Σέρλοκ Χολμς, Σπουδή πάνω σε μια φανταστική αποπλάνησηΛονδίνο, Μπέικερ Στριτ 221 Β

Στο εργένικο διαμέρισμα που πλέον φιλοξενεί μόνο τον ένα από τους δυο ενοίκους του, ύστερα από τον πρόσφατο γάμο του δόκτωρ Ουότσον, η ατμόσφαιρα είναι βαριά από καπνό και μυστήριες στριγκές μελωδίες ξεχύνονται από τις χορδές κάποιου βιολιού.

Και τι είναι ο κύριος Σέρλοκ Χολμς, αν όχι το μέγιστο οχυρό της αντρικής ανεξαρτησίας; Ένας άντρας τόσο αυτάρκης μέσα στις νοητικές του διεργασίες που η ερωτική επαφή δεν έφτασε ποτέ στο σημείο να του γίνει αναγκαιότητα. Και ας υποθέσουμε λοιπόν πως εκεί στην γαλήνια ατμόσφαιρα του διαμερίσματός του, ο ιδιόμορφος αυτός άντρας απροσδόκητα συναντά κάτι που αρχικά φαίνεται σαν μια ενδιαφέρουσα νέα υπόθεση.
Η δεσποινίς Αϊρίν, με σπανία αυτοσυγκράτηση για το συναισθηματικό φύλο της, εμφανίζεται να αναθέσει στον κύριο Χολμς την υπόθεση δολοφονίας του υψηλόβαθμου στρατιωτικού πατέρα της.
Η υπόθεση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και έτσι ο κύριος Χολμς παρα μια αδιόρατη ανησυχία δέχεται να την αναλάβει... και Ω! τι καταστροφή!
Την πρώτη νύχτα που αποπειράται να διεισδύσει στο σπίτι του δολοφονημένου στρατηγού, πέφτει θύμα ενέδρας.
Κακοποιά στοιχεία τον σέρνουν στα υπόγεια της εμβληματικής οικείας. Τον βασανίζουν αλύπητα. Ο μίστερ Χολμς όπως πάντα λογικά, συμπεραίνει πως η δολοφονία συνδέεται  με κρατικά μυστικά και δολοφονικούς κατασκόπους. Παρόλη την οξυδέρκειά του η τύχη του διαφαίνεται μαύρη.
Η θαυμαστή του δραπέτευση με την βοήθεια της δεσποινίδος Αϊρίν τον φέρνει αδύναμο και ταλαιπωρημένο, νοητικά και σωματικά, σε ένα θελκτικό καταφύγιο όπου υποκύπτει αδύναμος στις φροντίδες και τις ερωτικές επιθυμίες της σωτήρος του.
Περνούν κάποιες μέρες όπου η θολωμένη του σκέψη παραδίνεται στις πρωτοφανείς σωματικές ηδονές.
Και ύστερα κάποια μέρα ξυπνάει, με διαυγή την λογική του, ολομόναχος σε κάποιο εγκαταλελειμμένο κτήριο.
Η επιστροφή του στη Μπέικερ Στριτ είναι φορτωμένη με αμέτρητους προβληματισμούς. Διακατέχεται από μια φρικιαστική απογοήτευση τόσο για την αδυναμία του να λύσει την υπόθεση όσο και για  την  παράδοσή του στις ερωτικές ορέξεις της Αϊρίν.
Η ηρωίνη, η πίπα του και το βιολί του είναι οι μοναδικοί του σύντροφοι, στην προσπάθεια του να γιατρέψει τα χάσματα στο μυαλό και - περιέργως - την καρδιά του.
Ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1893 αρκετούς μήνες αργότερα από την αμφιλεγόμενη περιπέτεια του,η ψηλή δυναμική φιγούρα της Αϊρίν χτυπά ξανά θρασύτατα την πόρτα.
Ήταν απαραίτητο, του λέει. Έπρεπε να στρέψω την προσοχή της υπηρεσίας κατασκοπίας μακριά από εμένα. Ήταν ένα επιπλέον δώρο για μένα το ότι το απόλαυσα…
και με θράσος ορμά και τον φιλά με πάθος στο στόμα.
Ο κύριος Χολμς ταράζεται, κάνει ένα βήμα πίσω και εις βάρος της αλάνθαστης λογικής του σηκώνει το χέρι και χτυπά στο μάγουλο την γοητευτική γυναίκα.
Εκείνη τον κοιτάζει κάθε άλλο παρα εκνευρισμένη, με ένα χαμόγελο σαρδόνιας ικανοποίησης. Απόλυτα χαμένος, αδυνατώντας να δικαιολογήσει τις όποιες πράξεις του  ο κύριος Σέρλοκ Χολμς κοιτάζει ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ στα μάτια και ψελλίζει ένα πανικοβλημένο συγγνώμη. Εκείνη σκύβει για λίγο το κεφάλι
και ύστερα καρφώνει τα μάτια της πάνω του με θανατηφόρα σιγουριά.
Έτσι είναι ο έρωτας κύριε Χολμς,  αποκρίνεται υπερήφανα.
Φεύγοντας είναι σχεδόν εμφανές πως έχει κλέψει και παίρνει μαζί της και την καρδιά του.-

Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.