Η ηληθικιστική του block στο Facebook
        Σήμερα θα γράψω για το αγαπημένο μου μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αυτό που και εγώ και οι περισσότεροι χρήστες του, λατρεύουμε να μισούμε, αλλά ως εθισμένοι πλέον, γιατί αυτό είμαστε οι περισσότεροι, δεν αποχωριζόμαστε. Ναι για το facebook  λέω. Πριν αρχίσω το ξέχεσμα, και συγχωρήστε μου την γλώσσα (αυτή θα είναι όπου χρειάζεται και στο υπόλοιπο κείμενο) αγαπητοί μου αναγνώστες, ας πω πρώτα μερικά καλά.
     Προσωπικά οφείλω πολλά σε αυτό το μέσον. Πρώτον βρήκα φίλους και φίλες πολύτιμους, που θα ήταν αδύνατον να τους βρω με άλλο τρόπο, μιλάω για πραγματικούς ανθρώπους που είμαστε πια φίλοι και στην «πραγματική» ζωή. Συνδέθηκα ξανά με συμμαθητές και συμμαθήτριες των παιδικών μου χρόνων, που είχαμε χαθεί. Μέσα από το facebook ανακάλυψα την αγάπη μου, η οποία είναι πια ανάγκη, στο να γράφω. Το πρώτο μου παραμύθι το διόρθωσε και με συμβούλεψε η Κατερίνα Δήμα, στην οποία χωρίς να την ξέρω παρά μόνο από εδώ μέσα τότε, της έστειλα ένα μήνυμα και ανταποκρίθηκε. Από τότε γράφω, και κάπως έτσι γράφω και το κείμενο αυτό. Πάνω από όλα όμως, αυτό το μέσον στάθηκε για μένα η μοναδική σχεδόν διέξοδος για κοινωνική ζωή, τα 5,5 χρόνια που δούλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ και τα μισά σαββατοκύριακα του μήνα. Άρα οφείλω προσωπικά πολλά. Εδώ τελειώνει το λιβανιστήρι και μπαίνω στο κυρίως θέμα.

   Το οποίο δεν είναι άλλο παρά το φαινόμενο του αυτόματου μπλοκαρίσματος (μέσω αλγορίθμων) του χρήστη για αναρτήσεις «ακατάλληλου» περιεχομένου. Θα μου πείτε δεν πρέπει να υπάρχει; Ανεξέλεγκτα θα ανεβάζει ο καθένας ό,τι θέλει; Ας δούμε λοιπόν τι θεωρείται « «κατάλληλο» και τι «ακατάλληλο».

«Κατάλληλο» θεωρεί λοιπόν το αγαπημένο μας μέσο, και δεν το μπλοκάρει αυτόματα, το να υπάρχουν φασιστικές και ναζιστικές σελίδες, ομάδες και προφίλ. Πρέπει να γίνει εκεί αναφορά από άλλους χρήστες για να κατέβουν και να μπλοκαριστούν.

«Κατάλληλο» θεωρεί να ανεβάζει ο οποιοσδήποτε φωτογραφίες που ποζάρει περήφανα με όπλα και τα κουφάρια ανυπεράσπιστων ζώων που δολοφόνησε.

«Κατάλληλο» θεωρεί να συνεργάζεται με εταιρείες πολυεθνικές πουλώντας τα δεδομένα μας.

«Κατάλληλο» θεωρεί να συνεργάζεται με υπηρεσίες ασφαλείας και κυβερνήσεις οι οποίες κατά παράδοση είναι σάπιες και διεφθαρμένες, με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

Έχω διαβάσει φυσικά τους γενικόλογους κανόνες της ενότητας «Όροι της κοινότητας» του facebook. Φυσικά και σε αυτά που λέει δεν έχω αντίρρηση. Η αντίρρηση είναι στο πως όλο αυτό εφαρμόζεται.
Για παράδειγμα χτες μου έριξε το  facebook 24 ώρες μπλοκ γιατί σε χιουμοριστική ανάρτηση φίλου, ανέβασα με την άδεια του πάντα, ως σχόλιο, μία φωτογραφία με ένα αντρικό όργανο σε στύση (πούτσο) που φορούσε ένα καλαίσθητο σεμεδάκι.  Κάναμε πλάκα λοιπόν, και πάνω που αναρωτιόμουν αν θα φάω μπλόκ…
…έφαγα μπλόκ.   

