Περί οστράκων γενικά

ΚΑΛΟΓΝΩΜΗ (ARCA MUTABILIS)


Σήμερα θα μιλήσουμε για τα όστρακα... Ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που τα περιέγραψε στα “Φυσικά” του, τα κατέγραψε και έγινε και νονός τους. Τα βάφτισε “Διθυρα”.. Όχι δηλαδή πως δεν τα τιμούσαν ως τότε οι αρχαίοι, αλλά πέραν του ανοίγματος και... φρουπ, του ρουφήγματος, έτερον ουδέν. Τα ονόμασε δίθυρα γιατί το όστρακο τους αποτελείται από δύο μισά, τις θυρίδες. Και να λοιπόν που επί τέλους οι λατίνοι μας έκλεψαν μια ονομασία: bivalvia τα λένε. Και το γράφω αυτό γιατί αναγκάζομαι να βάζω σε όλα τα είδη την λατινική επιστημονική ονομασία και νευριάζω λιγάκι.

ΣΤΡΕΙΔΙ (OSTREA EDULIS)

Τα ζώα αυτά ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των μαλακίων. Με την πρώτη ματιά δείχνουν πρωτόγονοι και απλοί οργανισμοί. Όμως η μελέτη τους απέδειξε το αντίθετο. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Τα καπάκια των οστράκων συνδέονται με μια ουσία που λέγεται κερατίνη. Με αυτόν τον σύνδεσμο ανοίγει, ενώ το κλείσιμο του γίνεται με μυς. Εκτός από τα μύδια που ζουν σε αποικίες, τα υπόλοιπα είναι μονήρη. Άλλα, όπως τα κυδώνια και οι γυαλιστερές ζουν χωμένα μέσα στην άμμο, άλλα, όπως τα στρείδια και οι καλόγνωμες προσκολλημένα για όλη την ζωή τους σε βράχους, άλλα, όπως τα χτένια, μετακινούνται εδώ κι εκεί, με μικρά χαριτωμένα πηδηματάκια.

Υπάρχει και η πίνα, (PINA NOBILIS) που ζει προσκολλημένη στην άμμο και τέλος, οι πετροσωλήνες που ζουν και μεγαλώνουν μέσα σε ασβεστολιθικές πέτρες.

ΠΙΝΝΑ (PINNA NOBILIS)

Η πρόσληψη της τροφής τους γίνεται μαζί με το νερό και η είσοδος – έξοδός του γίνεται με δύο σωλήνες, τους σίφωνες. Ο σίφωνας της εισόδου του νερού έχει και τα οσφρητικά όργανα. Τα όργανα της αφής και της όρασης βρίσκονται στο μανδύα. Η τροφή μαζί με το νερό μπαίνει στον οισοφάγο, περνά από το στομάχι και απορροφάται στο έντερο, το οποίο καταλήγει στην έδρα. Τα δίθυρα έχουν τρίχωρη καρδιά και - βέβαια- νεύρα...
Τα όστρακα θεωρούνται αφροδισιακά, αλλά όπως και με το viagra, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση γιατί είναι δύσπεπτα. Θυμάμαι τώρα έναν φίλο Ιταλό που απέκτησα κάποτε στα ελεύθερα κάμπινγκ που πήγαινα νέος και που μαζί ψάχναμε για κυδώνια στα Λιχαδονήσια: ¨Ντιμίτρι- μου έλεγε- μόνο οκτώ κυδώνια πρέπει να φας. Όχι περισσότερα... Και δεν είναι ανάγκη να σηκώσεις όλη τη θάλασσα. Να έχεις και αύριο”... Σοφές συμβουλές που προέρχονταν από έναν ειδικό.
Ο φίλος μου ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Διατροφολογίας της Βερόνα... Υπάρχουν και κανονισμοί και μάλιστα θεσπισμένοι. Όμως δυστυχώς στην χώρα του ετσιθελισμού τίποτα δεν τηρείται.

ΠΕΤΡΟΣΩΛΗΝΕΣ (LITHOGHAGA LITHOPHAGA)

Η αλιεία των πετροσωλήνων απαγορεύεται και μαζί, βέβαια, η διακίνηση, η παρασκευή και πώλησή τους στις ταβέρνες... Εμένα μου λες; Για κάντε καμιά βόλτα στις ταβέρνες της Χαλκίδας. Κάποτε, ανυποψίαστος βουτούσα έξω από τον Κόρφο, στο νησάκι Τραχήλι. Κάθε τόσο άκουγα υπόκωφους κρότους “Γκάπα γκούπα...γκάπα γκούπα”...Τι γίνεται εδώ; αναρωτήθηκα. Η απορία μου δεν άρχισε να λυθεί: Μετά από λίγο είδα τον μάγκα με τον ναργιλέ να κοπανάει και να κάνει θρύψαλα τους βράχους για να βγάλει λίγες πετροσωλήνες. Κάθε μέρα τις έστελνε στην Χαλκίδα για τα περεταίρω. Και κάθε κομμάτι σπασμένου βράχου, εκτός από τις πετροσωλήνες διατηρούσε ένα πλήθος πλασμάτων του βυθού που αποκομμένα από το φυσικό τους χώρο, θα κατέληγαν βορά στα πονηρεμένα ψάρια που ακολουθούσαν τον παράνομο ψαρά...

ΣΤΡΕΙΔΙ (OSTREA EDULIS)

Τα όστρακα έχουν ενοχοποιηθεί κατά καιρούς για διάφορες δηλητηριάσεις, αλλά τα κακόμοιρα δεν φταίνε. Η απληστία των πωλητών φταίει, που σώνει και καλά πουλούν στους πάγκους πεθαμένα θαλασσινά. Γιατί αυτά, πρέπει οπωσδήποτε να τρώγονται ζωντανά. Και εδώ θεωρώ σκόπιμο να δώσω στους καταναλωτές ορισμένες οδηγίες. Απλά πράγματα δηλαδή: Να προσέχουν να είναι κλειστά και όταν φτάνουν στο τραπέζι τους, μόλις τα ανοίγουν να στάζουν μέσα τους λίγο λεμόνι. Αν κινούνται, μπορούν να τα τρώνε άφοβα. Αυτά για τα όστρακα που ζουν είτε ελεύθερα στους βυθούς είτε χωμένα στην άμμο. Για τα μονίμως προσκολλημένα και ειδικότερα για τα μύδια, αυτοί που τα βρίσκουν μόνοι τους, θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι προσκολλημένα σε ναυάγια και παλιοσίδερα πεταμένα στο νερό, γιατί αν έχουν επαφή με χαλκό έχουν τον κίνδυνο της δηλητηρίασης... Παραθέτω εδώ μερικές φωτογραφίες που είναι δικές μου, εκτός απο τις πετροσωλήνες που είναι από ταβέρνα της Χαλκίδας και τα κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια, που είναι απο πάγκο ψαρά που τις πήρα απο το διαδίκτυο...

    5/9/2017

ΧΤΕΝΙ (LIMA SCABRA)


ΧΤΕΝΙ (MIMACHLAMIS VARIA)


ΜΥΔΙΑ- ΚΥΔΩΝΙΑ-ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΕΣ

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.