Το μυστικό της δύναμης (που δεν έχουμε) - (του Χρήστου Κλειώση)Ο πρώτος νόμος της δύναμης είναι η κατοχή πόρων. Σκεφτείτε τι πόρους (υλικούς ανθρώπινους, υλικούς, πνευματικούς, πολιτικούς, ενεργειακούς κλπ) έχει η Ελλάδα και ποιους από αυτούς κατέχει άμεσα ή εμμεσα.

Ο δεύτερος νόμος της δύναμης είναι η επιδέξια διαχείριση των πόρων. Δείτε ποσο επιδέξια διαχειρίζεται η Ελλάδα τους όποιους πόρους έχει. (εδώ βασικά κλαίμε).

Ο τρίτος και υψηλότερος νόμος της δύναμης είναι η αρμονική συνύπαρξη των διαφόρων διαδικασιών διαχείρισης πόρων. (δηλαδή πάνω στην πολιτική απόφαση να προωθήσω τον τουρισμό ή τη βιομηχανία φροντίζω να μη καταστραφεί η γεωργία ή το περιβάλλον).

Οποιος τηρεί τους 3 νόμους γίνεται ισχυρός αρκετά για να δείξει τι είναι και θα ευτυχήσει να δει την φιλοσοφία του να γίνεται ζωντανή πραγματικότητα, όσο παράδοξη και αν μας φαίνεται..

Στην Ελλάδα είμαστε αδύναμοι για 3 λόγους. Εχουμε λίγους πόρους στη κατοχή μας (ως κατοχή δεν νοούντα π.χ. μελλοντικοί και αβέβαιοι πόροι που δεν ξέρουμε αν θα έρθουν σε εμάς).

Τους λιγους πόρους π.χ. τουρισμό ναυτιλία αγροτικό τομέα, τους εξασθενούμε ή τους διώχουμε με την απειρία, πειραματισμό των μανδαρίνων των χρυσκοκάνθαρων και των ακατάρτιστων πολιτευτών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και όταν μια διαδικασία διαχείρισης πόρων λειτουργεί, είναι πολύ πιθανό να λειτουργεί με τρόπο που βλάπτει άλλη διαδικασία προκαλώντας εσωτερικές αντιφάσεις και συγκρούσεις στο κράτος, π.χ. μια υπηρεσία συμφωνεί να κάνεις μια επένδυση και κάποια άλλη στην εμποδίζει (βλέπε Ελληνικο πχ).

Η αναλογία δύναμης δεν κρίνεται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και δυνάμεις αλλά από τη διαχείριση πόρων. Γιατί η σωστή διαχείριση πόρων μπορεί να σου εξασφαλισει τη στιγμή που έχεις ανάγκη και στρατιωτική υπεροχή. Το έδειξε περίτρανα αυτό τόσο η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και η βιομηχανική ισχύς των ΗΠΑ στο Β' Παγκόσμιο.

Στην Ελλάδα πάλι είμαστε μια προσωρινή παγκόσμια εξαίρεση στους νόμους της λογικής που σύντομα θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί επώδυνα με αυτούς.

Δυστυχώς η Ελλάδα μοιάζει με εκδιδόμενη που ζητά προστασία απέναντη στο τούρκο από διάφορους προστάτες (ΗΠΑ, ΕΕ κλπ) παρά με αυτοδύναμη κρατική οντότητα που μπορεί να αποτρέψει κινδύνους. Δεν έχουμε πορους, δεν έχουμε γνώση διαχείρισης τους σαν κράτος (έχουμε αναποτελεσματικό κράτος σκιντζή που το μόνο που ξέρει να κάνει επαγγελματικα είναι το χαράτσωμα)

Φοβάμαι ότι το καλοκαίρι ή την άνοιξη θα έχουμε κατι χειρότερο από θερμό επισόδειο αν κρίνω από τη δική μας ημιδιαλυμένη πλευρά.


Χρήστος Κλειώσης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.