Ο δράκος του φθινοπώρουΜΕΡΟΣ Α'

"Τι καιροί κι αυτοί", λένε όλο θαυμασμό και πίκρα οι γέροι, "Τι καιροί κι αυτοί!"

Δεν τους αρέσουν οι καιροί μας. "Παλιά υπήρχαν εποχές. Τώρα δεν υπάρχουν. Τώρα είναι πάντα καλοκαίρι", λένε.

Πριν χρόνια πολλά υπήρχαν κι άλλες εποχές. Ο χειμώνας, ο καιρός των βροχών και του χιονιού, που πότιζαν γενναιόδωρα όλη την πλάση. Η άνοιξη, που χορτασμένη από νερό έκανε ολοπράσινη τη γη και χάριζε ανθούς σε φυτά και δέντρα. Και το φθινόπωρο, που ερχόταν για να φέρει λίγη δροσιά μετά τη ζέστη του καλοκαιριού και φρούτα, πολλά φρούτα.

Τα παιδιά ακούνε τις ιστορίες των παλιών και λίγο λυπούνται και λίγο ζηλεύουν, αφού τώρα πια όλα είναι μονότονα. Τα χρώματα είναι λιγοστά: το καφέ της άμμου, το γκρίζο της θάλασσας, που κοχλάζει ασταμάτητα κάτω από τον ήλιο, και το λευκό του ουρανού, που στο παρελθόν ήταν γαλάζιο. Ακόμη και οι αυγές και τα ηλιοβασιλέματα είναι μουντά, λυπημένα.

Δεν είναι καθόλου παράξενο λοιπόν που όλοι, μα όλοι, μικροί και μεγάλοι, παίρνουν τη μεγαλύτερη χαρά όταν φθάνει η νύχτα, με το μαύρο χρώμα και τ' αστέρια της, για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχει μια διαφορετική ζωή εκεί έξω.

Τα παιδιά ήμαστε λίγα, αφού δεν έχουν πια το κουράγιο να φτιάχνουν οικογένειες οι άνθρωποι. Κάθε μέρα δίνουμε μάχη για ένα κανάτι νερό, για λίγο φαγητό. Και τρώμε τα πάντα.

Παλιά υπήρχε αφθονία, μας λένε οι παλιοί, χιλιάδες φρούτα, πολλή νερό, αμέτρητα φαγητά, αλλά σιγά-σιγά καταστρέψαμε τη γη και τώρα…

Μα δεν το βάζουμε κάτω, όχι όλοι μας. Εμείς που δε γνωρίσαμε ποτέ τις καλές εκείνες ημέρες πιστεύουμε ότι κάτι κάποτε θ' αλλάξει, κι όλα θα γίνουν πιο καλά. "Η παιδική αθωότητα", ψιθυρίζουν οι μεγάλοι, "αν χαθεί κι αυτή, χαθήκαμε".

Δεν ήμαστε αθώοι. Ξέρουμε πολλά. Αλλά θέλουμε να ζήσουμε μια διαφορετική ζωή, όχι τόσο πληκτική, λίγο καλύτερη και γι' αυτό κάποιοι μας πειράζουν, μα δεν πειράζει. Με λένε Μόνγκο, και οι καλύτεροί μου φίλοι είναι η Νούι και ο Γιάννης.

Προσπαθώ να μη γελάσω όταν ακούω τα νέα μας ονόματα, αλλά πολλές φορές δεν τα καταφέρνω. Ούτε κι ο Γιάννης. Μα η Νούι παραπονιέται, "έπρεπε να με βγάλουν Ηρακλή", λέει αφού είναι η πιο γρήγορη και πιο δυνατή απ' όλους. Το Αθηνά μάλλον της πάει περισσότερο, αφού είναι σοφή επίσης - δεν μας αφήνει να κάνουμε βλακείες.

Δεν έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα οι τρεις μας, όπως και όλοι οι άλλοι άλλωστε. Κάθε μέρα ψάχνουμε νερό και φαγητό, κάθε νύχτα ξαπλώνουμε στη ραγισμένη γη και κοιτούμε τ' άστρα κι ακούμε τη θάλασσα.

Πού και πού βλέπουμε κάποιο πουλί να πετά εκεί ψηλά, αλλά αυτό συμβαίνει όλο και πιο σπάνια, αφού ούτε και γι' αυτά δεν φαίνεται να υπάρχει μέλλον.

Όπως καταλαβαίνετε η ζωή μας είναι κάπως μονότονη. Όλοι βαριούνται. Ίσως επειδή δεν έχουν πια τη δύναμη του να κάνουν κάτι. Μόνο η Νούι δεν μοιάζει να βαριέται, αφού έτσι είναι φτιαγμένη, και ίσως λίγο εγώ - λίγο, αφού βαριέμαι αλλά όχι όσο οι άλλοι.

Εμένα μου αρέσει να κάθομαι μέσα στην καλύβα μας -εγκαταλείψαμε τα σπίτια και τις πολυκατοικίες εδώ και χρόνια, αφού χωρίς νερό και ηλεκτρισμό ήταν αχρείαστα- και να διαβάζω. Το μόνο πράγμα που έφεραν εδώ εκτός από τα αναγκαία οι γονείς μου ήταν τα βιβλία. Πολλά βιβλία. Διαβάζω. Και μαθαίνω πράγματα. Και τα λέω στον Γιάννη, που κάθεται πάντα σε μια γωνιά και με παρακολουθεί. Δεν τα λέω στην Νούι. Αυτή την ενδιαφέρει μόνο το σήμερα, όχι το χθες.

