Γεώργιος Σεφέρης
Ο Ερωτικός μας Νομπελίστας και η πιο πολυσυζητημένη άνω τελεία της Ελληνικής γραμματείας, άνθρωπος με σάρκα και οστά, γεμάτος πάθη, δεν επέτρεψε ποτέ να φανεί προς τα έξω αυτή η πλευρά του εαυτού του καθώς τον διακατείχε μια αυστηρή αντίληψη του δημόσιου ρόλου του ποιητή.

Πρώτος έρωτας, μια φίλη της αδελφής του Ιωάννας Τσάτσου, η «Μέλπα», που «τον ξαπόστειλε». Δεύτερος, η κόρη της σπιτονοικοκυράς του στο Παρίσι, η Σουζόν, που «τον εξευτέλισε». Τρίτος και βραχύβιος, η Νορβηγίδα Κίρστεν, με την οποία κατ' εξαίρεση «φάνηκε σκληρός». Ακολουθεί η Ζακλίν, που όμως «ήθελε γάμο», μετά η Λουκία Φωτοπούλου, χαιδευτικά "Λου", χωρισμένη με σχέσεις και με γυναίκες, ακολουθεί μια Ρωσίδα στις Σπέτσες, πριν από τη μοιραία γνωριμία με την 2 χρόνια μεγαλύτερη του Μάρω Ζάννου, μια γοητευτική κυρία της καλής κοινωνίας με έντονη προσωπικότητα. παντρεμένη με τον ναύαρχο Ανδρέα Λόντο, της γνωστής οικογένειας των αγωνιστών του 21, είχαν μαζί δύο κόρες. Στο σπίτι τους σύχναζαν οι Τριανταφυλλίδης, Δελμούζος, Μυριβήλης, Σικελιανός, Π. Κανελλόπουλος, Ξ. Ζολώτας κλπ.

Έρωτας κεραυνοβόλος στον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα σε μια εκδρομή. Αυτή τον ρωτά " έχετε δει ποτέ την Ανατολή στην Αίγινα ? …, τι λέτε κυρία μου, πριν τις 12 δεν έχω ξυπνήσει ποτέ! " Ο έρωτάς τους συγκλόνισε την κοσμική και πνευματική Αθήνα. Ο άντρας της την απειλεί ότι δε θα ξαναδεί τις κόρες της. Τελικά τους παντρεύει … ο Χίτλερ!, όπως έλεγε ο ίδιος ο ποιητής, 1 ημέρα μετά τη γερμανική εισβολή στην Θεσσαλονίκη, ο Σεφέρης (που κινδύνευε να συλληφθεί) έπρεπε να ακολουθήσει την εξόριστη Κυβέρνηση και ο μόνος τρόπος να είναι μαζί, ήταν να παντρευτούν. Τα παιδιά της τα άφησε στην Π. Δέλτα (ομοιοπαθής και αυτή παντρεμένη αλλά ερωτευμένη με τον Ίωνα Δραγούμη, αυτή την παρότρυνε "τα παιδιά σου δεν τα χάνεις, αλλά άλλον Σεφέρη, δεν θα βρεις"). Αργότερα τα παιδιά της θα γίνουν τα πιο αγαπημένα πρόσωπα του ποιητή, αφού συμφώνησαν να μην κάνουν δικά τους. Όμως ως γνωστόν, πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.

Το καλοκαίρι του 1958, τον τάραξαν «οι χάρες μιας νεότερης γυναίκας», ενώ δυόμισι χρόνια αργότερα, η γοητεία «νεαρής υπαλλήλου της πρεσβείας» στο Λονδίνο, οδήγησε τη Μαρώ σε «απόπειρα αυτοκτονίας». Έχουν βγει στη δημοσιότητα (ενάντια υποθέτω στην θέληση του) οι επιστολές του με την Μάρω με πορνό εκφράσεις!. Στα παραπάνω δεν μετρήσαμε τις «πεταλούδες» που δεν άφησαν τα ίχνη τους. Τέλος στις ερωτικές δοσοληψίες του φαίνεται να έδωσε ένα πρόβλημα που προέκυψε στον προστάτη του, που τον προστάτεψε!

