Οι αντιγραφές της φύσης (Μέρος πρώτο)


                                   
                                       Μια φάλαινα μεγάπτερος πάνω απο τον Σαρωνικό 

     Μερικές φορές η φύση αντιγράφει τον εαυτόν της ή ακόμα και τα δημιουργήματα του ανθρώπου. Εγώ, τώρα, σαν παρατηρητής και φωτογράφος, πολλές φορές έτυχε να δω πράγματα που να υποδηλώνουν αυτήν την ιδιότητα της φύσης. Άλλες φορές αυτό μου έτυχε να το δω στον ουρανό, άλλες στην ύπαιθρο και σε αρκετές περιπτώσεις στην θάλασσα και ειδικότερα όταν καταδύομαι.
     Στην περίπτωση των φαινομένων στον ουρανό, άλλοτε το φαινόμενο είναι αμέσως αναγνωρίσιμο, άλλες φορές πάλι, με την επιστράτευση της φαντασίας και την βοήθεια του μολυβιού συμπληρώνω αυτό που νομίζω ότι βλέπω. Όμως στην περίπτωση των φαινομένων της υπαίθρου τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Πολύ λίγη φαντασία χρειάζεται και περισσότερη παρατηρητικότητα για να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς βλέπεις και τι είναι αυτό που αντιγράφεται στην δεδομένη εικόνα. 
   Εκεί, όμως που επιστρατεύεται ένας συνδυασμός φαντασίας, παρατηρητικότητας, αλλά και μεγεθύνσεων είναι οι υποβρύχιες εικόνες στις οποίες οργιάζει ακόμα και η φαντασία της ίδιας της φύσης, καθώς πολλές φορές κατά την παρατήρηση των φωτογραφιών, η εικόνα που εμφανίζεται -και που δεν έχει άμεση σχέση με το επιλεγμένο θέμα- με αφήνει άναυδο. Η αντιγραφή της φύσης σε αυτές τις περιπτώσεις, ξεκινά από τα πλέον απλά για να φτάσει σε πράγματα που έχουν ακόμα και μεταφυσικές προεκτάσεις... Το πλέον ελκυστικό σε αυτές τις εμπειρίες των υποβρυχίων φωτογραφιών, είναι ότι ποτέ μα ποτέ δεν έχω συλλάβει αυτό που κρύβεται πίσω από το θέμα. Το ημίφως των σπηλαίων, όπου βρίσκω τα θαυμαστά της φύσης, αλλά και η δυσκολία της αναπνοής, καθώς βουτάω με άπνοια, δεν μου δίνει την ευκαιρία να δω τι κρύβεται πίσω από την εικόνα που βλέπω και μόνον όταν ανοίγω στον υπολογιστή τις φωτογραφίες μου, εμφανίζονται τα απίθανα πράγματα που δείχνω σ’ αυτό το πόνημα. 
       Θα ξεκινήσω σήμερα με τις αντιγραφές πάνω στον ουρανό...


Ένας λευκός καρχαρίας...


                                            
                                                                      Ένας πήγασος...


Ένας αετός πετάει εμφανιζόμενος πίσω απο τον Υμηττό...

 

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.