Τα φτηνά υποκατάστατα του ιερού εθισμού μουΔεν είναι όλοι οι άνθρωποι εθισμένοι σε κάτι, όχι. Οι περισσότεροι όμως έχουν έναν -κρυφό ή φανερό- ιερό εθισμό. Αυτός μπορεί να είναι ένας εθισμός ωφέλιμος, όπως πχ. το ποιοτικό φαγητό και κρασί, το κολύμπι, το τσάι στις 5 ακριβώς το απόγευμα, το υποβρύχιο ψάρεμα, τα ταξίδια, ο χορός, η καθαριότητα. Μπορεί να είναι όμως κι ένας εθισμός καταστροφικός, όπως το ξενύχτι, τα γρήγορα αυτοκίνητα, μια μοιραία γυναίκα ή ένας μοιραίος άντρας, τα ναρκωτικά, η αυτολύπηση.

Άλλος εθισμένος στο χάος κι άλλος εθισμένος στο λογικό του πρόγραμμα, όλοι κάνουμε στη ζωή μας τις συμβάσεις που μας κολλάνε σαν αυτοκόλλητα στα μούτρα. Ή τουλάχιστο οι περισσότεροι. Ελάχιστοι καταφέρνουν να αντισταθούν στους φτηνούς πειρασμούς, τα υποκατάστατα των βαθύτερων και ιερών εθισμών τους.

Για τους υπόλοιπους το ιερό εγώ μας ξεπέφτει και παραδίνεται σε μικρότερης έντασης, κατώτερης ποιότητας «θέλω». Κι αρκούμασται σε μια νερόβραστη σαλάτα ή μια λιγδωμένη πίτσα ή ένα ταξιδιωτικό φυλλάδιο, έναν αλβανικό μπάφο, κρεμώδη κακυντικά από την υπεραγορά και φτηνό κρασί χύμα.

Ακόμα και στις σχέσεις, επιλέγουμε σχεδόν πάντα τον βολικό φίλο- εραστή- αφεντικό- εχθρό κι όχι τα ιερά μας τέρατα, που θα μας κάνουν να ξεκλειδώσουμε και να εξερευνήσουμε τους καλύτερους ή τους χειρότερους (κι αυτό μεγαλείο είναι) εαυτούς μας. Ιερότητα με εκπτώσεις, σε τιμή ευκαιρίας. Ή και με δόσεις. Και με πίστωση, άμα λάχει. Ό,τι να ναι για να ψευτοχορτάσει η ακόρεστη πείνα μας.

Καλή χώνεψη, Φιλιώ … το ψυχικό στομάχι σου σε μισεί κι η πόρτα για τον εαυτό σου παραμένει σπασμένη και κλειδωμένη ταυτόχρονα, αλλά αυτό το ξέρεις ήδη, αλίμονο.

Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου
Share on Google Plus

1 σχόλιο:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.