"Ξέρεις ότι άλλοτε υπήρχαν κάτι τεράστια ζώα που τα έλεγαν δεινόσαυρους;" τον ρωτώ, αν και ξέρω την απάντηση, Όχι. Αλλά με ρωτά πόσο μεγάλα ήταν; "Ίσα με δέκα ανθρώπους… στο περίπου". Πω πω. "Και υπήρχαν και δράκοι. Ξέρεις γι' αυτούς;" Μόνο για γάτες, ποντίκια και σκυλιά ξέρει ο καημένος. Α, και για τα πουλιά. Όχι πολλά.

Οι δράκοι, όπως διαβάζω, ήταν τόσο μεγάλοι όσο οι δεινόσαυροι. Το μόνο που αυτοί πετούσαν κι έβγαζαν από το στόμα τους φωτιές και υπήρχαν λέει κάποιοι που τους καβαλούσαν. Ενώ τους δεινόσαυρους δεν τους καβάλησε κανείς. Θέλω να δω δράκους και δεινόσαυρους, και λιοντάρια, και τίγρεις, και ελέφαντες, και τσίτες, και καμηλοπαρδάλεις, και καγκουρό από κοντά, αλλά δεν μπορώ αφού δεν υπάρχουν πια.

"Τι κρίμα", λέω. "Τι κρίμα" λέει κι ο Γιάννης.

Σήμερα καθώς καθόμασταν και κοιτούσαμε τις εικόνες μ' αυτά τα καταπληκτικά ζώα είδαμε με μεγάλη μας έκπληξη την Νούι να μπαίνει στην καλύβα και να κάθεται κατάχαμα σταυροπόδι. Τι να σκεφτόταν άραγε; Τη ρωτήσαμε.

"Είδα κάτι στο δάσος", απάντησε, "αλλά δεν ξέρω τι;"

Το δάσος είναι μια τεράστια έκταση με ξερά δέντρα, τα οποία όλο και λιγοστεύουν, αφού χρησιμοποιούμε την ξυλεία τους τόσο για να ζεστάνουμε το λιγοστό φαγητό μας, αλλά και για να σκοτώσουμε τα μικρόβια βράζοντας το μολυσμένο μας νερό.

"Πώς έμοιαζε;"
"Δεν είδα ακριβώς. Το χρώμα του ήταν πράσινο νομίζω. Και μου φάνηκε ότι είδα και καπνό κάπου εκεί τριγύρω, αλλά μέχρι να βρω το θάρρος να το πλησιάσω εξαφανίστηκε. Τι να ήταν άραγε;"
"Πράσινο; Είδες πράσινο στ' αλήθεια; Πώς ήταν;"
"Δεν μπορώ… Δεν έχω λόγια…"
"Όπως στα βιβλία;"
"Όχι. Ήταν πιο… πιο ωραίο… Πρέπει να το ξαναδώ. Πρέπει".
"Μα δεν ξέρεις τι είναι. Ίσως να είναι επικίνδυνο".
"Ε, και;"
"Θα έρθουμε μαζί σου".
"Μα εγώ…" πήγε να πει ο Γιάννης, μα τον διέκοψα.
"Γιάννη, θα πάμε μαζί της".
"Καλά", απάντησε και έσκυψε το κεφάλι ντροπιασμένος.

Σήμερα κινήσαμε πρωί πρωί για τον προορισμό μας. Δεν είπαμε τίποτα στους γονείς μας, αφού αν μάθαιναν για την αποστολή μας σίγουρα δεν θα μας άφηναν να πάμε.

Μπροστά πηγαίνει η Νούι, στη μέση είναι ο Γιάννης και τελευταίος εγώ. Για να φυλάω τα νώτα τους φυσικά.

Η Νούι που ξέρει απέξω κι ανακατωτά το δάσος, μας είπε πριν λίγο ότι μάλλον πρέπει να περπατήσουμε μέχρι το βουνό για να βρούμε αυτό που ψάχνουμε, αφού η περιοχή γύρω από αυτό είναι ανεξερεύνητη εδώ και χρόνια.

Το βουνό δεν είναι ακριβώς βουνό, αλλά ένας τεράστιος βράχος, τον οποίο πάντα βλέπαμε, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε να πλησιάσει, αφού σύμφωνα μ' ένα θρύλο στις σπηλιές του ζούσαν τέρατα. Δεν ξέρω αν ζούσαν και σημεία, αφού παλιά τα σημεία και τα τέρατα πήγαιναν πάντα μαζί, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το ότι όταν το έμαθε ο Γιάννης λίγο έλειψε να γεμίσει τα βρακιά του με… μοσχοβολιές. Αλλά δεν το έβαλε στα πόδια. Έκανε την καρδιά του πέτρα, ή έστω πετραδάκι, και μας ακολούθησε.

Μου αρέσει εδώ στο δάσος, αφού νιώθω σαν να είμαι σ' ένα μέρος που είναι ζωντανό, κι ας όλα γύρω μας είναι κατάξερα.

Όπως και νάχει, όσο πλησιάζουμε προς τον βράχο τόσο και ρίχνει ταχύτητα η Ευχή, δηλαδή κινείται πιο αργά, πιο προσεκτικά. Λες να φοβάται; αναρωτιέμαι για μια στιγμή, αλλά όχι, αυτό είναι αδύνατον, αυτή δεν φοβάται τίποτα και κανένα. Αλλά ξαφνικά…

"Μείνετε ακίνητοι και μη βγάλετε τσιμουδιά", γυρίζει και μας λέει χαμηλόφωνα. Της νεύουμε εντάξει με το κεφάλι.

