Το χάσμα των γενεώνΤο χάσμα των γενεών αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα του καιρού μας και είναι ιδιαίτερα σύνθετο. Οφείλεται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων, βιολογικών, κοινωνικών και πολιτικών. Το χάσμα των γενεών είναι μέρος της αναταραχής που συμβαίνει στους καιρούς μας. Η αναταραχή αυτή έχει να κάνει με τις τρομαχτικές ταχύτητες των τεχνολογικών επιτευγμάτων, με τις ραγδαίες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, με την παγκοσμιοποίηση. 

Μέχρι πρόσφατα η κάθε αλλαγή των ανθρώπινων απόψεων συντελείτο με αργούς ρυθμούς. Είχαμε στη διάθεσή μας αρκετό χρόνο για προσαρμογή. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις είναι εκρηκτικές. Αυτές είναι που υποσκάπτουν το χάσμα των γενεών. Ενώ λοιπόν οι νέοι καλούνται να ζήσουν σε έναν νέο -Θαυμαστό να πούμε;- κόσμο, οι ηγέτες τους είναι κατά πλειοψηφία πάνω από τα 50 και προσπαθούν να κυβερνήσουν τον κόσμο με βάση τους κανόνες ενός κόσμου που χάνεται με όπως είπαμε αστρικές ταχύτητες. Με τις εμπειρίες ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια. 

Ανέφερα προηγουμένως τον βιολογικό παράγοντα και εξηγούμαι αμέσως. Ο βιολογικός, λοιπόν, παράγων που συντελεί στην διεύρυνση του χάσματος, είναι το γεγονός ότι ο άνθρωπος στην διάρκεια της ατομικής του ανάπτυξης περνάει από διάφορες φάσεις. Ένα βρέφος έχει τις δικές του ανάγκες και δικαιώματα. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ηλικίες, όπου η κάθε μια είναι διαφορετική από την άλλη. Με διαφορετική ψυχολογία,διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Ένα παιδί είναι παιδί, ένας νέος ή μια νέα είναι νέοι, ένας ενήλικας είναι ένας ενήλικας και ένας γέρος είναι ένας γέρος. Η κάθε ηλικία έχει χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν από την άλλη.

 Ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά του ανθρώπου είναι η τάση του να εξουσιάζει. Ο πιο δυνατός κυριαρχεί πάνω στον αδύνατο. Για πολύ καιρό οι άντρες εξουσίαζαν τις γυναίκες και οι ενήλικες εξουσίαζαν τα παιδιά. Είναι γνωστό το εκπαιδευτικό σύστημα της Βικτωριανής εποχής που έλεγε ότι “Τα παιδιά πρέπει μα φαίνονται αλλά να μην ακούγονται”. Οι σημερινοί νέοι ξέφυγαν από τους περιορισμούς αυτούς και απαιτούν τα δικαιώματά τους. Τα παιδιά έρχονται σε αυτόν τον κόσμο με καθαρά και με άδεια μυαλά. Ό,τι μαθαίνουν σήμερα καθώς μεγαλώνουν διαφέρει σημαντικά από αυτά που μάθαιναν οι γονείς και οι παππούδες τους. Ενώ οι σημερινοί ενήλικες κοιτάζουν τον κόσμο μέσα από τους φακούς μια εποχής που με τις ταχύτητες που όλα αλλάζουν έχει γίνει πλέον μακρινή. Όταν οι μεγάλοι προσπαθούν να εμφυσήσουν στους νέους τις αξίες της ζωής (και ποιος αντιλέγει ότι αυτό δεν είναι σωστό;), οι νέοι βλέπουν τις τρομερές ανισότητες της σημερινής ζωής και βρίσκουν ότι όλα είναι ψέματα. Τα μεγάλα πολιτικά κόμματα κυνηγούν τον πλούτο και την δύναμη, οι στρατιωτικοί την εξουσία πατώντας πάνω στα νεαρά τους κορμιά. Βλέπουν τις Εκκλησίες που κηρύσσουν την αγάπη αλλά δεν υψώνουν την φωνή τους για τον φόνο τόσων ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Και βλέπουν ακόμα πως οι θρησκείες είναι πάντοτε με το μέρος της εξουσίας. Βλέπουν ότι οι περισσότεροι από τος πολιτικούς αρχηγούς, ενδιαφέρονται μόνον για την επανεκλογή τους και για την διατήρηση της δύναμής τους, παρουσιάζοντας στον λαό επιχειρήματα, που θα έπρεπε να απορρίπτονται από την απλούστερη λογική.

 Έχουν γίνει προσπάθειες για την κάλυψη του χάσματος των γενεών. Είναι πράγματι δυνατόν να γεφυρωθεί ως ένα σημείο και οι ανοιχτές συγκρούσεις μπορούν να αποφευχθούν. Δεν πρέπει όμως να πάψει να υπάρχει. 

Το χάσμα αυτό είναι η μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας για το μέλλον. 


Δημήτρης Μπούκουρας
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.