Να σημειώσουμε πως στην ανάρτηση ήμασταν όλοι ενήλικες και ήταν χιουμοριστική. Φυσικά επειδή δεν ανεβάζω συχνά (έως σχεδόν ποτέ) παρόμοιο περιεχόμενο, δεν μπορούσα ο αφελής  να φανταστώ πως θα επενέβαινε αυτόματα η αστυνομία του facebook, αυτός ο άγρυπνος και αυτόκλητος φρουρός της ηθικής μας. Θα μου πείτε οι αλγόριθμοι. Ναι οι αλγόριθμοι. Τους αλγόριθμους τους γράφουν κάποιοι προγραμματιστές κατόπιν σαφών υποδείξεων και δεν είναι μαγικά πράγματα από το πουθενά. Θα μπορούσαν για παράδειγμα οι ιθύνοντες φωστήρες να έχουν κάτι σαν parental control για τους χρήστες, οι οποίοι να όριζαν οι ίδιοι τι τους ενοχλεί και τι όχι, πέρα από κάποια προφανή πράγματα. Πρέπει να μπορεί να γίνεται διάκριση μεταξύ παιδικής πορνογραφίας, προώθησης της πορνείας με σκοπό το κέρδος, trafficking κλπ και μιάς πούτσας με σεμεδάκι, ή μιας καλλιτεχνικής φωτογραφίας ή ενός πίνακα με γυμνό.. Εκτός κι αν φτιάχνονται κι εξιτάρονται με τα σεμεδάκια.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε εδώ την υποκριτική ηθικιστική αντίληψη του καπιταλισμού, γέννημα θέμα του προτεσταντισμού. Την πουριτανική αντίληψη πως το σώμα είναι κάτι το μιαρό, μόνο η λάμψη του χρήματος μπορεί να απαλύνει.   Εκτός κέρδους και τεκνοποιίας είναι καταδικαστέο το σεξ, τα γεννητικά όργανα, το ανθρώπινο γυμνό σώμα. όποιοι κι όποιες ανεβάζουν γυμνό σύμφωνα με αυτήν τη θεώρηση είναι άνθρωποι ανώμαλοι, έκλυτοι, επικίνδυνοι, που ψάχνουν πληρωμένο έρωτα ή να πληρωθούν γι’ αυτό. Είναι παιδεραστές κι ανώμαλοι, κτηνοβάτες κλπ. Γιατί το γυμνό σώμα είναι ανήθικο σύμφωνα με το facebook ενός παγκόσμιου κολοσσού δισεκατομμυρίων που εδρεύει σε μία χώρα όπου ανθεί επίσης μία βιομηχανία της τσόντας και του πληρωμένου έρωτα επίσης δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι η ηθική της υπερδύναμης που αιματοκύλισε τις τελευταίες δεκαετίες πολλές μεριές του πλανήτη. 
Είναι η ηθική του καθωσπρεπισμού χωρίς ήθος. 
Είναι η αποθέωση της υποκρισίας  που επιτάσσει το γυμνό και το σεξ να θεωρούνται κατακριτέα όταν γίνεται σε αυτά δημόσια αναφορά. 
Προσέξτε! Όχι προτροπή, εκμετάλλευση ή κάτι άλλο. 
Συνήθως οι τιμητές και κατήγοροι είναι αυτοί που πληρώνουν στα κρυφά βίζιτες ή τρέχουν με μύριες προφυλάξεις στα μπουρδέλα, και φυσικά τα αγαπημένα τους sites είναι αυτά με τις τσόντες. Ιδιωτικά πάντα. Στα κρυφά. Είναι αυτοί κι αυτές που ζητούν απεγνωσμένα να πηδήξουν και να πηδηχτούν αλλά μόνο επί πληρωμή και αν τους κάθονται. 
Μεταξύ ΕΝΗΛΙΚΩΝ δεν νομίζω πως χρειάζεται αστυνομία ηθικής εάν υπάρχει συναίνεση. Όλα τα υπόλοιπα είναι ασκήσεις πειθαρχίας, υποκρισία και σκατοψυχιά. 
Όποιος προσβάλλεται και ενοχλείται από ανάρτηση με γυμνό, ας προσπεράσει γρήγορα ή ας μπλοκάρει το χρήστη στη τελική. 
Γαμώ τα σεμεδάκια στις πούτσες δηλαδή.
Τα έχω πάρει στο κρανίο ρε Ζούκεμπεργκ. 
Ή δεν σου σηκώνεται ή δεν έχεις χιούμορ ή και τα δύο που είναι και το πιο πιθανό.
Εύχομαι σε όλο τον κόσμο Υγεία Καύλα κι Επανάσταση!


Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.