Μένει κι εκείνη ακίνητη. Έχει στραμμένη όλη της την προσοχή προς το βουνό, που τώρα είναι πια πολύ κοντά. Λες και βλέπει και ακούει κάτι που εμείς δεν μπορούμε. Και όντως έτσι είναι. Στρέφεται προς το μέρος μας και μετά μας δείχνει με το δείκτη του αριστερού χεριού, μια σπηλιά κοντά στην κορυφή του βουνού.

Κοιτάμε και κοιτάμε και κοιτάμε και στο τέλος βλέπουμε αυτό που είδε από ώρα αυτή: λίγο καπνό να βγαίνει κατά διαστήματα απ' το σημείο εκείνο.

"Πάμε" μας λέει και την ακολουθούμε αδιαμαρτύρητα, αλλά ο Γιάννης αρχίζει να τρέμει απ' το φόβο του. Κι εγώ φοβάμαι μα δεν το δείχνω αφού θέλω ν' αποδείξω στην Νούι ότι είμαι γενναίος.

Φτάνουμε στη βάση του βουνού και αμέσως βρίσκουμε ένα μονοπάτι το οποίο αρχίζουμε να σκαρφαλώνουμε. Είναι ανηφορικό πολύ και φαίνεται να κάνει τη γύρα του βουνού. Και μοιάζει ατέλειωτο. Περπατάμε και περπατάμε μα ποτέ δεν φτάνουμε. Αλλά αυτό ίσως και να μην είναι και τόσο κακό, αφού ποιος ξέρει τι μας περιμένει στο τέλος.

"Μην κοιτάτε προς τα κάτω", μας διατάζει σε κάποια φάση εκείνη, κι αφού το έχει κάνει η ίδια. Δεν μπορούμε παρά να υπακούσουμε, αφού είναι αυτή που είναι, κι έχει πάντα δίκιο. Έτσι συνεχίζουμε να σκαρφαλώνουμε και να σκαρφαλώνουμε μέχρι που…

"Ταρακουνιέται η γη", ξεφωνίζει τρομαγμένος ο Γιάννης. Δίκιο έχει. Το νιώθω κι εγώ, κι ας μην τολμώ να ξεφωνίσω.
"Α, μπα. Το βουνό είναι που ταρακουνιέται", λέει ατάραχα η Νούι κι αρχίζει να περπατά και πάλι. Θέλοντας και μη την ακολουθούμε.

Οι δονήσεις σταματάνε με το που φτάνουμε στην είσοδο της σπηλιάς. Εκείνη ρίχνει μια ματιά μέσα κι εμείς κοιτάμε όσο πιο ατρόμητα μπορούμε την πλάτη της.

"Δεν έχει τίποτα εδώ", λέει και ορμά στο πι και φι μέσα, προσπαθώντας προφανώς να μας δείξει ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβούμαστε. Κοντοστεκόμαστε για καμπόση ώρα εκεί ελπίζοντας ότι θα γυρίσει πίσω, μα σαν δεν το κάνει το παίρνουμε απόφαση κι ακολουθούμε τα βήματά της.

"Φο…ο…ο…βάμαι", ψιθυρίζει ο Γιάννης.
"Κι εγώ το ίδιο", παραδέχομαι.

Η σπηλιά είναι καλά φωτισμένη, αφού υπάρχουν πολλές σχισμές στην οροφή της, που αφήνουν να μπει μέσα το φως του ήλιου. Αλλά έχει και πολλά μονοπάτια και, για λίγες στιγμές, στεκόμαστε ακίνητοι στη μέση του πουθενά προσπαθώντας ν' αποφασίσουμε πιο απ' όλα ν' ακολουθήσουμε. Μέχρι που ακούμε κάτι, ένα θόρυβο πρωτάκουστο, μια εκκωφαντική ανάσα.

Νιώθω το χέρι του Γιάννη ν' αρπάζει και να σφίγγει το δικό μου. Μας λούζει κρύος ιδρώτας. Αλλά, σαν υπνωτισμένοι, ακολουθούμε το μονοπάτι που αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσει στην πηγή εκείνου του ήχου, και πολύ πιθανόν και στην Νούι.

Όσο προχωρούμε στην κοιλιά της σπηλιάς τόσο το φως λιγοστεύει. Οι τοίχοι μοιάζουν να προσπαθούν να μας παγιδέψουν μέσα τους. Αλλά εκτός από το φόβο μία ακόμη αίσθηση μας κυριεύει, την οποία δεν μπορούμε να περιγράψουμε. Μας τυλίγει το απόλυτο σκοτάδι για μια στιγμή που μας φαίνεται ότι κρατά για χρόνια, αλλά λίγο προτού μας τυλίξει εντελώς στα πλοκάμια του ο φόβος αντικρίζουμε και πάλι φως. Φως! Όλο και περισσότερο φως.

Τώρα περπατάμε βιαστικά, σχεδόν τρέχουμε για να φτάσουμε. Πού; Δεν ξέρουμε.

"Εδώ είμαι", ακούμε τη φωνή της Νούι από κάπου εκεί κοντά και καθώς στρίβουμε προς τα δεξιά, απ' όπου αυτή φτάνει, τη βλέπουμε. Βλέπουμε αυτή και…

Και ένα δράκο!

Κανονικά αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει πάνω μας, αλλά καθώς τη βλέπουμε εκείνη να στέκεται ατάραχη δίπλα του και μια να κοιτά αυτόν μια εμάς, ο φόβος μας εγκαταλείπει. Πλησιάζουμε. Στεκόμαστε δίπλα της. Και εκεί μας περιμένει άλλη μια έκπληξη, αφού τώρα στ' αυτιά μας φτάνουν ήχοι από νερό, τρεχούμενο νερό.

