Τα χέριαΤα χέρια που στήνουν τις κατσαρόλες, τα ταψιά και τα τηγάνια, που βουτάνε μέσα σ’ αυτά σκεύη τα κάθε λογής φαγώσιμα καλούδια, από τις πιπεριές Φλωρίνης και τις γλυκοπατάτες που έφερε ο Κολόμβος από τη Νότια Αμερική ως τα βοδινά συκωτάκια με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το γεμιστό μπιφτεκάκι με τυρί…. Χέρια αγγέλων που βουτούν μαζί με το λάδι και το ξύδι κι όλο τους το πάθος, τη φαντασία, τη φροντίδα και την αγάπη , που γεύονται τις ηδονές απ’ τα αναδυόμενα μεθυστικά αρώματα, που σε κάθε προσεκτική στροφή της πηρούνας , το κάθε συρτό κόψιμο του μαχαιριού, μοιάζουν να χαϊδεύουν με λαγνεία κι ανυπομονησία τον εραστή τους, στο προκαταρκτικό παιχνίδι λίγο πριν την επίθεση για τη μάχη του έρωτα.

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι ή ξεκινάει από κει; Αμείλικτο ερώτημα, αναπάντητο ανά τους αιώνες! Πιάσε τ’ αυγό και κούρευτο δηλαδή. Το φαγητό και ο έρωτας οφείλουν να επιτελούνται χωρίς ενοχές και προσδοκίες. Όποιος πεινάει σα λύκος ας εκτονώσει τα πιο πρωτόγονα ένστικτά του με πάθος και φαντασία. Το ίδιο ισχύει και για τους ανόρεκτους (ανέραστους). Τρώγοντας έρχεται η όρεξη εξ’ άλλου.
Αδύνατον να μην επισημάνουμε το αδιάρρηκτο ανάμεσα στο φαγητό και στον έρωτα. Όχι μόνο γιατί το ένα μπορεί να προκαλέσει το άλλο, ούτε γιατί οι πιο σημαντικές αισθήσεις, η όσφρηση και η γεύση υπηρετούν απόλυτα και τα δύο, αλλά γιατί έτσι το μάθαμε και το βιώσαμε απ’ τους πολύ παλιούς.
«Εσθίειν» και «γαμείν», έλεγαν οι δικοί μας παλιοί κι οργάνωναν τα συμπόσιά τους. Η σοφία αυτής της σκέψης επιτάσσει μια βαθιά αναλογία ανάμεσα τους, και μια προτροπή να σεβαστούμε και να τιμήσουμε δεόντως την ιερή αυτή σχέση.


Γιώργος Χρηστάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.