Τα προβλήματα της εφηβείας


Κατά την διάρκεια της εφηβείας το σώμα και η ψυχολογίατου ανθρώπου αλλάζουν δραματικά.
Ο έφηβος αρχίζει να προβληματίζεται με ερωτήματα που δεν είχε εώς τότε σκεφτεί όπως οι ερωτικές σχέσεις, η αποδοχή από άλλα άτομα – ομάδες, η αμφισβήτηση της γονικής αλλά και κάθε
άλλης εξουσίας, η εδραίωση της προσωπικότητας και ο σκοπός της ύπαρξης. Από αυτά τα ερωτήματα αλλά και από τις προσωπικές συνθήκες  ζωής κάθε εφήβου μπορούν κάποιες φορές
να προκύψουν διάφορα προβλήματα.


Οι έφηβοι είναι οι πιο ευάλωτοι μέσα στην διαδικτυακή κοινότητα με αποτέλεσμα να παρασύρονται εύκολα και  πολλές φορές να μένουν ανυπεράσπιστοι σε αρνητικές καταστάσεις και απαθείς στα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι, σιγά σιγά, αποξενώνονται και δημιουργούν ψεύτικες σχέσεις μέσα από το διαδίκτυο.

Πολλές φορές, μέσα από το διαδίκτυο ή τον εξωτερικό κόσμο, δημιουργούνται ερωτικές σχέσεις που
αποδεικνύονται επικίνδυνες. Η έκρηξη των ορμονών και η ραγδαία σωματική ανάπτυξη δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι για την επιλογή κατάλληλων ερωτικών συντρόφων. Αυτό μπορεί στην συνέχεια να έχει πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες.

Οι ερωτικές απογοητεύσεις, η πεποίθηση πως «κανείς δεν με καταλαβαίνει» αλλά και η πίεση για καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,  μπορεί να προξενήσουν μεγάλο στρες και κατάθλιψη στους εφήβους.

Πολύ συχνά η μόνη εύκολη διέξοδος από αυτόν τον φαύλο κύκλο της απομόνωσης και της κατάθλιψης είναι η αντίδραση σε κάθε μορφή εξουσίας και η παραβατικότητα.
Χωρίς να στρέφεται σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο, αυτή η επιθετική συμπεριφορά είναι απλά μια αντίδραση για την αντίδραση. Ο έφηβος προσπαθεί, επιδεικνύοντας την αντίθεσή του στα καθιερωμένα ήθη και τους κανόνες της οικογένειας και της κοινωνίας, να προσδιορίσει τελικά τον
ίδιο τον εαυτό του και να επιβεβαιώσει την δύναμή του.

Η αντίδραση φυσικά είναι καλύτερη από την απάθεια, αλλά ο έφηβος σήμερα δεν διδάσκεται από πουθενά τον τρόπο να κάνει την αντίδρασή του πράξη.

Τα εργαλεία για να το κάνει αυτό δεν βρίσκονται στα σχολεία.

Στην χειρότερη περίπτωση ο έφηβος μπορεί να καταφύγει στην κατανάλωση αλκοόλ και χρήση καπνού και ναρκωτικών. Αυτό το φαινόμενο εντείνεται σε περιόδους έντονων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών, όπου οι έφηβοι δεν βρίσκουν την σταθερότητα που χρειάζονται. Όμως, η συνεχής χρήση τέτοιων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, ψυχικές και σωματικές ασθένειες ή ακόμα και σε
θάνατο.

Πολλές φορές οι ίδιοι οι έφηβοι δεν εκφράζουν  γνώμη για τα προβλήματα της ηλικίας τους. Δεν υπάρχει λόγος, απλά δεν έχουν γνώμη. Τα παραπάνω θα τα πει κατά πάσα πιθανότητα ένας δεκαπεντάχρονος ή δεκαεξάχρονος. Οι νεώτεροι δεν το ψάχνουν και πολύ, κι αν το ψάχνουν, ντρέπονται να μιλήσουν… ή πατώνουν.

Κωνσταντίνος Απόλλων Ηλιόπουλος  
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.