Ένα μικρό ρυάκι διασχίζει εκείνο το κομμάτι της σπηλιάς, δίπλα απ' το θηρίο. Ένα ρυάκι γεμάτο ζωή.

Όσο για το θηρίο το ίδιο, δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο το περίμενα. Δεν είναι καν τέρας. Ούτε σημείο. Είναι… είναι… Απλά ένας δράκος. Τεράστιος. Πράσινος όσο… όσο πάει. Τα μάτια του είναι καστανά και τεράστια. Παραμένει ξαπλωμένος στην κοιλιά του ακίνητος, μας παρατηρεί. Κανείς δεν μιλάει. Λες και συμφωνήσαμε σιωπηλά να το κάνουμε αυτό. Μα μετά…

"Τι κάνετε εδώ;" ακούω μια γαλήνια φωνή να ρωτάει. Μια φωνή μέσα στο κεφάλι μου. Γυρνώ προς τους άλλους. Ναι, είμαι σίγουρος, την άκουσαν κι αυτοί.
"Ήρθαμε για να σε βρούμε", δηλώνει η Νούι. Τι στην ευχή λέει;
"Γιατί;"
"Για να σε βοηθήσουμε και να μας βοηθήσεις", απαντάει.
"Να με βοηθήσετε πώς;"
"Μπορούμε να σου φέρουμε φαγητό. Ή μάλλον να σου φέρνουμε, με δόσεις, αφού δεν υπάρχει αρκετό πια στη γη μας. Κι εσύ μπορείς να μας βοηθήσεις επιτρέποντάς μας να παίρνουμε λίγο απ' το νερό σου. Το δικό μας δεν είναι καλό".
"Και ποιος σας είπε ότι χρειάζομαι τη βοήθειά σας".
"Τα μάτια μου", απαντάει. "Ναι. Είσαι μεγάλος. Αλλά είσαι αδύνατος. Πιο αδύνατος ακόμη κι από μας. Μπορώ να δω τα κόκκαλά σου που προεξέχουν απ' την πείνα. Ή έχεις να φας καιρό ή…"
"Κοιμόμουνα. Δεν ξέρω για πόσους αιώνες. Όταν κοιμήθηκα ήταν πράσινη η γη. Όταν ξύπνησα γκρίζα. Τι συνέβη;"
"Την καταστρέψαμε".
"Φυσικά. Τι άλλο θα κάνατε εσείς οι άνθρωποι!"
"Λοιπόν;"
"Είσαι σίγουρη ότι μπορείτε να βρείτε αρκετό φαγητό για μένα; Εγώ είμαι πολύ αδύνατος ακόμη για να ψάξω. Χθες βγήκα για πρώτη φορά απ' τη σπηλιά μου κι είδα κι έπαθα μέχρι να καταφέρω να γυρίσω πίσω".
"Θα κάνουμε ότι μπορούμε. Υποθέτω ότι τρως τα πάντα, όπως κι εμείς τώρα πια άλλωστε".
"Σωστά υποθέτεις".
"Ωραία θα επιστρέψουμε αύριο με ό,τι μπορέσουμε να βρούμε, αλλά…"
"Πάρτε όσο νερό μπορείτε να κουβαλήσετε. Αυτή η πηγή ποτέ δε στερεύει".

Σαν τραγούδι ακούγονται τα λόγια του στ' αυτιά μας. Νερό. Φρέσκο νερό. Θα πιούμε και θα κουβαλήσουμε στον οικισμό μας φρέσκο νερό! Δεν ξέρω πώς κρατιόμαστε και δεν αρχίζουμε να χορεύουμε ή έστω να χοροπηδούμε απ' τη χαρά μας.

Ευχαριστούμε το δράκο για τη γενναιοδωρία του και φεύγουμε. Κανείς μας δεν μιλάει μέχρι που βγαίνουμε ξανά στου ήλιου το ανελέητο φως. Τότε ακριβώς γυρνάει η Νούι και μας λέει: "Δεν θα πείτε σε κανένα τίποτα γι' αυτά που είδαμε".

Αν είχε σύννεφα θα πέφταμε απ' αυτά. Αν υπήρχαν κεραυνοί θα μας κτυπούσαν. Τι εννοεί, ε; Τι εννοεί; Γιατί να μην το πούμε; Γιατί να μην γίνουμε ήρωες στα μάτια των άλλων; Ε; γιατί;

"Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει, πριν αρχίσετε να με ρωτάτε το γιατί. Πώς καταστράφηκε αυτή η γη; Ποιοι την κατάστρεψαν ή μάλλον τι την κατάστρεψε;"

Σκεφτόμαστε και σκεφτόμαστε. Ξέρουμε την απάντηση αλλά… Αλλά…

"Η απληστία!" πετάγεται και λέει ο Γιάννης. Φτου, με πρόλαβε.

"Ακριβώς. Η απληστία", φωνάζει σχεδόν η Νούι, που ναι, μάλλον τελικά Αθηνά, έπρεπε να την έλεγαν. "Οι άνθρωποι ήθελαν όλο και πιο πολλά. Κι έπαιρναν, κι έπαιρναν, κι έπαιρναν από τη γη, μέχρι που αυτή δεν είχε τίποτ' άλλο να δώσει και να πώς φτάσαμε ως εδώ. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί αν πούμε στους άλλους για το δράκο και το νερό; Θα σας πω εγώ τι θα συμβεί. Θα σκοτώσουν το δράκο και θα πάρουν το νερό με το έτσι θέλω. Κι οι δυνατοί θ' αρχίζουν να επιβάλλονται στους αδύνατους και πάλι. Ενώ τώρα, παρά τους τσακωμούς, τη γκρίνια και τη σχετική πείνα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσκημα".

