Η κρυφή σταθερά στην εξίσωση της Παρακμής (του Χρήστου Κλειώση)Ο Ερντογάν εχει αντιληφθεί οτι στην Ελλάδα κάνουμε γενικώς εκπτώσεις στα Εθνικά και οι Ευρωπαίοι και το ΝΑΤΟ εχουν τα δικά τους θέματα, συνεπώς βιάζεται για ενα θερμό επεισόδιο που θα αλλάξει το status quo στο Αιγαίο.

Απο την εποχή του Μάτζικερτ εως και σήμερα υποχωρούμε και γινόμαστε πιο αδύναμοι για να μη χαθούν καρέκλες μισθοί και προνόμια. Η φιλοσοφία,  ώσπου να φτάσει σε εμάς η ζημιά που έγινε, εμείς θα έχουμε πεθάνει -όπως είχε πει ο ηθικός αυτουργός της ήττας στο Μάτζικερτ, Μιχαήλ Ψελλός- είναι το κρυφό διαχρονικό δόγμα της ελληνικής παρακμής.

Κοροΐδεύουμε τους εαυτούς μας αν νομίζουμε ότι αρκούν συλλαλητήρια για να γινει η πατρίδα αυτή ικανή να διεκδικήσει τα δίκαιά της. Για να διεκδικηθούν και να υποστηριχθούν δίκαια χρειάζονται πόροι, δηλαδή χρήματα.

Χρήματα που έχουν χαθεί για πάντα γιατί οι αρμόδιοι θεσμοί (εισαγγελείς ανακριτές επιτροπή ανταγωνισμού κλπ) κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου.

Αυτή την αδράνεια τη βρίσκουμε μπροστά μας διαρκώς ως έλλειψη πόρων, αλλά την αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν οι Αμερικάνοι αποφασίζουν να κηρύξουν πόλεμο σε κάποια μη αμερικάνικη εταιρεία.

Η αλήθεια είναι απλή:
Η Ελλάδα έχει πέσει από μέσα, απο τη διαχρονική αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών και της δικαιοσύνης, να εντοπίσει και να πατάξει τις παθογένειες που της στερούν οικονομικές δυνάμεις και κατ' αποτέλεσμα προστατεύουν συμφέροντα. Το γεγονός ότι μόνο με πρωτοβουλία των αμερικανικών δικαστηρίων (όταν τα συμφέρει και αυτά) μαθαίνουμε ότι πετάμε στα σκουπίδια (η μάλλον στους αρρουραίους του δημοσίου χρήματος) λεφτά που θα μπορούσαν να κάνουν την κρίση πιο ήπια η ακόμα και να την αποφύγουμε ειναι όνειδος για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και το σώμα των δικαστικών. Γιατι βα'αζετε ποινές σε στεγνούς φοροφουκαράδες και δεν περνάνε απο τα ραντ΄ρρ σας οι κολοσσιαίες ζημίες σε προμήθειες του δημόσιου τομέα (εξοπλιστικά, novartis siemens κλπ)? Δεν σας βρίσκω καν ελαφρυντικό. Αν κάνατε καλά τη δουλειά σας από το 1990 εως το 2008 θα ήμασταν εδώ?

Αν είχαμε θεσμούς που λειτουργούν τη κατάλληλη στιγμή, θα είχαμε χρήματα. Αν είχαμε χρήματα θα επιβάλαμε την εθνική αξιοπρεπειά μας.

ΥΓ: για τις ευθύνες των πολιτικών δεν θα πω τίποτα γιατί δεν εχω καταλάβει. Σίγουρα κάτι τρέχει. Αλλά για εμένα βρήκαν και έκαναν. Αν οι θεσμοί λειτουργούσαν, θα ήμασταν αλλιώς. Και να υπάρχουν και να μην υπάρχουν σκιές ειναι δουλεια της δικαιοσύνης να εντοπίζει εγκαίρως τα σκάνδαλα, όχι οταν εχουμε τον Ερντογάν στα πόδια μας. Έπρεπε άμεσα οι εισαγγελείς να ασχοληθούν. Οχι τώρα. Φταίνε και αυτοί για τον αποπροσανατολισμό μας απο τα Εθνικά.

ΥΓ2: Αισθάνομαι ικανοποιημένος που τουλάχιστον η Ρουμανία δεν έθεσε θέμα βλαχικής μειονότητας ακόμα, ή το Σουδαν για τη μειονότητα των Αφροθρακιωτών.


Χρήστος Κλειώσης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.