ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΦΥΚΙΑ
Ύστερα από μια ανάπαυλα, καιρός να μιλήσουμε πάλι για θάλασσα.. Αυτή την φορά θα μιλήσουμε για φύκια.. Για τα πραγματικά φύκια και όχι γι αυτά που προσφέρονται σαν μεταξωτές κορδέλες... Για τα φύκια που είναι καλύτερα ακόμα και από αυτές. Τροφή, φάρμακο, καλλυντικό.. Βρίσκονται παντού σε όλες τις θάλασσες. Ενώ, ως τώρα, οι μελετητές επιστήμονες έχουν καταχωρίσει γύρω στα 20000, υπολογίζουν ότι ακόμα δεκαπλάσια περιμένουν τη σειρά τους για εύρεση, μελέτη και ταξινόμηση!... Τα υδρόβια αυτά φυτά είναι πασίγνωστα, όμως τόσο λίγοι ξέρουν τις εκπληκτικές τους ιδιότητες, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν στο οικοσύστημα. Πρώτα απ’ όλα θα πούμε ότι δεν είναι μόνον τα τεράστια τροπικά δάση, αλλά και αυτά των εύκρατων ζωνών που απελευθερώνουν το ζωτικό οξυγόνο, αλλά ότι στα φύκια οφείλουμε το 50% του οξυγόνου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Μερικά φύκια έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν το νερό από τα τοξικά απόβλητα. Τα απόβλητα αυτά, που τόσος λόγος γίνεται τελευταία για την ολέθρια δράση τους, αφού μέσα από την τροφική αλυσίδα φτάνουν στον άνθρωπο με ολέθριες γι αυτόν συνέπειες. Τα φύκια αυτά αποθηκεύουν και εξουδετερώνουν μεγάλες ποσότητες των λεγόμενων βαρέων μετάλλων. Ενα από αυτά τα μέταλλα είναι ο μόλυβδος, που εμπεριέχεται στα καύσιμα, στις χρωστικές ουσίες και στις μπαταρίες, υλικά που αθρόως ο άφρων άνθρωπος αφήνει μέσα απο τα απόβλητά του να καταλήγουν στην θάλασσα (αν δε τα πετάει απ’ ευθείας μέσα σ’ αυτήν). Ο μόλυβδος επηρεάζει την ανάπτυξη των εμβρύων όντων, μειώνει τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα. Ένα άλλο που επίσης εξουδετερώνεται από τα φύκια είναι το κάδμιο που προέρχεται από ηλεκτρονικές συσκευές και μπαταρίες. Το στοιχείο αυτό έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου των πνευμόνων και με τις νεφρικές δυσλειτουργίες. Έτσι, μετά από αυτές τις ανακαλύψεις, οι επιστήμονες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα συγκεκριμένα είδη των φυκιών που έχουν αυτές τις ιδιότητες, για να δημιουργήσουν ειδικά φίλτρα για τους βιολογικούς καθαρισμούς των λυμάτων. Ακόμα, τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα είδη φυκιών διαθέτουν ισχυρή αντιβιοτική δράση, που μπορεί να προστατεύσει από μύκητες και βακτήρια. Ξεκίνησα από τις ευεργετικές ιδιότητες των φυκιών σε θέματα υγείας, για να φτάσω σε ένα τεράστιο κεφάλαιο που ανοίγεται μπροστά μας στον τομέα της διατροφής. Φαίνεται ότι στον τομέα αυτό έχουμε μιαν απάντηση στις προειδοποιήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O.) ότι οι φυσικές τροφές της Γης εξαντλούνται. Βέβαια τα φύκια σαν συμμετοχή στην διατροφή του ανθρώπου δεν είναι κάτι το νέο. Από αρχαιοτάτων χρόνων πολλοί λαοί χρησιμοποιούσαν τα φύκια σαν είδος διατροφής. Οι Κινέζοι, σύμφωνα με πηγές που έχουμε από τον 6ο αιώνα π.Χ. θεωρούσαν ότι τα φύκια είναι μια λιχουδιά αντάξια των τιμώμενων προσώπων. Οι Βίκινγκς επίσης τα χρησιμοποιούσαν για τη διατροφή τους στα μεγάλα ταξίδια. Οι πολεμιστές Αζτέκοι πίστευαν ότι η πηγή της δύναμής τους ήταν τα φύκια από τη λίμνη Texcoco.

