Ανάλαφρη ερασιτεχνία - (Άνα Ζουμάνη)«Η μελλοντική σεξουαλική ζωή της κόρης μου με προβληματίζει μέρα νύχτα», είπε μια ευγενής μητέρα. Τις άλλες τις προβληματίζουν τα ρούχα και τα πτυχία.

.......

«Μια μέρα ο γιος μου θα έρθει να μου μιλήσει για τη γυναίκα, για τη λαχτάρα», είπε ένα ευγενής πατέρας, «και τότε τι να του πω; ανησυχώ».
Να του πεις: «Πήγαινε στη γυναίκα, όπου η σκέψη πως δεν θα την ξαναδείς, σε σκοτώνει. Ακόμη κι αν στο μπουρδέλο τη βρεις. Η υπόθεση είναι πρωτίστως ψυχική».
Από την ψυχή πηγάζει η δύναμη, η ζωτική.

.......

Το χρήμα είναι μια δύναμη ισοδύναμη με την κάθε άλλη ενέργεια του νευρικού μας συστήματος, όσον αφορά την διατήρηση της οργανικής μας υγείας.
Είναι κι εκείνο μια γεννήτρια και διατηρήτρια όλων των ζωτικών μας ενεργειών. Συνεπώς κι εκεί ισχύει: υγιεινή, διαιτηθική. Η οικονομία είναι η αρετή των αρετών. Η τσιγγουνιά και η σπατάλη είναι καταστροφή.
«Είμαι αίματος φτωχός» σημαίνει «είμαι αίματος φτωχός»

.......

Μια φορά έτρωγα κάτι υπέροχα θρεπτικά τεράστια λευκά σταφύλια και έφτυνα τα κουκούτσια και τις φλούδες στο πιάτο. Τότε μια κυρία σούφρωσε μια γκριμάτσα αηδίας στο πρόσωπό της.
Την κοίταξα με την ίδια και χειρότερη γκριμάτσα: «Κοίτα, αγαπητή, τα ίδια και χειρότερα νιώθω εγώ όταν σε βλέπω να καταπίνεις όλα τα σκουπίδια για λόγους εικαστικούς»

......

Λυκόφως των Θεών. Η ορχήστρα τραγουδά με την βαθιά αγωνία και ένταση της γυναίκας που περιμένει τον ήρωά της, τον Ζίγκφριντ.
Και τότε εμφανίζεται ο «ξένος άντρας».
Ένας κόσμος απελπισίας ολόκληρος σε μια στιγμή.
Μετά σιωπή. Η ορχήστρα βυθίζεται στο πένθος.
Η γυναίκα εξαντλημένη: «Ποιος ήρθε;»
Ποιος ήρθε; Μοτίβο ζωής όλων των ευγενών γυναικείων ψυχών.

.......

Πολλά πράγματα σ΄αυτήν την ανάρτηση έχουν το χαρακτήρα ανάλαφρης ερασιτεχνίας. Μια χαρά. Όπως και να 'χει, είναι καλύτερη από την δύσπεπτη βιβλιοσκουληκίαση.


Άνα Ζουμάνη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.