Πώς να μη βρομάς, βρομιάρη άνθρωπε - (Άνα Ζουμάνη)Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι καθαριότητα θα πει,  νερό -όποιο να ΄ναι- , λίγο σαπούνι -όποιο να ΄ναι- πολύ αποσμητικό -όποιο να 'ναι-  και πολύ άρωμα -όποιο να 'ναι.

Πείτε με ιδιότροπη, ή εμμονική, όμως ένας λόγος που αποφεύγω τις πολλές εξόδους και την συνεχή επαφή με τους ανθρώπους είναι οι τεχνητές-χημικές μυρωδιές που αναδύουν και οι οποίες συχνά μου προκαλούν τον πανικό, αφού νιώθω πως πνίγομαι.
Όμως ποια θα ήταν η εναλλακτική χωρίς σαπούνια, αποσμητικά και αρώματα;
Η αδυσώπητη μπίχλα μάλλον.

Πως λοιπόν μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση σε αρώματα;
Μειώνοντας την βρόμα του σώματός μας, φυσικά.
Στο σημείο αυτό κάποιοι «ακραίοι φυσιολάτρες» θα πούνε: Μα δεν είναι βρόμα, είναι η φυσική μυρωδιά του ανθρώπου, η πρωτόγονη και κακώς την σκεπάζουμε με αρώματα. Είναι ελκυστική, είναι ερωτική, «μιλάει» στα ένστικτά μας... και άλλα τέτοια θα πούνε.

Μπούρδες! Ο άνθρωπος βρομάει! Και βρομάει επειδή παράλληλα με την κουλτούρα της φύσης, καταστρέφει και την δική του, την κουλτούρα του σώματός του.
Την καταστρέφει με  λάθος περιποίηση, με λάθος διατροφή, με την ακινησία, με λίγη ή με πολλή «καθαριότητα».

Τώρα, όσοι περιμένουν ατέλειωτες επιστημονικές αναλύσεις με θέμα την κουλτούρα και παραπομπές σε αδιάσειστα «στοιχεία», βρίσκονται στην λάθος στήλη...

Είναι αποστολή του καθενός ξεχωριστά να ανακαλύψει ποια είναι εκείνα τα πράγματα που φέρνουν τις ισορροπίες στην κουλτούρα του και είμαι σχεδόν σίγουρη ότι το ίδιο το σώμα του θα τον οδηγεί, βρομώντας όλο και πιο λίγο.

Και λίγοι μπουσουλάδες:

Ένας σημαντικός συντελεστής της βρόμας, είναι οι τοξίνες.  Πώς αποβάλλουμε τοξίνες; Με την κίνηση, με τον ιδρώτα. Με τη νηστεία.

Χρήσιμες πληροφορίες για την κουλτούρα της φύσης, συνεπώς και του σώματός σας, μπορούν  να σας δώσουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν ενυδρεία στο σπίτι τους. Επίσης και οι κηπουροί και οι δασοκόμοι, κάποιοι δύτες, κάποιοι του greenpeace κλπ κλπ.

Οι «ευαίσθητες περιοχές» της γυναίκας αλλά και του άντρα, θέλουν ουδέτερο νερό, που είναι εύκολο να το «κατασκευάσεις» αν δεν βγαίνει ουδέτερο από τη βρύση. Και αντιδρούν με ανελέητη βρόμα στα χημικά κατασκευάσματα, το υπερβολικά συχνό πλύσιμο, την απλυσιά και φυσικά όταν χώνεις μέσα διάφορα αντικείμενα που δεν είναι κατάλληλα για να μπούνε εκεί. Ακόμα και τα συνθετικά  βρακιά μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία στις περιοχές αυτές, με αποτέλεσμα να εκδικηθούν με την έκκριση δύσοσμων υγρών.

Το οινόπνευμα, τα φάρμακα... οδηγούν στη βρόμα. Όπου μπορείς να τα αποφύγεις, απέφυγέ τα.
Ενώ τα αρώματα σε αποξενώνουν σιγά σιγά από το σώμα σου, από τον έλεγχο της μυρωδιάς του, ειδικά αν τα αισθάνεσαι πάνω σου.
Με το που καταργήσεις τα αρώματα, θα αρχίσεις να ψάχνεις τρόπους να βρομάς λιγότερο.

«Μέτρον άριστον, καλή διατροφή, σωστή περιποίηση και κίνηση-κίνηση-κίνηση», ας γίνει το σύνθημά μας ενάντια στη βρόμα.
Και ποτέ να μην ξεχνάμε ότι ακόμη και η εξωτερική καθαριότητα έρχεται από μέσα.

Άνα Ζουμάνη

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.