας, αλλά παρά τα πισωγυρίσματα στο χρόνο και τις όποιες εκτροπές της, είναι επίσης μια ιστορία για το σήμερα και το αύριο, αφού αναφέρεται στους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία δεν είναι δεδομένα, αλλά που πρέπει να πολεμήσουν για να τα αποκτήσουν. Θα μπορούσαμε επίσης να τη χαρακτηρίσουμε και σα μια αφήγηση που καταπιάνεται περισσότερο από καθετί άλλο με τα ταξίδια αυτοανακάλυψης των ηρώων της.

Ο κόσμος δεν είναι άσπρος ή μαύρος, έχει πολλές αποχρώσεις, και τα πράγματα δεν είναι πάντα αυτά που φαίνονται, και τουλάχιστον στον πρώτο κύκλο λίγο πολύ η σειρά κατάφερε να αναδείξει αυτή την αλήθεια. Θα συμβεί άραγε το ίδιο και στο δεύτερο; Η απάντηση προσεχώς στις οθόνες μας.

Λάκης Φουρουκλάς
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.