Μηχανές ανθρώπων

Αν οι άνθρωποι δημιουργούν ή φαντασιώνονται μηχανές με νόηση , είναι επειδή τους πιάνει άγχος και απόγνωση για τη δική τους νοημοσύνη, είτε επειδή δεν αντέχουν και υποκύπτουν στο βάρος μιας τερατώδους μα κατ’ ουσίαν άχρηστης νοημοσύνης που τους έχει επιβληθεί και θέλει να τους ορίσει.
Έτσι την εξορκίζουν στις μηχανές (που ω τι παράδοξο, οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει), για να μπορούν να παίζουν και να γελούν μαζί τους άφοβα και εκ του ασφαλούς, εξαπατώντας ή αγνοώντας πως παίζουν και γελούν τον ίδιο τους τον εαυτό.
Αναθέτουν λοιπόν αυτή τη νοημοσύνη σε μηχανές κι έτσι απαλλάσσονται από κάθε αξίωση για γνώση ( που πιά θα την βρίσκουν έτοιμη αφού οι μηηχανές θα την έχουν αποθηκεύσει), όπως αναθέτωντας δια της ψήφου μας την εξουσία σε πολιτικούς, μπορούμε πια να γελάμε ελεύθερα για κάθε αξίωση για εξουσία, και να κρίνουμε , να βρίζουμε ασταμάτητα (δικαίως τα συστήματα και τους πολιτικούς), μέσα από μια παθητική ουσιαστικά στάση.

Υπάρχει όμως κάτι που θα ξεχωρίζει πάντα τη λειτουργία του ανθρώπου από τη λειτουργία και της πλέον νοήμονος μηχανής.
Είναι η μέθη του "λειτουργείν", η ηδονή.
Χιλιάδες μηχανές υπάρχουν που μπορούν να παίξουν υποστηρικτικό ρόλο και να βοηθήσουν τον άνθρωπο στο δρόμο για την απόλαυση και την ηδονή, ποτέ μα ποτέ όμως εκείνες δεν θα μπορέσουν να την νιώσουν αντ’ αυτού.

Φτιάχνουν λοιπόν μηχανές που μπορούν να σκέφτονται και να δρουν καλύτερα και γρηγορότερα από τον άνθρωπο, όμως ποτέ δεν έφτιαξαν, κι ίσως ποτέ δεν φτιάξουν μηχανή που θα μπορέσει να νιώσει την ηδονή του να είσαι άνθρωπος.

Κι ο μεγάλος φόβος είναι εδώ.
Οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο προσπαθούν να μοιάσουν στις μηχανές, ανήδονοι, μα αποτελεσματικοί πιστοί υπηρέτες ενός μηχανικού πια κόσμου, θλιβερά νεοανθρωπάκια που βιάζονται να κλείσουν τους μικρούς τους κύκλους.

Γιώργος Χρηστάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.