Ο Μυοκάστορας: «Θεέ μου! Τι μεγάλο ποντίκι!» - (Άνα Ζουμάνη)«Παίρνεις θέματα που δεν είναι θέματα και τα κάνεις θέματα», μου είπε μια φορά ο αρχισυντάκτης του mesogios.gr, κύριος Κώστας Γραμματικάκης. «Αυτό είναι τέχνη», συμπλήρωσε παρηγορητικά.
Όμως γιατί κάποια θέματα δεν είναι θέματα; Ιδού το ερώτημα.
Γνωρίζω καλά πως ένας χοντρός μυοκάστορας, σκέτος, δεν είναι θέμα, ειδικά σήμερα που αγοράζουμε φρεγάτες για να κάνουμε πόλεμο. Αλλά για μένα ο μυοκάστορας υπήρξε τέράστιο θέμα μια μέρα. Για δύο ολόκληρες ώρες.
Ίσως ο μυοκάστορας να ήταν ακόμη «θέμα» -δηλαδή ισόβιο θέμα- για μένα και για όλους, αν οι δάσκαλοι δεν ήταν τόσο πληροφορημένοι. Τόσο απίστευτοι χαλάστρες.

……..

Μυστηριώδης ο μυοκάστορας. Σαν από παραμύθι με γίγαντες.
Αναμφισβήτητα ένας θεαματικός κολυμβητής και στην ξηρά πλένεται με χάρη, όρθιος με τα χέρια του (μπροστινά πόδια, θα έλεγε ο πληροφορημένος).

Αν του πετάξεις ψωμί, βλέπει σα να λέι: «Μα πόσο κόπανος είσαι; Τρώμε ψάρι. Ψάρι! Πως το λένε! Ψ+Α=ΨΑ, Ρ+Ι=ΡΙ, ΨΑΡΙ.

Ο μυοκάστορας δεν προσφέρει ιδιαίτερη ψυχαγωγία. Αυτό όμως δεν το γνωρίζεις ευτυχώς, αν δεν «ενημερωθείς» δυστυχώς.
Εφόσον λοιπόν δεν το γνωρίζεις -τότε που ήσουν παιδί και γεμάτο γνώση- κάθεσαι και τον περιμένεις να κάνει κάτι ιδιαίτερο. Εκείνος δεν κάνει τίποτε, αλλά εσύ περιμένεις… και περιμένεις.
Αυτό είναι η ιδιαιτερότητά του, το ότι δεν κάνει τίποτε.

Στέκεσαι ώρες ολόκληρες μπροστά στην πισίνα του, στον ζωολογικό κήπο, σα να ελπίζεις πως αναμένοντας κάτι θα κάνει, κάτι εντυπωσιακό… σαν γίγαντας παραμυθιού που είναι.

Και μετά έρχεται η (όπως πάντα πανηλίθια) δασκάλα – με το βιβλίο ανοιχτό – ξεκινά να αραδιάζει τις περιγραφές και τις πληροφορίες και έτσι προκαλεί στους (όπως πάντα άτυχους) μαθητές μια ισόβια αδιαφορία για τον μυοκάστορα.

Αντιθέτως, μια «φυσιολάτρης» -και συχνάζουσα στον ζωολογικό κήπο μεγαλοαστή- λέει σύντομα και μεγαλειωδώς αποσταγματικά: «Θεέ μου! Τι μεγάλο ποντίκι!»


Άνα Ζουμάνη
………..

Παρεπιπτόντως, ο μυοκάστορας τρώγεται -με ή χωρίς κεφάλι- και λένε πως είναι νόστιμος.
Δείτε επίσης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.