Οι απαρχές του κακού


Απαίσιο  πράγμα η κακία, έτσι; Ή μήπως δεν είναι ακριβώς ; Μήπως η κακία δεν είναι παρά ακόμα ένα ένστικτο επιβίωσης, όπως το να σκοτώσεις για να φας ή να επιτεθείς για να προστατέψεις τον εαυτό σου και το οικείο περιβάλλον σου;

Για αρχή, όπως όλα τα ζεύγη αντιθέτων, κακία δεν νοείται χωρίς τη σύγκρισή της με την καλοσύνη. Και τα δύο, παρεπιπτόντως, είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα. Η φύση δεν είναι ούτε κακή, ούτε καλή, είναι απλά η φύση. Αν καλοσύνη είναι η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος με αγάπη, με ένα μόνιμα θετικό, ανεκτικό, καλοπροαίρετο πρόσημο, κακία είναι η αντιμετώπιση του περίγυρου με μίσος, καχυποψία, καταστροφικότητα και αρνητισμό. Αυθόρμητα ταυτίζουμε την κακία με τον δυνατότερο και την καλοσύνη με τον πιο αδύναμο, αν και ισχύει επί το πλείστον το ανάποδο.  Αυτός που φέρεται με κακία σε  άλλους -κατ εμέ-, δίνει έναν εμμονικό αγώνα να προστατέψει τον εαυτό του από τους γύρω του, που θεωρεί δυνάμει εχθρούς. Οι «άλλοι» είναι πάντοτε εχθροί, οι οποίοι επιβουλεύονται με τις σκέψεις και τις πράξεις τους την ασφάλειά του.

Ωστόσο η κακία, όσο κι αν είναι καθοριστική για το χαρακτήρα ενός ατόμου, συνήθως εστιάζεται απέναντι σε ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς ή μια συγκεκριμένη ομάδα με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και όχι απέναντι στα πάντα και στους πάντες. – Όταν φτάσει στο σημείο να είναι καθολική μιλάμε πλέον για ψυχική διαταραχή, όπως ισχύει και για το απολύτως αντίθετο, δηλαδή το να σου αρέσουν όλα, να συμφωνείς με όλα και να τους αγαπάς όλους.

Κάπου ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα, βρίσκεται η ανεκτή για την κοινωνία συμπεριφορά. Οι διακυμάνσεις φυσικά είναι μεγάλες και από διαφορετικούς ανθρώπους μετρώνται διαφορετικά. Ωστόσο, οι περισσότεροι  πιστεύω έχουμε συναντήσει στη ζωή μας κάποιον  αηδιαστικά κακό άνθρωπο, φαρμακωμένο από το ίδιο του το δηλητήριο. Όπως και κάποιον ανατριχιαστικά καλό, που μονίμως ζει στον ιδανικό, αυτολυτρωτικό κόσμο του.

Δεν ξέρω για σας, εγώ πάντως ναι. Το μεγάλο αστείο είναι όταν αυτοί οι δύο, είναι το ίδιο πρόσωπο…

Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.