"Μα πού θα βρούμε αρκετό φαγητό για να…"

"Θα βρούμε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ψάξουμε. Ζωύφια, σκουλήκια, ό,τι υπάρχει. Μπορούμε να εξερευνήσουμε και την άλλη πλευρά του βουνού. Κανείς δεν πήγε ποτέ εκεί. Ίσως να υπάρχει κάτι…"

"Συμφωνώ απόλυτα", λέει ο Γιάννης. Φτου, πάλι με πρόλαβε.

"Και το νερό;" ρωτώ εγώ.

"Όσο μπορούμε να φέρνουμε κρυφά θα το δίνουμε στους άρρωστους, τα άλλα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Φυσικά πάντα όταν έχουμε βάρδια. Ώστε να μην κινήσουμε υποψίες".

Είμαι έτοιμος να πω πάλι "Μα…" δεν ξέρω ακριβώς τι, αλλά βγάζω το σκασμό αφού, όπως είπα και πριν, αυτή έχει πάντα δίκιο. Εξάλλου, όντως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε τις βάρδιες μας, όπου δεν έχουμε να κάνουμε τίποτ' άλλο πέρα από το να κρατάμε τσίλιες γύρω απ' τον οικισμό, να κάνουμε παρέα στους ηλικιωμένους ή να νταντεύουμε τα μικρότερα παιδιά, για να μοιραζόμαστε με τους άλλους του δράκου το δώρο.

Νιώθουμε το βουνό να ταρακουνιέται ξανά, μα αυτή τη φορά είμαστε προετοιμασμένοι και βάζουμε τα γέλια. Και μετά πίνουμε από λίγο νερό και… Γουάο. Απίστευτο. Δεν ξέρω τι να πω. Πρώτη μου φορά δοκίμασα κάτι τόσο γλυκό, γεύτηκα κάτι τόσο… τόσο… Πάλι έχασα τις λέξεις. Γυρνώ το βλέμμα προς τους φίλους μου. Τα πρόσωπά τους λάμπουν από χαρά.

ΜΕΡΟΣ Β'

Η συμφωνία μας με τον δράκο μας έκανε πολύ-πολύ ευτυχισμένους, αν και προσπαθούσαμε να μη το δείχνουμε, αφού όλοι οι άλλοι, από τον καιρό που τους θυμόμαστε ήταν πολύ-πολύ δυστυχισμένοι.

"Όχι. Λάθος κάνεις", λέει ο Γιάννης καθώς διαβάζει αυτά που γράφω στο κρυφό μου ημερολόγιο, που γι' αυτόν και την Νούι-Ηρακλή-Αθηνά δεν είναι καθόλου κρυφό. "Δεν είναι δυστυχισμένοι. Αδιάφοροι είναι. Παραδομένοι στη μοίρα τους. Αν και αυτό τώρα τελευταία φαίνεται ν' αλλάζει".

Δίκιο έχει ο φίλος μου. Ναι, έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Αλλά όχι όλοι. Μόνο αυτοί με τους οποίους μοιραζόμαστε στα κρυφά το νερό μας. Τα μικρά παιδιά γίνονται όλο και πιο ζωηρά, πιο περίεργα. Οι άρρωστοι μοιάζουν να ξεπερνούν σιγά-σιγά τις αρρώστιες τους. Και οι γέροι… ξανανιώνουν; Όχι. Απλά…

"… ανακτούν τις χαμένες τους δυνάμεις".

Νάτον πάλι μες στη μέση αυτόν. Ούτε και μες στο ίδιο μου το ημερολόγιο δε μ' αφήνει στην ησυχία μου. Θέλω να του πει να βγάλει το σκασμό ή να βάλει φίμωτρο ή να μου αδειάσει τη γωνιά ή να πάει να κουρευτεί ή να… Τι έλεγα; Α, ναι. Τέλος πάντων, θυμώνω επειδή έχει δίκιο. Όντως οι ηλικιωμένοι δείχνουν πιο δυνατοί.

"Παράξενο, ε;"
"Τι είναι παράξενο, Γιάννη;"
"Το πώς το νερό κάνει θαύματα!"
"Αξιοθαύμαστο είναι, χιχι".

Από τότε που κλείσαμε τη συμφωνία μας με το δράκο τα πράγματα μοιάζουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Για όλους. Από τη μια βοηθάμε τους εαυτούς μας και τους άλλους με το θαυματουργό νερό, κι από την άλλη προσφέρουμε τροφή στον Γαία, αυτό είναι το όνομα του δράκου, κάτι που μας οδηγεί σε νέες εξερευνήσεις κι ανακαλύψεις.

Για πρώτη φορά, την περασμένη βδομάδα, ταξιδέψαμε πέρα απ' το βουνό. Και για πρώτη φορά είδαμε απομεινάρια από κάποιες άλλες εποχές, από φυτά και δέντρα που δεν αντικρίσαμε ποτέ στην ερημική μας παραλία. Κι ανακαλύψαμε νέα σκουλήκια, νέες ρίζες που εξακολουθούν παρόλη τη ζέστη να έχουν ζωή, και άλλα πολλά. Ερειπωμένα κτήρια, παρατημένα οχήματα, εικόνες από το παρελθόν. Αλλά δεν λέμε τίποτα στους άλλους, αφού ακόμη δεν τους εμπιστευόμαστε. Μοιραζόμαστε τα αγαθά που βρίσκουμε, αλλά όχι τις γνώσεις μας.