Σήμερα πλέον τα φύκια είναι εκλεκτή τροφή σε Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα, ενώ διαδίδονται και στη Δύση. Εξ άλλου, οι πρόσφατες έρευνες δικαιώνουν τους Ασιάτες που τα τρώνε εδώ και χιλιάδες χρόνια, αφού αποδεικνύουν την περιεκτικότητά τους σε 60 (!) θρεπτικά συστατικά. Μεταξύ αυτών πρωτεΐνες κατά 25% πλουσιότερες από αυτές του γάλακτος, βιταμίνες A, B, C, D, E, K, καθώς και πολλά μεταλλικά στοιχεία. Στη χρήση τους αποδίδονται ιδιότητες τονωτικές, ενισχυτικές του ανοσοποιητικού, καρδιακού και πεπτικού συστήματος, αύξηση της καλής χοληστερίνης κ.α. Σήμερα στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιούνται γύρω στα 180 είδη φυκιών, τα οποία καλλιεργούνται κυρίως στις Ασιατικές χώρες και δειλά δειλά και στις χώρες της Δύσης. Από αυτές τις καλλιέργειες παράγονται και τα σχετικά προϊόντα, που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική, ως φυσικοί σταθεροποιητές τροφίμων (κυρίως ζελατίνες).

Τα φύκια που προσφέρονται περισσότερο για κατανάλωση, είναι τα λεγόμενα καφέ φύκια όπως είναι το laminaria και το fucus. Στην Ιαπωνία, αυτά τα καφέ φύκια χρησιμοποιούνται κυρίως σε φαγητά όπως το σούσι. Με αυτά φτιάχνουν επίσης την περίφημη σούπα Miso, μαζί με βραστά λαχανικά. Ακόμα, τα χρησιμοποιούν σε διάφορες σάλτσες. Στην Ελλάδα δεν συνηθίζονται τα φύκια σαν φαγητό, γι αυτό δεν υπάρχουν και σχετικές καλλιέργειες. Υπάρχουν όμως φύκια, σε μορφή σκόνης που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και εισάγονται. Επίσης μπορεί να βρει κανείς εισαγόμενα αποξηραμένα φύκια σε καταστήματα αρωματικών φυτών και βοτάνων, καθώς και φύκια υπό μορφή τροφικών συμπληρωμάτων, σε κάποια ειδικά φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για το χαρτί. Δάση ολόκληρα έχουν αποψιλωθεί και συνεχίζεται να αποψιλώνονται. Γιατί το χαρτί είναι πολύτιμο για τον άνθρωπο. Από αυτό παράγονται από βιβλία, μέχρι και τα ταπεινά ρολά τουαλέτας και -βέβαια- τόσα άλλα προϊόντα. Λοιπόν από τα φύκια παράγεται χαρτί. Το παραγόμενο από τα φύκια χαρτί είναι καλύτερης ποιότητας (σκληρότερο και πολύ πιο ανθεκτικότερο στο σκίσιμο από αυτό που το παράγεται από το ξύλο) και σαφώς πιο οικολογικό. Και το καταπληκτικότερο: Οι τεχνικοί έχουν υπολογίσει ότι αν χρησιμοποιηθούν 100000 τόννοι φυκιών, θα εξοικονομηθούν 60000 τόννοι δέντρων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι -όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς- η ποσότητα της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την μετατροπή των φυκιών σε σκόνη, είναι η μισή σε σχέση με αυτήν που χρειάζεται για να πάρουμε την κυτταρίνη από τα δένδρα.

Αλλά εκτός των καφέ φυκιών, έχουμε και τα κόκκινα φύκια, που είναι επίσης μια ειδική κατηγορία φυκιών που χρησιμοποιούνται τόσο για τις διατροφικές όσο και για τις ιαματικές τους ιδιότητες. Έχουν στη συνθεσή τους μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και διάφορα άλλα ευεργετικά συστατικά που βοηθούν στην ομαλή ροή της ενέργειας στο σώμα. Επίσης τα κόκκινα φύκια έχουν ξεχωριστή θέση στην κοσμετολογία. Χρησιμοποιούνται πολύ στην παρασκευή καλλυντικών. Τέλος το spirulina είναι το πιο γνωστό φύκος. Ανήκει στα μπλε φύκια και περιέχει μεγάλες ποσότητες χλωροφύλλης, καροτίνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και αμινοξέα. Τα μπλε φύκια αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές και διεγείρουν τον μεταβολισμό των κυττάρων. Η δράση του «spirulina» στη θεραπεία της αρθρίτιδας είναι καταλυτική.
*Ορισμένες πληροφορίες αντλήθηκαν από ένα άρθρο της κας Ρίτας Βελώνη.
*Το παζλ των φωτογραφιών με την ποικιλία των φυκών από τις Ελληνικές θάλασσες από δικές μου φωτογραφίες.
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.