Η σχέση ζωής με την Μάρω κράτησε 35 χρόνια, υπήρξε ίσως το μοναδικό πρόσωπο που εμπιστευόταν απόλυτα, αποδείχθηκε άξια πνευματική κληρονόμος του, χάρισε το Αρχείο του στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και τις φωτογραφίες του στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, εξέδωσε ανέκδοτα ποιήματα του κλπ, πέθανε σε ηλικία 102 ετών το 2000.

Σαν σήμερα, το 1971, έφυγε από την ζωή, η σορός του σε δημόσιο προσκύνημα στην Mεταμόρφωση του Σωτήρος στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα εκεί που παντρεύτηκαν με την Μάρω, πάνδημη η κηδεία του εν μέσω δικτατορίας. Στην νεκρώσιμη πομπή προς το Α' Νεκροταφείο, μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία και αρχίζει να τραγουδά την Άρνηση. Λέει ο Μίκης: Όταν ηχογραφούσαμε, λέω στον Μπιθικώτση «πρόσεξε την άνω τελεία. Με τι καρδιά, με τι πνοή, τι πόθους και τι πάθος πήραμε την ζωή μας.• λάθος! κι αλλάξαμε ζωή, βάλε παύση πριν πεις λάθος». Στα αυτιά μου είχα την προτροπή του ποιητή: « προσέξτε την άνω τελεία! την άνω τελεία! Αλλιώτικα μου αντιστρέφεις το νόημα». Τελικά όμως αυτό αποδείχθηκε ανεφάρμοστο στην πράξη, με αποτέλεσμα να ακουστεί η λέξη «λάθος» κολλητά στο «πήραμε τη ζωή μας», δίνοντας αντίθετο νόημα στο ποίημα. Έξαλλος ο ποιητής, όμως άρεσε στον κόσμο, που ποιος λίγο, ποιος πολύ, είχε πάρει τη ζωή του λάθος…τι να κάνω, τον παίρνω μια βόλτα στις ταβέρνες της Πλάκας για να ακούσει όλο τον κόσμο να το τραγουδάει….. Ποτέ ίσως ένας Σεφέρης δεν είχε γίνει σαν μικρό παιδί. Γελούσε, έλαμπε ολόκληρος από ευτυχία, και νομίζω πως εκείνη τη βραδιά επέτρεψε στην τόσο αυστηρή του καρδιά να με αγαπήσει. Στο μέτρο φυσικά του επιτρεπτού για ένα διπλωμάτη».με την Μάρω και την εγγονή της από την μια από τις δυο κόρες της

Σε νεαρή ηλικία, το βιβλίο στο γραφείο του είναι- όχι τυχαία - " Οι περιπέτειες του Δον Ζουάν "!
Η διάσημη άνω τελεία
Η αναμνηστική πλάκα στο σπίτι του στο Λονδίνο όπου έμενε ως πρεσβευτής, το Foreign Office τον είχε χαρακτηρίσει "ενοχλητικό" λόγω της θέσης του στο Κυπριακό να μην μπεί η Τουρκία εγγυήτρια δύναμη κάτι που έγινε και της έδωσε την πρόφαση να επέμβει στην Κύπρο. Αφηγείται ο Νίκος Γκάτσος: "Μια μέρα περπατούσα με το ποίημα του Σεφέρη "Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" στις τσέπες. Για κακή μου τύχη πέφτω σε μπλόκο της αστυνομίας που έκανε ελέγχους. Το βρίσκουν και μου λέει ο αξιωματικός. Τι πράγματα είναι αυτά? η Ελλάδα σε πληγώνει?, κομμουνιστής είσαι? Μα δεν το έγραψα εγώ, ένας πρεσβευτής μας το έγραψε, και μου λέει –με τέτοιους πρεσβευτές, για αυτό μας πήρε ο διάολος!»
Από Δημήτρης ΤριάντοςShare on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.