Μπαίνει στην καλύβα η Νούι και κάθεται σε μια γωνιά σκεφτική. Και αμέσως σκέφτομαι: "Ωχ, κάτι δεν πάει καλά". Και έχω δίκιο. Κάτι δεν πήγαινε καλά εδώ και μέρες, αλλά εγώ, γνωστός ηλίθιος, δεν το πρόσεξα.

"Το νερό της Γαιοπηγής όλο και λιγοστεύει", λέει.

Κλείνω τα μάτια. Σκέφτομαι την τελευταία μας επίσκεψη εκεί μόλις χθες. Ο Γαίας να ξαπλώνει ως συνήθως και να μας μιλά με την σκέψη και να μας λέει ιστορίες από τα παλιά καλά χρόνια. Και το νερό δίπλα του να κυλά. Γάργαρο, μα, αργό! Ανοίγω τα μάτια. Κοιτώ τους άλλους. Ο Γιάννης μοιάζει έτοιμος να κλάψει. Η Νούι παραμένει σκεφτική. Προσπαθώ να τους δώσω κουράγιο.

"Μα δεν είπε ο Γαίας ότι η πηγή δεν στερεύει ποτέ;"
"Μάλλον νόμιζε λάθος", απαντάει η Νούι. "Εξάλλου κοιμόταν για αιώνες οπότε…"
"Καταλαβαίνω. Και τώρα τι κάνουμε;"
"Τι μπορούμε να κάνουμε; Τίποτα δεν εξαρτάται από εμάς. Ας πάμε να τον επισκεφθούμε και να του μιλήσουμε για τους φόβους μας".

Εγώ κι ο Γιάννης πεταγόμαστε πάνω λες και μας έχουν δώσει διαταγή και η Νούι θέλοντας και μη γελάει για λίγο. Πολύ λίγο.

Φεύγουμε αμέσως για το βουνό, αλλά θα πάμε εκεί αφού περάσουμε από τη βάση μας, η οποία δεν είναι παρά μια μικρή σπηλιά στην οποία, από τότε που άρχισαν οι εξερευνήσεις μας, αποθηκεύουμε κάποια πράγματα απ' αυτά που βρίσκουμε. Μικρά αντικείμενα, όσα τρόφιμα μας περισσεύουν και διάφορα άλλα που βαριέμαι ν' αναφέρω τώρα αφού, ως γνωστό, εκτός από ηλίθιος είμαι και τεμπέλης.

Η σπηλιά μας βρίσκεται στην πίσω μεριά του βουνού, αλλά όχι και πολύ μακριά από τη σπηλιά του δράκου και είναι πολύ-πολύ σκοτεινή, αφού δεν μπαίνει μέσα ο ήλιος. Είναι επίσης όμως πολύ δροσερή, οπότε… Δεν θα σας πω τα υπόλοιπα. Τέλος πάντων, θα περάσουμε από εκεί για να πάρουμε την ημερήσια μερίδα φαγητού για τον Γαία.

Όταν φτάνουμε στη σπηλιά του τα μάτια του είναι κλειστά, μοιάζει να κοιμάται. Μα μόλις πλησιάζουμε τα ανοίγει και μας κοιτά μ' εκείνα τα τεράστια μάτια που μοιάζουν να βλέπουν τα πάντα, ακόμη κι αυτά που δεν φαίνονται.

"Το καταλάβατε, ε;"

Τι καταλάβαμε; Μα τι λέει ο άνθρωπος; Ουπς, ο δράκος εννοώ. Τι καταλάβαμε;

"Το νερό λιγοστεύει".
"Ναι. Το καταλάβαμε", λέει η Νούι, η οποία φαίνεται να έχει πιο στενή σχέση μαζί του απ' ό,τι εμείς. "Και τώρα;"
"Και τώρα τι;" τον ακούμε στην σκέψη μας.
"Και τώρα τι θα κάνουμε;" συνεχίζει εκείνη. "Το νερό σου μας βοηθά: δίνει δύναμη στα παιδιά και τους γέρους, βοηθά τους αρρώστους. Τι θα κάνουμε χωρίς αυτό;"
"Δεν σας απαγόρευσα να το παίρνετε…"
"Μα…"
"Η συμφωνία είναι συμφωνία. Θα παίρνετε το νερό μου και θα μου φέρνετε φαγητό".
"Και τι θα κάνεις όταν τελειώσει. Πώς θα επιζήσεις εσύ;"
"Ξέρετε πόσο χρονών είμαι; Μα τι λέω, ούτε εγώ ξέρω. Όπως και νάχει, θα επιβιώσω".

Μας έδωσαν χαρά τα λόγια του, μα και λύπη. Χαρά επειδή δεν θα στερούμασταν το νερό, μα και για τη γενναιοδωρία του, λύπη γιατί, όπως λέγαν κι οι παλιοί, όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν…

Το καλό δεν άργησε να τελειώσει, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό άλλαξαν κάποια πράγματα. Καταρχήν είχαμε τις πρώτες νέες γέννες παιδιών στον οικισμό εδώ και χρόνια. Είδαμε κάποιους να χαμογελούν. Και το πιο πρωτόγνωρο μια ομάδα από ανθρώπους άρχισε να φτιάχνει πράγματα - πράγματα πρωτάκουστα για μας: ένα παιδότοπο, ένα κάπως μεγάλο κτήριο το οποίο βάφτισαν σχολείο, κάποια μουσικά όργανα. Και τότε, δηλαδή τώρα, το μυστικό μας βγήκε στη φορά. Ένα μυστικό που ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο.

