Κατίνα Παξινού
"Για ποιον χτυπάει η καμπάνα", η Κατίνα Παξινού ως πατριώτισσα Πιλάρ στον Ισπανικό εμφύλιο, στην μεταφορά του διάσημου έργου του Ε. Χέμινγουεϊ. Το μυθιστόρημα άσκησε μεγάλη επίδραση στην αμερικανική κοινή γνώμη σε μια εποχή που η χώρα αμφιταλαντευόταν αν θα έπρεπε να πάρει μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων ή να παραμείνει ουδέτερη, καθώς τα συμφέροντά της δεν θίγονταν άμεσα. Η πρόθεση του συγγραφέα ήταν να πείσει ότι κανένας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. Όλο το «πιστεύω» του βρίσκεται συμπυκνωμένο στην πρώτη σελίδα του μυθιστορήματος με την φράση «... μη στείλεις να μάθεις για ποιον χτυπά η καμπάνα, χτυπά για σένα!».
Με το ταλέντο της η Παξινού επιβλήθηκε και στο Χόλιγουντ. Όταν της πρότειναν το ρόλο, της έστειλαν να διαβάσει το σενάριο. "Είμαι ίδια με την Πιλάρ, δοκιμαστικό δεν κάνω, αν συμφωνείτε, εντάξει " τους λέει. Οι παραγωγοί δέχτηκαν, είχε όμως και άλλη αντίρρηση. "Είμαι ηθοποιός του θεάτρου, παίζω το ρόλο εξελικτικά και σε συνέχεια χρόνου. Το σπάσιμο σε μικρά, ανεξάρτητα πλάνα με αποδιοργανώνει." Τι να κάνουν, οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να γυρίσουν ολοκληρωμένες τις σκηνές, χρησιμοποιώντας 3 διαφορετικές κάμερες για τα κοντινά, τα γενικά και τα υπόλοιπα πλάνα της. Ο ορισμός της αυτοπεποίθησης! Το αποτέλεσμα? Η ερμηνεία της χαρίζει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, για πρώτη φορά σε μη Αμερικάνο ηθοποιό, η μόνη που το κέρδισε από τις συνολικά 9 υποψηφιότητες της ταινίας, συμπρωταγωνιστές οι Ίνγκριντ Μπέργκμαν και Γκάρι Κούπερ, και οι δύο υποψήφιοι. Στην απονομή είπε: "Το δέχομαι για λογαριασμό όλων των συναδέλφων μου του Εθνικού θεάτρου, ζωντανών ή νεκρών (ήταν 1944, μέσα στην Κατοχή, δεν ήξερε ποιόν θα ξανα-αντικρύσει ζωντανό!)

Μια άλλη μεγάλη ερμηνεία, μητέρα του Αλέν Ντελόν στην βραβευμένη στο Φεστιβάλ της Βενετίας ταινίας του Λουκίνο Βισκόντι "Ο Ρόκο και τ' Αδέλφια του" ( Rocco e i suoi fratelli), 1960.

Ζευγάρι στη ζωή και την τέχνη με τον Αλέξη Μινωτή, εδώ ως μπάτλερ στην "Υπόθεση Νοτόριους" (1946) του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τους Κάρι Γκραντ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν, η πιο αγαπημένη ταινία της γυναίκας του Χίτσκοκ.


Από Δημήτρης Τριάντος


Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.