Αφρική: Οι καλύβες (το βράδυ) - (Άνα Ζουμάνη)Η καλύβα του Αρχηγού: Στον τοίχο κρέμονται δύο ρολόγια τσέπης, το ένα χρυσό, το άλλο ασημένιο.
Ο Αρχηγός κάθεται στο κρεβάτι του και παίζει συγχωρδίες του μινόρε στη φυσαρμόνικα.  Σε μια ανοιχτή βαλίτσα βρίσκεται ένα μπεζ βαμβακερό παντελόνι. Η κυρία Ζαντελέϊ Μπαλάϊ καπνίζει το τσιμπούκι της και ακούει τον σύζυγό της.

Η καλύβα του γιατρού Ναντζί: Εδώ κοιμάται η Μαΐζα (10 μηνών), η Όκι (3 ετών),  και η μπίμπι Αλεγιά.
Η καλύβα του γιατρού Ναντζί..... Κάστρο της ομορφιάς, του ουρανού και της γαλήνης. Τρεις ανάσες.... σαν συγχωρδίες ενός κόσμου που λυτρώθηκε.

Η καλύβα των παρθένων: Η μπίγκ Αλεγιά, η Ντουρνταανά,  η Νγκέντο,  η Ατεέφα, και η Λουλόα.
Νάτες. Τα βράδυα κάθονται σαν βατραχάκια γύρω από ένα αναμμένο κερί που στέκεται στο έδαφος. Τρώνε, αναπαύονται, καπνίζουν τσιγαράκι, τραγουδούν σιγανά και τρυφερά, αλείφουν το σώμα τους με δεντρόλαδο, κάνουν χορευτικές κινησεις με το πάνω μέρος του σώματός τους που είναι γυμνό, γελάνε με τις ελεύθερες και ξεγνοιαστες ψυχές τους, μετά βγάζουν τις χάντρες τους και τις κρεμούν προσεκτικά στους γάντζους, όλες ζηλεύουν την Λουλόα με τις έξι αλυσίδες της (δύο πράσινες, δύο ροζέ, τα κεχριμπάρια της και τα απομίμηση οπάλια της), όλες τρελαίνονται για το πράσινο και τα ψεύτικα μαργαριτάρια, μετά ξαπλώνουν στο σκληρό πάτωμα, σβήνουν το κερί, τραγουδούν ακόμα λίγο και αποκοιμιούνται.
Αυτή είναι η καλύβα των παρθένων.

Η καλύβα των νέων αντρών: Η καλύβα είναι άδεια. Οι νέοι άντρες έφυγαν από νωρίς και πήγανε στην πόλη. Πότε θα γυρίσουν άραγε; Άραγε τι κάνουν εκεί;  Κανένας δεν ξέρει. Η καλύβα είναι άδεια.Άνα Ζουμάνη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.