Στεκόμαστε όλοι οι συγχωριανοί μαζί στην αίθουσα του σχολείου και ακούμε ένα γέροντα να μιλάει. Λέει σε όλους ότι εμείς οι τρεις βρήκαμε ένα δράκο, με τον οποίο συμφωνήσαμε το ένα και με το άλλο. Και λέει ότι είμαστε ήρωες. Ήρωες! Εγώ κι ο Γιάννης; Εδώ γελάμε. Ή όχι, δεν γελάμε, αφού κανείς δεν το κάνει. Μόνο η Νούι χαμογελάει, κι ας προσπαθεί να το κρύψει.

"Μού σώσατε τη ζωή", λέει δακρυσμένος ο γέροντας κι εμείς κοιτάμε απορημένος ο ένας τον άλλο. "Ή μάλλον το νερό σας… Μα δεν έχει σημασία το τι και το πώς. Σημασία έχει ότι το κάνατε. Και τώρα πρέπει να κάνετε κάτι άλλο, να σώσετε τη ζωή του δράκου".

"Μα πώς…;" πάω να ρωτήσω εγώ, αλλά δε μ' αφήνει να τελειώσω.
"Νομίζατε ότι κοιμόμουνα όλα αυτά τα βράδια που ερχόσασταν κι ανταλλάζατε το νερό σας με το δικό μου; Πολύ λίγο κοιμάμαι πια. Εξάλλου δεν θ' αργήσει να έρθει η μέρα που… Μα τέλος πάντων. Η γεύση του νερού ήταν το πρώτο στοιχείο για την απάτη σας. Το δεύτερο ήταν ότι δεν βάζατε γλώσσα μέσα. Εντάξει, μιλούσατε χαμηλόφωνα, αλλά όλο για το δράκο και το νερό του μιλούσατε, μα και για τις ανακαλύψεις σας. Ναι, ξέρω και γι' αυτές. Κι είμαι πολύ χαρούμενος. Οι πράξεις σας μας χάρισαν ελπίδα, όσους γνωρίζαμε φυσικά. Προτού όμως βγάλουμε το μυστικό σας στη φορά έπρεπε…"

"Να είστε σίγουροι ότι δεν θα προκαλούσε μεγάλο κακό;" Σκάάάάσε Γιάννη. Δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις από το να μου κλέβεις τις λέξεις απ' το στόμα; (Από μέσα μου τα είπα αυτά).

"Ακριβώς. Τα συζητήσαμε όλα μεταξύ μας προτού σας καλέσουμε εδώ. Θέλουμε τη βοήθειά σας, όπως σας είπα, ώστε να σώσουμε το δράκο. Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο, όπως έλεγαν κι οι παλιοί. Μας βοήθησε και τώρα οφείλουμε να τον βοηθήσουμε;"
"Μα πώς ακριβώς;" ανοίγω επιτέλους το στόμα μου για να μιλήσω εγώ.
"Η πηγή του έχει στερέψει εντελώς;"
"Ναι. Χθες".
"Τότε εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να συνεχίσετε να του παίρνετε φαγητό, αλλά και όσο μπορείτε να κουβαλήσετε, απ' το δικό μας άγευστο νερό, ώστε να μην υποφέρει. Δυστυχώς, τουλάχιστον την πρώτη φορά, πρέπει να πάτε μόνοι, αφού δεν ξέρουμε αν είμαστε ευπρόσδεκτοι στο βουνό. Μπορείτε να τον ρωτήσετε ωστόσο, κι αν σας πει ότι δεν τον ενοχλεί η παρουσία μας τότε θα έχετε όση βοήθεια χρειάζεστε".
"Μα…" Ο Γιάννης.
"Το ξέρουμε ότι το φαγητό και το νερό είναι υπερπολύτιμα για μας μια και δεν ζούμε σ' εποχές αφθονίας, αλλά το σωστό είναι το σωστό και όλοι υποστηρίζουν αυτή την απόφαση. Εξάλλου του παίρνατε αρκετό φαγητό και χωρίς τη βοήθειά μας…"
"Δίκιο έχει ο γέροντας", λέει χαμηλόφωνα η άτυπη αρχηγός μας η Νούι, οπότε τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Έχουν περάσει λίγοι μήνες. Κάθε μέρα επισκεπτόμαστε το δράκο με τα φτωχικά μας δώρα. Και κάθε μέρα νιώθουμε, όχι εντελώς ανεξήγητα, όλο και καλύτερα. Μπορεί να χάσαμε το γλυκόπιοτο νερό του, αλλά τη θέση του φαίνεται να έχει πάρει η ζωή. Μια πραγματική ζωή που δεν μοιάζει πια και πολύ με την παλιά μας. Ο τόπος έχει μείνει ο ίδιος, αλλά οι άνθρωποι έχουν αλλάξει πολύ. Τα μάτια τους φώτισαν. Ίσως να οφείλεται στο κλάμα και το γέλιο των νέων ζωών αυτή η τεράστια αλλαγή, ίσως… Δεν ξέρω.

Μα δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που άλλαξαν και αλλάζουν, είναι και ο Γαίας. Μοιάζει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και το χρώμα του ν' αλλάζει, να γίνεται πιο έντονο πράσινο. Και να, μόλις πρόσεξα κάτι που μ' έκανε να βάλω τα γέλια: στο δέρμα του άρχισαν να βλαστάν μικρά κλαδιά.

"Γιατί γελάς;" με ρωτούν οι φίλοι μου και τους λέω. Τα βλέπουν και γελούν κι αυτοί, από χαρά φυσικά, αφού κανείς από εμάς δεν είδε ποτέ του πράσινο κλαδί.
"Όμορφα, ε! Το ήξερα ότι θα σας αρέσουν. Δεν θυμάμαι καν πότε ήταν η τελευταία φορά που συνέβηκε αυτό. Πάει να πει πώς ήρθε η ώρα;"
"Η ώρα για τι;" Με πρόλαβε η Νούι αυτή τη φορά. Φτου, σχεδόν πάντα τελευταίος έρχομαι.
"Για ν' ακούσετε τη φωνή μου".
"Μα…"

Δεν προφταίνω να εκφράσω την απορία μου αφού από το Μα μέχρι τα αποσιωπητικά την έχω ήδη λύσει. Η φωνή που ακούμε όλοι μέσα μας αυτή τη φορά δεν είναι αντρική αλλά γυναικεία. Ο Γαίας είναι Γαία. Ο δράκος, δράκαινα. Την κοιτούμε όλοι με νέα μάτια κι αυτή μοιάζει να χαμογελά - αν είναι ποτέ δυνατόν!

"Δεν είχα ποτέ την ανάγκη σας ξέρετε. Έπρεπε να σας βάλω σε δοκιμασίες, να σας τυραννήσω λίγο, να σας κάνω να βρείτε το δρόμο σας. Κι αν ο δρόμος αυτός ήταν ο σωστός τότε θα σας βοηθούσα πιο πολύ. Κι όχι μόνο χαρίζοντάς σας το νερό μου".

Με το που λέει αυτά τα λόγια το ρυάκι δίπλα της αποκτά αμέσως ζωή. Το νερό κυλάει και πάλι, δροσερό, όλο ζωή και χαρίζει νέα χρώματα κι ένα υπέροχο, νέο ήχο και παλιό στη σπηλιά.

"Μπορούμε να σε αγγίξουμε;" τολμά να ρωτήσει η Νούι, την οποία δεν φαίνεται να έχουν ακριβώς ταράξει οι αποκαλύψεις. Λες και γνώριζε από πάντα ό,τι τα πράγματα θα έπαιρναν την τροπή που πήραν. "Για πρώτη και τελευταία φορά;"

"Σε παρακαλώ", λέμε με μια φωνή εγώ κι ο Γιάννης, μα μετά στρεφόμαστε αμέσως στην Νούι και τη ρωτάμε: "Τι εννοείς για πρώτη και τελευταία φορά;"

Δεν μας απαντά, αλλά πλησιάζει τη Γαία και την αγγίζει. Και μετά την αγκαλιάζει, κι ας μοιάζει σαν μια κουκκίδα με χέρια σε σύγκριση με το τεράστιο μέγεθος εκείνης. Βιαζόμαστε να τη μιμηθούμε. Στεκόμαστε για αρκετή ώρα αγγίζοντάς της, νιώθοντας την κάθε της ανάσα σαν ένα αεράκι απαλό να μας κλείνει μέσα της.

"Είν' η ώρα", ακούμε να μας ψιθυρίζει, κι ενστικτωδώς απομακρυνόμαστε από κείνην, αλλά όχι και πολύ. "Η ώρα για να έρθει το φθινόπωρο".

Αρχίζει να σέρνει σιγά-σιγά το κορμί της, να το ανασηκώνει. Το κεφάλι της προτού στραφεί προς τον ουρανό, γυρνά για λίγο προς το μέρος μας, τα μάτια της καρφώνουν τα δικά μας. Μοιάζουν να μας μιλούν. Να μας λεν ότι αυτή που θα μας δοθεί θα είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Και ότι από δω και μπρος πρέπει να κάνουμε πάντα το σωστό.

Κοιτά τώρα προς τον ουρανό. Προς τον ήλιο. Δεν τον φοβάται αυτή. Νιώθουμε τη γη γύρω μας να ταρακουνιέται λίγο. Νιώθουμε εκείνη να παίρνει μια βαθιά ανάσα και μετά να φυσά με δύναμη, που δεν μπορούν τα λόγια να περιγράψουν, προς το απέραντο από πάνω μας κενό.

Σύντομα πολύ, νιώθουμε κάτι ν' αλλάζει. Ένα αεράκι δροσιστικό έρχεται από κάπου για να μας χαρίσει μια νέα πρωτόγνωρη αίσθηση. Και τώρα… τώρα… θεέ μου, βλέπουμε τον ήλιο να χάνει τη δύναμή του, ν' αρχίζει να κρύβεται σιγά-σιγά πίσω από σύννεφα λευκά. Κι αυτά τα σύννεφα λίγο μετά γίνονται γκρίζα. Βλέπουμε μια αστραπή να τα χωρίζει στα δύο και μετά άλλες πολλές να τη μιμούνται. Οι βροντές φτάνουν στ' αυτιά μας σαν ο πιο γλυκύς ήχος, αλλά σχεδόν αμέσως μετά έρχεται ένας άλλος για να πάρει τη θέση του, εκείνος της βροχής. Μα τι υπέροχος-υπέροχος ήχος.

Οι τρεις μας αρχίζουμε να χορεύουμε σαν τα μικρά παιδιά που ποτέ πριν δεν ήμασταν κάτω απ' το βροχή. Η ευτυχία μας είναι απερίγραπτη καθώς ζούμε για πρώτη φορά την αρχή μιας νέας εποχής, της πρώτης εποχής, του φθινοπώρου. Μα όταν επιτέλους πέφτουμε εξαντλημένοι από το χορό και τη χαρά στο έδαφος και ψάχνουμε το δράκο μας, τη δράκαινά μας, αυτή δεν είναι πια εδώ. Μας έφερε το φθινόπωρο και έφυγε. Ο Γαίας. Η Γαία. Ο πατέρας και η μάνα του κόσμου μας.

Λάκης Φουρουκλάς

Την ζωγραφιά τη βρήκα εδώ.
 
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.